Acasă Actualitate „Curva” Pacepa – afacerea trădării (XVIII)

„Curva” Pacepa – afacerea trădării (XVIII)

DISTRIBUIȚI

Ziarul „Curentul“ continuă prezentarea opiniilor foștilor colegi ai adjunctului șefului Departamentului de Informații Externe, Ion Mihai Pacepa, cu privire la „defectarea“ fostului consilier al familiei Ceaușescu.
Pe parcursul lunii iulie, când s-au împlinit 30 de ani de la momentul „rebrănduirii“ lui Pacepa, publicația noastră trece în revistă elemente și date inedite ale „dosarului Pacepa“. Menționez că titlul acestui extins material dedicat celui supranumit „Curva Pacepa“ este inspirat de o sintagmă care nu îmi aparține, deși subscriu calificativului, termenii descrierii lui Pacepa aparținând unuia dintre cei mai influenți și mai importanți jurnaliști americani, David Binder, veteran al jurnalismului american de elită, specialist în intelligence, apropiat al familiei Bush.
Este necesară o schiță a cadrului politic internațional în care a avut loc „defecțiunea“ lui Pacepa, pentru a înțelege cât stă în picioare din „argumentația“ hagiografilor acestuia, ce susțin că acesta ar fi adus mari servicii Vestului, deși este greu de crezut că putea aduce mai mari servicii Occidentului, în acea perioadă, decât Ceaușescu însuși.
Faptul că abia după zece ani de la intrarea pe mâna americanilor a început să fie folosit Ion Mihai Pacepa arată că de fapt „utilitatea“ sa a început să fie speculată într-un cu totul alt context internațional decât acela în care „a ales libertatea“, fostul cadru adus în DIE de către Alexandr Mihailovici Saharovski, nimeni altul decât mai marele consilierilor sovietici din Securitate, în perioada 1949-1953. Surprinzător sau nu, se pare că acest aspect a fost obliterat din  dosarul de cadre al lui Pacepa, „ascendența“ sa fiind practic necunoscută colegilor săi de mai târziu, din Securitatea care începuse eliminarea cadrelor sovietice din structură.
După analiza din episoadele trecute a istoricului și cercetătorului Arhivelor CNSAS, dr. Liviu Țăranu, urmează alte selecții din „Dosarul Pacepa“ realizat de redactorii revistei de specialitate „Periscop“, editată de membrii Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Serviciul de Informații Externe. Realizatorii „Periscop“ au selectat, cu privire la cazul Pacepa, și analiza altui specialist, dr. Ion Constantin, cercetător științific principal la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului. Acesta trasează o linie de demarcație între cazul Pacepa și alt caz celebru, cazul Kuklinski, realizând a analiză comparativă și aducând argumente ce scot în evidență distincția netă între aceste două cazuri. Mulți dintre apologeții lui Pacepa s-au referit la cazul polonezului Ryszard Kuklinski (foto), pentru a-l zugrăvi și pe Pacepa drept erou. Vom vedea că deosebirea dintre cele două situații nu este în niciun caz în favoarea lui Pacepa.

