Acasă Actualitate Dan Diaconescu a devenit „Prinț” în închisoare și vrea să facă un...

Dan Diaconescu a devenit „Prinț” în închisoare și vrea să facă un partid din spatele gratiilor

DISTRIBUIȚI

Dan Diaconescu are parte de simpatia tuturor celor din arestul Poliției Capitalei. Gardieni sau arestați, toți îl tratează cu respect și simpatie ca pe un mic „Prinț“, ne-au declarat avocații producătorului OTV, care l-au vizitat, ieri, în spatele gratiilor pe Dan Diaconescu. „A devenit un mic fel de șef, toată lumea îl întreabă, toată lumea îi cere părerea“, ne-a declarat unul dintre apărători. Pentru a-și ocupa timpul, Dan Diaconescu se uită tot timpul la televizorul din celulă, unde stă alături de alte patru persoane. Totodată, avocatul Mihai Rapcea ne-a povestit că tonusul clientului său e unul bun. „Dan reușește să zåmbească și să întrebe de toată lumea. Păcat, însă, că nu i-a văzut nimeni, în afară de noi avocații, recția în momentul în care a citit motivarea mandatului de arestare. S-a crucit pur și simplu, nu-i venea să creadă că cineva poate gåndi așa despre el. Ne tot întreba: «voi vedeți ce scriu ăștia aici? E posibil așa ceva?» Acesta a fost momentul în care l-am văzut că s-a schimbat la față, era stupefiat“, ne-a mai spus avocatul. Pe de altă parte, în urma evenimentelor din ultimele zile, Diaconescu a decis să constituie o asociație a presei nealiniate politic sau „mogulilor“, dar și un partid politic. „Clientul meu s-a gåndit că trebuie să acționeze într-un fel, pe de altă parte ideea unui partid sau implicarea sa în politică era o idee de a sa mai veche. Partidul pe care vrea să-l construiască se bazează pe doctrina și politica lui Nicolae Iorga, care spunea că un partid trebuie să fie mai puțin implicat politic ca jucător și să fie în schimb un bun administrator.
Pe de altă parte, Dan Diaconescu mi-a explicat că ideile pe care ar merge politica acestei noi formațiuni ar fi bine structurate. Astfel, clientul meu mi-a spus că se vrea ca banii bugetului să fie altfel distribuiți, și pentru ca fiecare cetățean să poată începe de undeva el va da fiecărei persoane suma de 20.000 de euro sau mai mult, va scădea taxele și impozitele pentru a crește puterea de colectare a dărilor către stat. Totodată, în sistemul juridic, domnul Diaconescu mi-a spus că vrea să introducă curtea de jurați, după modelul Statelor Unite ale Americii și să funcționeze cauțiunea. Cei care vor să se înscrie în partid și să candideze pentru diverse funcții, pentru evitarea corupției, trebuie să strångă semnături. Astfel, cei care vor strånge 10.000 de semnături vor obține un loc în Parlament, iar cei care vor strånge 1.000 de semnături vor putea candida la funcțiile din administrație“, ne-a mai spus avocatul Mihai Rapcea. „Eu nu intru în politică pentru bani, nu vreau să mă îmbogățesc, vreau să fac lucruri bune“, susține apărătorul că a spus Dan Diaconescu.

Motivarea magistraților

Judecătorii Tribunalului București vor judeca, astăzi, recursul formulat de avocații producătorului OTV. În cursul zilei de ieri, magistrații Judecătoriei Sectorului 1 și-au exprimat în scris motivele pentru care au decis să emită un mandat de arestare pe numele lui Dan Diaconescu și a clarvăzătorului Doru Pårv. Ei au arătat, în motivarea deciziei de arestare a patronului OTV, că acesta a profitat de avantajele profesiei de jurnalist și a folosit în interes personal informațiile obținute, o astfel de „conduită infracțională“ fiind practicată și de alți angajați ai postului TV.
„Cu privire la persoana inculpatului Diaconescu Dan, instanța mai reține și faptul că acesta este o persoană publică ce patronează două posturi de televiziune și realizează emisiuni cu mare rezonanță asupra publicului, dezbătând subiecte de larg interes. Inculpatul, în loc să-și exercite profesia de jurnalist în scopul informării publicului, a înțeles să dobândească prin aceasta avantaje financiare în mod ilicit. Contrar deontologiei profesionale, inculpatul a profitat de avantajele profesiei sale, înțelegând să valorifice informațiile obținute în această calitate în interesul său personal, îngrădind libertatea psihică a altor persoane. De asemenea, din datele dosarului reies indicii în sensul că această conduită infracțională nu ar fi una izolată în cadrul postului de televiziune OTV“, se arată în motivare.

