Acasă Actualitate Cum a ajuns MAE să sponsorizeze circul USL din Parlamentul European

Cum a ajuns MAE să sponsorizeze circul USL din Parlamentul European

DISTRIBUIȚI

Cruciadă politică pornită de  USL la Parlamentul European, for european unde Victor Ponta și Crin Antonescu încearcă de ceva vreme să externalizeze problemele politice interne, a continuat ieri cu un nou episod. În noua tentativă de spălare a rufelor în mijlocul Europei, USL a decis să aducă mai mulți așa-ziși experți independenți ai societății civile, fiecare încadrat într-un domeniu care „suferă”  de pe urma acțiunilor „dictatoriale” din România. Astfel, selecționate cu grijă, pledoariile în plenul PE au fost ținute de către Cristian Pârvulescu, președinte la „Pro Democrația”, Victor Alistar de la „Transparency International”și nu în ultimul rând, Liviu Voinea, analist economic și editorialist la ziarul „Jurnalul Național” al cărui patron este Dan Voiculescu. Asupra celui din urmă vom stărui mai mult deoarece omniprezentul analist financiar de la Antenele lui Voiculescu este sponsorizat din bani publici. Mai precis din visteria Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Nu în nume personal, ci prin organizația non-guvernamentală și neafiliată politic Grupul de Economie Aplicată (GEO) al cărei director executiv și cofondator este acest Liviu Voinea. La secțiunea „Parteneri/Finanțatori”, MAE este invocat în cea de-a doua categorie.

Cu alte cuvinte, guvernul român, prin Ministerul de externe, sponsorizează din bani publici o organizație neguvernamentală care, prin liderul ei, denigrează România în forurile europene. Curat democratic! Din păcate, până la închiderea ediției, nu am reușit să obținem niciun punct de vedere din partea Ministerului Afacerilor Externe în această chestiune legată de finanțarea ONG-ului lui Voinea, personaj care de altfel nu stă tocmai rău la capitolul venituri, așa cum se a vedea în rândurile de mai jos. Tabloul complet prezintă un expert în economie care este stipendiat din bani publici, dar în același timp merge la Bruxelles să denigreze, împreună cu USL, așa-numite derapaje de cursul democratic al României, fapt ce poate atrage sancțiuni  ce pot ajunge la blocarea unor  fonduri europene sau la  restrângerea unor drepturi la vot pentru țara noastră. Toate acestea conform articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene.
Este adevărat că dezbaterea publică din Parlamentul European este organizată de grupurile ALDE și S&D și este mai mult un foc de paie căruia USL caută să-i dea mai multă importanță decât are. Cu toate acestea nu trebuie trecută cu vederea o astfel de situație în care banul public este direcționat către ONG-uri cu partipris-uri politice în orice direcție, fie că este vorba de stânga sau de dreapta.

Sinecură la Eximbank și pe la sindicate

La o scurtă vizualizare a C.V.-ului domniei sale postat pe site-ul oficial al GEA, Liviu Voinea omite să menționeze toate locurile sale de muncă, inclusiv colaborările editoriale de la Trustul Intact prin prezențele succesive la „Sinteza Zilei“ moderată de Mihai Gâdea și analizele financiare din „Jurnalul Național“. În același mod, Voinea neglijează afilierea sa în grupul „big six“ de la conducerea Eximbank, alături de Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, fost ministrul de Externe al României. Poate și de aici asocierea ONG-ului său cu MAE. La această instituție, Liviu Voinea este membru neexecutiv. Asta nu înseamnă că face vreo muncă pe gratis. Nicidecum. Conform „Ziarul Financiar“, expertul financiar „independent“ câștiga în 2009 pentru sinecura de la Eximbank modesta sumă de 4.200 de euro lunar. Nici în prezent nu o duce prea rău. Conform declarației sale de avere postată pe site-ul ANI, Voinea a câștigat, în 2010, sume frumușele, de la tot soiul de instituții, semn că economia României nu-i defavorizează pe toți, așa cum se plânge adesea la tv domnul Voinea.