George Roncea
Cariera militară de excepție a lui Ryszard Kuklinski
S-a născut la 13 iunie 1930, la Varșovia, ca fiu al lui Stanislaw și al Annei Kuklinski, într-o familie cu profunde tradiții catolice. După terminarea războiului și după încheierea studiilor, în 25 septembrie 1947 Ryszard Kuklinski s-a înrolat în armată și a fost admis la școala de ofițeri de infanterie nr. 1 din Wroclaw. În acest fel și-a început Ryszard Kuklinski cariera în Armata Poloneză, a cărei uniformă a purtat-o pånă în noiembrie 1981. În perioada școlii militare, a avut șansa să fie cunoscut de viitorul șef de Stat Major General și ministru al Apărării Naționale, generalul Florian Siwicki, care pe atunci îi era instructor și avea gradul de maior. Acesta îl va sprijini în repetate rånduri, pe parcursul carierei.
În 1961, a fost admis la Academia Militară de Stat Major, de la Rembertöw, lângă Varșovia, unde a obținut rezultate foarte bune, iar la sfârșitul cursurilor a fost avansat la gradul de maior. În pofida problemelor de dosar, în anul 1963, Kuklinski a fost cooptat la Statul Major General al Armatei, ținându-se cont de „eficiența sa deosebită“. Aici, a îndeplinit diverse funcții, precum cea de șef al Direcției I Planificare Strategică a Apărării în cadrul Departamentului Operații a Marelui Stat Major General al Armatei. Exercitarea acestor funcții îi permitea cunoașterea unor probleme dintre cele mai sensibile, referitoare la înzestrarea armatei, planificarea activităților de instrucție operativă și de pregătire a exercițiilor și aplicațiilor militare.
În scurt timp, Kuklinski a câștigat încrederea generalului Jerzy Skalski, care, apoi, de nenumărate ori, i-a înlesnit avansarea pe linie ierarhică. Colaborarea sa a devenit, totodată, indispensabilă pentru următorii șefi ai Marelui Stat Major General al armatei poloneze: generalii Choch și Jaruzelski. El va ajunge, practic, ofițerul de legătură între comandamentul Armatei Poloneze și comandamentul Armatei Sovietice și al celorlalte armate „frățești“ ale Tratatului de la Varșovia. Acest statut îi va permite să cunoască unele dintre cele mai secrete și importante informații ale Pactului sovietic.
În 1967, este trimis în Vietnam, unde a activat ca membru al misiunii poloneze de pe lângă Comisia Internațională de Control și Supraveghere, care monitoriza punerea în practică a deciziilor luate cu ocazia Conferinței de la Geneva. În perioada de șase luni cât s-a aflat la Hanoi și în alte localități vietnameze, el s-a întâlnit, de mai multe ori, pe linie oficială, cu ofițeri de grad înalt din armata americană. Este posibil ca în acea perioadă să-și fi creat contacte în rândul ofițerilor americani care vor deveni utile ulterior.
Cert este că americanii au reușit în acea perioadă să recruteze câțiva spioni din rândul militarilor țărilor socialiste, care fiind însă agenți dubli lucrau cu mai multă ardoare pentru KGB și GRU decât pentru CIA.
Motivația antisovietică și anticomunistă a lui Kuklinski
Conform declarațiilor sale ulterioare, Kuklinski ar fi dorit chiar atunci să înceapă colaborarea cu ofițeri americani de origine poloneză, cu care putea vorbi deschis, dar ar fi decis să nu facă pasul în acel moment. Oricum, în perioada respectivă, i-a încolțit gândul că ar putea trece de partea cealaltă a baricadei, considerând că în acest fel luptă împotriva ocupantului sovietic al țării sale.
În vara anului 1968, Kuklinski a fost delegat de ministrul Apărării Naționale, generalul Jaruzelski, la comandamentul Grupului de Nord al trupelor de ocupație sovietice de la Legnica, în calitate de reprezentant al Statului Major General al armatei poloneze, pentru pregătirea intervenției în Cehoslovacia a forțelor armate ale unor state membre ale Pactului de la Varșovia, operațiune cunoscută sub denumirea de cod „Dunărea“. În luna august, când a avut loc invazia, el a îndeplinit funcția de ofițer de legătură între generalul Florian Siwicki, comandantul trupelor poloneze din Cehoslovacia, și centrul de la Varșovia.
După 1968, ofițerul polonez a devenit tot mai hotărât de a contacta spionajul Statelor Unite și de a începe colaborarea cu acesta. Motivația o constituia agresiunea armatei Poloniei Populare asupra Cehoslovaciei, în numele intereselor imperiale ale Kremlinului, îndoctrinarea comunistă și dependența totală a forțelor armate ale R.P. Polone de mareșalii sovietici.
Ryszard Kuklinski cunoștea în detaliu localizarea diverselor puncte strategice de pe teritoriul țării, dar și al altor state membre ale Tratatului de la Varșovia, drumuri, poduri, canale, linii de cale ferată, legături radio și locuri de aprovizionare cu combustibili pentru mijloacele mecanizate ale armatelor Pactului.
Riscul devastării Poloniei în caz de război
NATO-URSS
În vara anului 1970, Kuklinski a aflat mai multe date despre rolul Poloniei în planurile sovietice. Aceste planuri prevedeau, printre altele, și reacția la un presupus atac nuclear din partea țărilor NATO asupra trupelor (printre care și cele sovietice) care se aflau pe teritoriul Poloniei. Într-o asemenea eventualitate, aproape 90% din miile de tancuri și celelalte vehicule folosite în cadrul unei astfel de acțiuni ar fi urmat să treacă prin Polonia, pentru a ajunge în R.F. Germania, Franța, Olanda și Belgia. Dacă Polonia ar fi devenit ținta atacului a circa 400-600 de focoase nucleare ale Pactului Nord-Atlantic, reacția forțelor URSS și ale celorlalte state membre ale Tratatului de la Varșovia ar fi însemnat transformarea întregului teritoriu al țării în teatru de război. Chiar în cazul că un asemenea conflict s-ar fi încheiat cu un succes pentru statele Tratatului de la Varșovia, Polonia ar fi rămas în ruine. Un contraatac pe o arie atât de mare de acțiune ar fi fost dezastruos pentru țară, estimându-se că putea provoca moartea între 3 și 10 milioane de cetățeni polonezi. Desigur, un asemenea scenariu, din punct de vedere polonez, era de neacceptat.
(va urma)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.