Clarvăzătorul Pârv era recidivist

De asemenea, despre Doru Pârv instanța a apreciat că, beneficiind de imaginea creată prin intermediul unui post de televiziune, a profitat de impactul deosebit pe care îl poate avea asupra oamenilor, folosindu-se de acesta pentru activități din sfera ilicitului penal. Judecătorul a apreciat că există riscul ca, odată pus în libertate, Pârv să își reia activitatea infracțională, el având o condamnare pentru furt calificat. Judecătorul a mai constatat că Dan Diaconescu și Doru Pârv prezintă pericol public, având în vedere reacția publică la comiterea infracțiunii de șantaj și posibilitatea comiterii unor fapte asemănătoare în lipsa unei reacții ferme față de cei bănuiți ca fiind autori. „Prin urmare, la stabilirea pericolului public nu se pot avea în vedere doar date legate de persoana inculpaților, ci și date referitoare la faptă, date care în speță sunt de natură a crea un sentiment de insecuritate, credința că justiția nu acționează îndeajuns împotriva infracționalității, în lipsa luării măsurii arestării preventive“, a mai apreciat judecătorul care a decis arestarea.

Sorin Oprescu – audiat la DNA

Edilul Capitalei a dat, ieri, și el cu subsemnatul în dosarul în care Dan Diaconescu a fost pus sub acuzare pentru infracțiuni de corupție. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, la ieșirea din sediul DNA, unde a dat o declarație de martor în dosarul patronului OTV, Dan Diaconescu, că nu a fost șantajat niciodată și că nu i s-au cerut vreodată bani pentru a merge la emisiuni televizate. Sorin Oprescu a spus că a fost întrebat de procurori în legătură cu o referire făcută de Dan Diaconescu într-o discuție telefonică, în care patronul OTV era întrebat de interlocutor dacă „a vorbit cu primarul“. „Ei bine, uite că nu sunt eu primarul“, a declarat Sorin Oprescu, precizând că în mod categoric nu despre el este vorba în acea interceptare. Întrebat dacă îl cunoaște pe primarul comunei arădene Zărand, care ar fi fost șantajat de Dan Diaconescu și Doru Pârv, Oprescu a răspuns că nu îl cunoaște. El a mai spus că a participat la o emisiune a lui Dan Diaconescu. Sorin Oprescu a adăugat că, în opinia lui, Dan Diaconescu ar putea fi eliberat curând, el precizând că vineri Tribunalul București judecă recursul acestuia la decizia de arestare preventivă.

Urmează Chiliman și Vanghelie

Avocatul Daniel Fenechiu a declarat, după audierea în calitate de martor a primarului Sorin Oprescu, că va depune o plângere penală împotriva procurorului care a făcut audierea acestuia, pe motiv că nu a permis să fie adresată nicio întrebare edilului în apărarea lui Dan Diaconescu și a lui Doru Pârv. Unul dintre avocații lui Diaconescu, aflat în fața DNA la momentul sosirii primarului general, a explicat că, la un moment dat, într-o discuție telefonică interceptată, Dan Diaconescu ar fi fost întrebat-o pe Diana Voiculescu, administratora postului, „dacă a vorbit cu primarul“. Avocatul a arătat că ulterior, atunci când l-au audiat pe Diaconescu, procurorii i-au cerut să precizeze cu claritate despre ce primar ar fi fost vorba în acea discuție și dacă acesta nu era cumva primarul din Zărand, Ion Moț. Dan Diaconescu le-ar fi spus atunci procurorilor că el nu a vorbit niciodată cu Ion Moț și că, în schimb, putea fi vorba fie de primarul Capitalei, Sorin Oprescu, fie de Marian Vanghelie sau de Andrei Chiliman, edili pe care el i-a avut invitați în diverse emisiuni. Astfel, Andrei Chiliman și Marian Vanghelie au fost chemați și ei la DNA pentru a se verifica afirmațiile lui Dan Diaconescu.

Și Traian Băsescu apare în înregistrări

Pe de altă parte, surse judiciare ne-au declarat că în interceptări apare și președintele Traian Băsescu, care, în timpul campaniei electorale, ar fi discutat în cåteva rånduri cu Diaconescu. Aceleași surse susțin că Dan Diaconescu îl invitase la o emisiune la OTV pe președinte. Acesta, cu ceva timp înainte de începerea emisiunii, îl sună pe realizatorul Dan Diaconescu și îi spune: „Dane, nu mai pot ajunge la emisiune. A trebuit să plec“, ar fi spus președintele. Diaconescu a avut o tăcere gåndindu-se că toată seara prezentase faptul că-l va avea invitat pe Traian Băsescu și că acum trebuia să schimbe tot programul emisiunii. După cåteva secunde, în telefon se aude binecunoscutul rås. „Hai, băi Dane, că te-am păcălit, sunt aici jos la intrare“, a mai spus Traian Băsescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.