Acasă Actualitate Cum a lăsat Ciuhodaru UDMR cu ochii în soare

Cum a lăsat Ciuhodaru UDMR cu ochii în soare

DISTRIBUIȚI

Deputatul Tudor Ciuhodaru a retras din Parlament proiectul care viza inclusiv modificarea Legii ANI, amendat de deputatul Marton Arpad în sensul limitării prerogativelor Agenției, inițiatorul precizând că amendamentele ar fi transformat actul normativ, în cazul adoptării, „într-un joc cu pisoiași“.
„Legea Ciuhodaru oferea un instrument de luptă împotriva rechinilor corupți. Amendamentele transforma această lege într-un joc cu pisoiași. Un astfel de proiect nu poate avea girul meu“, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ciuhodaru.
Legea retrasă de Ciuhodaru prevedea, printre altele, obligativitatea publicării de către demnitari a unor declarații educaționale și profesionale, pentru a se evita „salturile“ pe care unii politicieni le obțin în timpul mandatelor.
Potrivit expunerii de motive care însoțește propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr.144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative, Ciuhodaru solicita publicarea, alături de declarațiile de avere și de interese, a unei declarații educaționale și profesionale susținută de diplome și foi matricole care să confirme gradul de pregătire precum și parcursul profesional de către demnitari.
Inițiatorul susținea că, astfel, se puteau evita salturile profesionale și științifice pe care unii politicieni le obțin pe parcursul ocupării unei funcții publice sau demnități.
Legea lui Ciuhodaru fusese amendată la Comisia juridică a Camerei, recent, de deputatul UDMR Maron Arpad, astfel încât postarea online a declarațiilor de avere să nu mai fie obligatorie, iar candidații la alegeri să nu mai fie obligați să completeze astfel de acte.
Marton Arpad declara, pentru MEDIAFAX, că a depus amendamente la proiectul inițiat de Tudor Ciuhodaru de modificare a Legii ANI. El arăta că printre amendamentele sale se află și cel privind eliminarea obligativității depunerii declarațiilor de avere pentru candidații la alegeri.
Marton Arpad arăta că a propus și ca, în cazul verificării declarațiilor de avere, ANI să nu mai aibă atribuții care sunt ale puterii judecătorești. Un alt amendament al lui Marton Arpad se referea la eliminarea posibilității ca declarațiile de avere să fie postate pe internet, deputatul UDMR apreciind că o astfel de modificare ar fi în concordanță cu decizia Curții Constituționale.
Demersul lui Marton a fost criticat de reprezentanți ai societății civile și ai partidelor.

Olga Dumitrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.