Acasă Actualitate „Cu Rusia în suflet”, Zgonea amână poziția Parlamentului României privind Ucraina

„Cu Rusia în suflet”, Zgonea amână poziția Parlamentului României privind Ucraina

DISTRIBUIȚI

Norii negri ai războiului se ridică din ce în ce mai amenințători la frontiera de nord a țării, dar situația pare să intereseze mai spre deloc actuala putere de la București. Cu excepția unor  declarații în clasicul limbaj de lemn oferite de Ministerul de Externe, guvernul Ponta pare conectat la o altă realitate politică, una în care criza ucrainiană nu există, deși Crimeea se află aproape în totalitate sub control rusesc ,  în zona Donețk manifestanții proruși iau cu asalt sediile administrației, iar flota rusă dă deja ultimatumuri forțelor ucrainiene . În timp ce declarațiile dintre Rusia și Occident capătă note tot mai contondente, la București lucrurile se mișcă fie în ritm de melc, fie deloc. Situația a fost devoalată chiar de către președintele Senatului , liberalul Crin Antonescu. Acesta a declarat că partenerul său de până mai ieri, președintele Camerei Deputaților, pesedistul Valeriu Zgonea, a cerut amânarea cu o săptămână a unei declarații a Parlamentului României privind situația din Ucraina. Până atunci, Ucraina poate fi ocupată în întregime de ruși, iar declarația ar avea exact efectul frecției Diana la un picior de lemn.
Întrebat care este stadiul discuțiilor în privința declarației care ar putea fi adoptată în Parlament în privința Ucrainei, Antonescu a susținut că declarația propusă spre a fi adoptată de Parlament în privința situației din Ucraina are consens, dar PSD ar dori să fie amânată cu o săptămână adoptarea documentului.
„Am discutat cu domnul președinte al Camerei astăzi această chestiune. Dânșii ar dori să o amânăm cu o săptămână, pentru ca să vină și ministrul de Externe, să aibă explicații, discuții, în comisiile de politică externă. Din punctul meu de vedere, ar fi fost mai bine mai repede, săptămâna aceasta.”, a susținut președintele Senatului.
În opinia lui Antonescu, ar fi fost de dorit o „reacție rapidă” a Parlamentului, dar nu poate convoca singur ambele Camere în ședință de plen.
El a mai precizat că adoptarea declarației privind Ucraina ar fi bine să aibă loc marți sau miercuri.
Duminică, președintele Sena­tului, Crin Antonescu, a anunțat că va solicita luni convocarea Birou­rilor Permanente, pentru ca, marți, Parlamentul, reunit în ședință comună, să adopte o declarație privind situația din Ucraina.Tot duminică, USD a anunțat , printr-un comunicat de presă, că susține reunirea plenului Parlamentului pentru adoptarea unei declarații privind situația din Ucraina, menționând că momentul potrivit ar fi miercuri, după votul din plen de marți pentru noua structură a Guvernului de la București. De ce s-a răzgândit USD, în frunte cu Zgonea și amână luarea unei poziții oficiale a Parla­mentului Româ­niei pe tema conflictului din Ucraina? Răspunsul s-ar putea găsi în câteva declarații și acțiuni ale președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, din ultima perioadă.

"Maica Rusia “

Valeriu Zgonea s-a dat peste cap vara trecută pentru a organiza în Parlament o expoziție de fotografii intitulate ”Cu Rusia în suflet”, eveniment la care au participat pe lângă toată floarea conducerii PSD și reprezentanți ai Ambasadei Rusiei la București, în frunte cu ambasadorul Oleg Malghinov. „Poate pentru mulți pare neuzual numele expoziției, 'Cu Rusia în suflet', dar trebuie să vă spun că generații întregi chiar au Rusia în suflet și să știți că nu exagerez“, a declarat Viorel Hre­benciuc, mentorul lui Zgonea, la inaugurarea expo­ziției. Toată dragostea din sufletul lui Hreben­ciuc ar fi venit după ce acesta a avut o discuție cu oficialii ruși în care s-au reiterat o serie de pași care vor fi făcuți în perioada următoare, „pași pragmatici” cu Rusia. „Vecinătatea marii Rusii a dus la interferențe între cele două popoare, atât în domeniul cultural cât și în cel economic, domenii ce nu pot fi neglijate, deși avem ani întregi în urmă în care relațiile economice dintre cele două țări au un singur sens – gazul rusesc spre România și mai puțin produse românești spre Rusia. Este o situație pe care noi o putem remedia în perioada următoare, pentru că există voința să remediem aceste lucruri“, a precizat Hrebenciuc, sub privirile admirative ale ”ucenicului” său, Valeriu Zgonea.
La scurt timp de la organizarea expo­ziției cu un titlu atât de sugestiv , Zgonea s-a remarcat din nou în spațiul public, prin declarații angajante în relația cu Rusia. Astfel, la câteva zile de la omagiile publice aduse Rusiei, Zgonea milita în Parlament pentru Grupul ecumenic de rugăciune.“Grupul ecumenic de rugăciune este una dintre structurile cele mai importante care ne leagă de ortodoxie. Dacă vrem să deschidem și să ne refacem, să resetăm relațiile cu Rusia de exemplu, această structură este una dintre cele mai importante“, a spus Zgonea. Iar pentru acest obiectiv, președintele pesedist al Camerei Deputaților a scos din bugetul instituției pe care o conduce vreo 10 000 de euro ca să organizeze un mic dejun de rugăciune. De la mic dejunul acela se pare că relațiile s-au ”resetat”, după cum susținea Zgonea, din moment ce astăzi președintele Camerei Deputaților inventează tot soiul de pretexte pentru a amâna o declarație fermă a Parlamentului României privind situația critică din Ucraina. De când cu plimbările guvernanților noștri spre răsărit, poate am schimbat parteneriatul strategic dinspre vest spre est, iar acum domnul Zgonea nu face altceva decât să respecte linia politică a partidului, partid care ne-a demonstrat de peste 20 de ani încoace că a rămas ”cu Rusia în suflet”.

Iulia Nueleanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.