Acasă Actualitate CSM: Angela Ciurea și-a făcut meseria cu rea-credință

CSM: Angela Ciurea și-a făcut meseria cu rea-credință

DISTRIBUIȚI

Consiliul Superior al Magistraturii a motivat ieri decizia de excludere din magistratură a fostului procuror DIICOT Angela Ciurea prin faptul că ea și-a exercitat meseria cu rea-credință și a refuzat să declare recurs atunci când lui Stamen Stancev i s-a permis să părăsească țara. De asemenea, CSM mai arată în motivare că fostul procuror a refuzat să declare recurs chiar dacă anchetatorul-șef al DIICOT, Codruț Olaru, îi ceruse în mod expres să facă lucrul acesta. Totodată CSM a mai reținut în motivare faptul că Angela Ciurea a avut o conduită necorespunzătoare atunci când a desemnat un procuror care nu cunoștea dosarul, pentru a motiva recursul într-un termen scurt, și că nu a fost consecventă în concluziile cu privire la același gen de cerere făcută de alți doi inculpați (foștii consilieri ministeriali Dorinel Mucea și Mihai Donciu – n.r.). Inspectorii CSM au concluzionat că atitudinea fostului procuror a venit în urma „acțiunilor persuasive ale avocatului inculpatului Stamen Stancev, permise și acceptate de Angela Ciurea într-un cadru extraprocesual și la inițiativa sa“. Magistrații CSM au mai precizat că Angela Ciurea nu a reprezentat interesele DIICOT când s-a întâlnit cu Stamen Stancev la Nisa, apreciind că discuțiile pe care le-a avut cu inculpatul au fost în alt cadru decât cel procesual. Astfel, CSM a punctat că Ciurea nu a fost abilitată de șefii ierarhici să aibă o întrevedere cu inculpatul Stamen Stancev, nu a adus la cunoștința acestora întâlnirea cu inculpatul, nici înainte și nici după ce aceasta a avut loc, iar deplasarea sa la Nisa nu a fost efectuată în scopul de a obține informații necesare în cauzele privindu-l pe acest inculpat, pârâtei nefiindu-i repartizat vreun dosar care să aibă legătură cu acesta.
Totodată inspectorii CSM au constatat faptul că fostul procuror „nu avea în curs de soluționare niciun dosar privind activitatea inculpatului Stamen Stancev, singurul dosar în care aceasta efectua urmărirea penală era dosarul nr. 628/D/P/2005, care nu are legătură cu dosarul nr. 222/D/P/2006 (n.r. – dosarul în care era implicat Stancev)“. Consiliul a mai reținut că nici măcar după ce s-a întors din excursia de la Nisa, fostul anchetator nu a formulat cererea de abținere în cauză, ea fiind procuror de ședință în acest dosar.
Ulterior, în ianuarie 2009, șefului Ministerului Public i s-a comunicat de către ORNIS că a fost retras avizul de securitate pentru Ciurea, iar în cadrul discuțiilor pe care procurorul general le-a purtat cu aceasta „a aflat și împrejurarea că la Nisa, aceasta s-a întâlnit întâmplător cu inculpatul Stamen Stancev și, împreună cu avocatul acestuia și inculpat, au consumat o sticlă de vin într-un restaurant, fără a preciza alte amănunte“. Față de reacția procurorului general Kovesi, de a-i spune că Alexandru Chiciu este avocatul inculpatului Stamen Stancev, Ciurea a demisionat din funcția de procuror-șef adjunct al DIICOT – Structura Centrală, notează CSM.

SRI: Nastasiu și Ciurea au făcut publice date clasificate din dosare

SRI a precizat ieri, într-un comunicat de presă, că o serie de afirmații ale foștilor procurori Angela Ciurea și Ciprian Nastasiu se referă la date clasificate din dosarele instrumentate de Parchet cu sprijinul Serviciului în problematica securității economice, iar unele date au fost preluate trunchiat și interpretate eronat de cei doi. „Acuzațiile aduse de aceștia (n.r.- Nastasiu și Ciurea) instituției noastre nu au la bază niciun fel de fapte reale, ci reprezintă speculații tendențioase post-factum ale unor evenimente și situații, care aduc prejudicii de imagine Serviciului Român de Informații și pot afecta interesele de securitate ale României“, a susținut SRI. Sursa citată subliniază faptul că relațiile instituției cu PICCJ sunt foarte bune și se desfășoară în strictă conformitate cu cadrul normativ în vigoare.
De asemenea, instituția a menționat că în cadrul activităților de cooperare – inclusiv cele invocate recent de către foștii magistrați Ciprian Nastasiu și Angela Ciurea – nu s-au înregistrat disfuncții ori nereguli de genul celor prezentate pe unele canale media, aspect verificat chiar de Comisia Comună Permanentă a Camerei Deputaților și Senatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.