Astfel, de la SNSPA a primit în calitate de conferențiar suma de 34.889 RON, de la ASE, ca profesor asociat, a primit 11.040 RON, de la Eximbank suma de 269.072 RON, de la Blocul Național Sindical (BNS), condus de Dumitru Costin, a încasat în calitate de coordonator cercetare proiect POSDRU suma de 148.005 RON, de la Asociația Grupului de Economie Aplicată, în calitate de coordonator partener proiect POSDRU „Egalitate la angajare și la locul de muncă“ suma de 40.000 RON și nu în cele din urmă Fundația Noua Europă, cea care a păstorit mulți diplomați și a fost creată în 1994 de fostul ministru de Externe Andrei Pleșu, de unde Voinea a încasat 4483 de RON pentru coordonarea proiectul Swiss National Science Foundation. Totodată, Voinea a mai încasat circa 18.000 de RON din drepturi de proprietate intelectuală. De asemenea, din vânzarea de acțiuni la S.C. GEA Strategy & Consulting S.A., Liviu Voinea a băgat în buzunar 332.943 RON. Dacă cu foștii miniștrii de Externe Mircea Geoană și Andrei Pleșu există o asociere indirectă, nu același lucru poate fi enunțat și în cazul fostului ministrul al Finanțelor Daniel Dăianu , fost europarlamentar din partea PNL , împreună cu care a colaborat la circa cinci lucrări cu caracter științific. De același Dăianu, dovedit de CNSAS ca fost angajat al DIE, îl leagă și o colegialitate în branșa jurnalistică prin materialele de presă pe care le semnează în „Jurnalul Național“.

Bani frumoși pentru „discriminații“ lui Pârvulescu

Dar nu numai Voinea s-a aflat ieri la Bruxelles pentru a incrimina România. Ci și oengiștii Cristian Pârvulescu de la „Pro Democrația“, dar și Victor Alistar de la Transparency International. Vizavi de propunerea lui Ponta de a semna un pact cu societatea civilă pentru finanțarea de la bugetul de stat, Pârvulescu s-a arătat foarte încântat iar alăturarea de la Bruxelles vorbește de la sine de asocierea dintre oengist și șeful PSD. Luat la bani mărunți, Pârvulescu s-a fâstâcit că nu merge să susțină numai cauza USL-ului, ci și a minorităților etnice și sexuale. „Nu pot să tratez simplist tema bazată pe întrebarea dacă în România e dictatură sau democrație, ci am spus și voi spune că în România democrația e fragilă, e în suferință deoarece nu se respectă, spre exemplu, drepturile rromilor și ale minorităților sexuale, nu se acceptă dialogul cu aceste minorități“, a declarat acesta. Ziarul „Curentul“ a scris în urmă cu două zile despre că Executivul va aloca în acest an o sumă de 79,2 milioane de lei față de 73,7 milioane de euro din 2011. UDMR va primi 17,1 milioane lei (față de 15,98 milioane lei primite la începutul anului trecut) iar Asociația Partida Romilor „Pro-Europa“ va încasa 11,1 milioane lei (față de 10,3 milioane lei la începutul anului trecut). Practic o creștere de aproximativ un milion de lei pentru fiecare dintre cele două. În consecință, discriminarea țiganilor de către stat, în acest caz, nu poate fi decât pozitivă deoarece bagă bani mai mulți în ONG-urile care ar trebui să îi ajute prin diverse programe la reintegrarea socială. De paradele gay care se organizează anual în București, nici nu mai încape vorba. Deci, domnului Pârvulescu, nu îi mai rămâne de interpretat decât „partitura PSD“ pentru a încerca să decredibilizeze România la Bruxelles pe astfel de problematici false care deraiază țara de pe un ax democratic. Cu mânie proletară, Pârvulescu a dat vina, culmea, nu pe măsurile de austeritate, ci pe scăderea gradul de democrație din România. Asta i-ar fi rezolvat pe români în viziunea lui. „Nu austeritatea a produs protestele din ultimele săptămâni, ci starea democrației românești, nemulțumirile față de cum funcționează aceasta“, a declarat Pârvulescu la PE.

Alistar, superstar penal

Mai grav este faptul că USL a racolat în „echipajul pentru Bruxelles“ și un urmărit penal pus să vorbească despre derapajele justiției din România, în persoana fostei propuneri a PSD pentru ministerul de Justiție, Victor Alistar.  În 2010, ANI a decis că Alistar, director executiv la Transparency International Romania, s-a aflat în stare de incompatibilitate atunci când a ocupat și funcția de purtător de cuvânt al ANFP (Agenția Națională a Funcționarilor Publici), cât și pe cea de avocat a rămas definitivă și irevocabilă.  În urma deciziei Curții de Apel, Alistar, cel care pozează în starul luptei anticorupție din România, s-a ales cu un frumușel cazier administrativ ce se traduce prin sancțiuni din partea ANFP și prin imposibilitatea de a ocupa în perioada următoare funcții publice de conducere. După aflarea deciziei justiției, Alistar a declarat bineînțeles că este o victimă hărțuită de ANI, deoarece a criticat, în repetate rânduri, această instituție. Numai că decizia definitivă și irevocabilă prin care s-a constatat incompatibilitatea sa a fost luată de judecătorii de la Curtea de Apel, nu de ANI. Ziarul „Curentul“ scria în 2009 despre ilegalitatea funcționării Transparency International. Este doar un nume folosit de acesta, deoarece ONG-ul său se numește în fapt Asociația Română pentru Transparență. De asemenea, acesta este acuzat de fals în acte Raluca Prună, fosta președintă a Transparency Internațional România, în prezent înalt funcționar la Comisia Europeană. „Alistar a fost numit director executiv interimar în iunie 2005, puțin înainte să fiu aleasă președinte TI. Puțin după numirea sa, am intrat în dezacord cu el, ca urmare a numeroase derapaje – cum ar fi faptul că în numele TI a apărat/garantat public persoane al căror dosar se afla pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție (Dan Ioan Popescu, fost ministru PSD al Economiei, căruia prima instanță a Înaltei Curți i-a confiscat un milion de euro din averea obținută fără acte justificative). În plus, presa a publicat detaliile plecării sale de la Primăria Capitalei – falsul în declarații, pentru a obține un apartament din fondul locativ de stat, deși mai avea un apartament, dat tot de stat“, a declarat Pană pentru „România Liberă“. Prezent, ieri, la dezbaterea din PE, Alistar și-a jucat din nou rolul de acuzator al României. Un fel de „hoț care strigă hoții!“. „În paralel cu masurile de austeritate, situația corupției este foarte acuta. Studii arată ca în România corupția este endemică, se întâlnește de la nivelul administrației locale, până la cea centrală, de la nivel de front office până la decizii publice. E greu de înțeles cum statul îndeamnă către strângerea curelei și nu face nimic pentru risipa banilor publici“, a declarat Alistar care a jucat cu un tupeu aparte rolul „lupului moralist“.

USL: Lukașenko – Putin – Băsescu

Dacă până în prezent, președintele Traian Băsescu era ilustrat de către liderii USL drept un „Viktor Orban“ al României, cei doi au schimbat această ipostază către una mult mai dură ce ține de spațiul ex-sovietic. Crin Antonescu a vorbit despre Băsescu cum că poate fi asemănat cu președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko sau premierul rus, Vladimir Putin. „România nu este și nu va fi Belarus, România nu este și nu va fi Rusia. România este un stat, o societate, românii sunt o națiune care au făcut o opțiune fundamentala și definitivă pentru Europa", a spus Crin Antonescu. El a mai adăugat că este inadmisibil ca România să devină o dictatură sau măcar să se vorbească despre acest subiect. „Acum câteva zile președintele României, într-o intervenție mult așteptată, spunea: Eu sunt un dictator? nu sunt un dictator, pentru că mă atacă mulți de dimineața pâna seara, în dezbateri la televizor. Ceea ce e adevărat. Sunt mulți, 10-15-20 de oameni politici și 5-10-15 jurnaliști. Nu accept să punem problema așa. Nu accept ca într-o țară din UE cineva să ne aducă astfel de argumente cum că n-ar fi dictator. N-a spus nimeni că în România e dictatura, ca președintele României e dictator. Sigur că am putea întreba câți funcționari publici din România își pot afirma public, linistiți, convingerile politice? Câți cetățeni ai României pot să-și afirme și manifeste convingerile poli­tice fără să se teama, fără repercusiuni? Noi nu găsim acceptabil ca într-o țară a UE în 2012 să discutăm dacă este sau nu dictatura. Trebuie să discutăm calitatea și performanța acelui regim democratic(…) Poate că și dl. Lukașenko poate fi criticat de oponenți politici, cu siguranță că și liderul Rusiei este criticat. Nu putem afirma că acolo sunt democrații performante. „, a declarat Antonescu. La rândul său, Victor Ponta și-a început discursul cu o scuză. „Nu am venit aici, împreună cu partenerii mei, să ne plângem de România sau să criticam Guvernul. O facem în București și e suficient. Vrem să vă informam corect și onest despre fapte pe care le consideram încălcări ale standardelor democratice“, a spus Ponta. Această metodă de denunțare a conducerii țării la Bruxelles nu face parte din practica curentă, ci constituie mai degrabă o premieră la PE ca opoziția unei țări să facă politica internă și să-și spele rufele murdare în public, tocmai în inima Uniunii Europene. Această hiperbolizare care atinge cotele unei rușini maxime nu poate constitui decât o nouă pată pe imaginea României la nivelul UE. Nici măcar cel mai acid socialist european, Hannes Swoboda, nu le-a dat dreptate celor doi veniți să-și caute dreptatea în țări străine. „Nu noi trebuie să sancționăm România, poporul român trebuie să decidă cine va fi la guvernare la următoarele alegeri“, a adăugat el.

Mădălin Necșuțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.