Acasă Actualitate Dan Diaconescu „reloaded” cu ajutorul DNA

Dan Diaconescu „reloaded” cu ajutorul DNA

DISTRIBUIȚI

Dan Diaconescu a fost printre puținele persoane arestate care a zâmbit la ieșirea din DNA deși cătușele îi zornăiau la mâini. Înzestrat cu inteligență și cu șmecheria oltenească, producătorul postului OTV știa că reținerea sa îi va crește popularitatea. Asta s-a și întâmplat, ieri, când zeci de persoane s-au strâns în fața Judecătoriei Sectorului 1 pentru a-și exprima compasiunea pentru cătușele de la mâinile „lu’ domnu’ Dan“. Mai mult, reținerea sa de către DNA a crescut de două ori punctele de rating înregistrate de OTV, conform unor surse din CNA.  „Anchetarea lui Dan Diaconescu la DNA a dublat audiența emisiunii de luni seara „Dan Diaconescu Direct“, de pe OTV, clasând postul pe locul șase, după Pro TV, TVR 1, Antena 1, Antena 3 și Realitatea TV“, notează Hotnews. „Emisiunea a avut între orele 19.00 și 24.00 un rating mediu de 1,7 în mediul urban, ceea ce înseamnă că a fost urmărită, în medie pe minut, de 198.000 de telespectatori. În luna iunie, în același interval, «Dan Diaconescu Direct» avea o medie de 0,9 rating, adică 103.000 telespectatori. Cu aceste cifre, OTV era pe locul 11 pe intervalul orar 19.00-24.00. Datele arată că și ratingul pe toată ziua a fost mai mare decât media normală. Conform sursei citate, audiența medie pe zi a fost, ieri, de 74.000 de telespectatori (0,6 rating), în condițiile în care în luna iunie media a fost de 49.000 de persoane (0,4 rating)“, potrivit Hotnews.
Ce-i drept, și procurorii anticorupție au „colaborat“  din plin la renașterea publică a lui Dan Diaconescu, având în vedere că acesta a putut poza în victima perfectă, grație atitudinii și acțiunilor procurorilor anticorupție.
Toată lumea l-a văzut ieri, de zeci de ori, pe Dan Diaconescu cum ieșea, la 7 dimineața, din sediul Departamentului Național Anticorupție cu cătușe la måini. Procurorii au emis mandate de reținere pe numele acestuia și a clarvăzătorului Doru Pårv susținånd că cei doi se fac vinovați de șantaj și amenințare, după ce i-ar fi cerut unui primar arădean 200.000 de euro pentru a nu difuza materiale compromițătoare despre acesta. La ieșirea din sediul DNA, condus spre mașina poliției, Dan Diaconescu a strigat, cu zåmbetul pe buze, arătåndu-și cătușele: „sunt primul ziarist arestat pentru un promo“, apoi a adăugat că „a fost tras pe sfoară“ de procurori, motivånd că l-au făcut să aștepte toată noaptea și au emis ordonanța de reținere abia în dimineața zilei de ieri, în jurul orei 6.
„Dan Diaconescu nu a fost foarte surprins cånd i s-au pus cătușele, doar că i-a tot întrebat pe procurori ce a făcut“, a spus unul dintre avocații care l-au însoțit la audieri. Apărătorii au explicat că producătorul postului OTV a fost pus să aștepte venirea lui Doru Pårv, care la începutul audierilor era în Arad. Avocații au susținut că aproape toată noaptea procurorii i-au spus lui Dan Diaconescu că va fi confruntat cu clarvăzătorul, dar că la sosirea acestuia în Capitală acest lucru nu s-a mai întåmplat, iar cei doi au primit cåte un mandat de reținere și câte o pereche de cătușe. Dan Diaconescu a avut pe långă avocații care l-au reprezentat și susținerea soției sale. Aceasta a stat aproape toată noaptea långă producătorul OTV, iar în cursul zilei de ieri i-a dus în arestul IGP måncare, mai multe sticle cu apă, un costum de haine și alte schimburi. Dan Diaconescu trebuia să ajungă la Judecătoria sectorului 1 la ora stabilită, 13. Însă dosarul procurorilor DNA nu a ajuns la timp. Judecătorii ar fi trebuit să studieze dosarul și să se pronunțe dacă producătorul OTV va primi sau nu un mandat de arestare pentru 29 de zile. Anchetatorii nu s-au mai grăbit să pună la dispoziția instanței dosarul cu probele care îi incriminau pe Dan Diaconescu și pe Doru Pårv. Mai mult, întåmplător sau nu, cauza a fost repartizată chiar judecătorului care cu cåteva zile înainte emisese mandatele de percheziție pentru casa lui Diaconescu și pentru sediul OTV.

Actele procurorilor, contestate

Avocatul Mihai Rapcea a reclamat actele procurorului de caz Bocșan Gheorghe, respectiv rezoluția de începere a urmăririi penale împotriva lui Dan Diaconescu din data de 18 iunie 2010, Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale din data de 22 iunie 2010, ora 6:15, precum și Ordonanța de reținere numărul 21 emisă ieri dimineață. „Solicit infirmarea actelor procurorului și vă rog să constatați că această rezoluție nu cuprinde motivele și nu face vorbire despre indiciile sau probele care au fost de natură să ducă la schimbarea calității mele procesuale în acest dosar, din martor în învinuit“, notează avocatul în plângerea sa. El a arătat că, deși în cauză Diaconescu a fost citat și audiat ca martor, i s-a adus la cunoștință rezoluția contestată fără a i se prezenta un act de schimbare a calității acestuia din martor în învinuit și fără a i se prezenta argumentele, indiciile sau probele potrivit cărora s-a realizat schimbarea calității sale în acest dosar. Potrivit acestuia, în acte s-ar fi strecurat o serie de „greșeli și inexactități cu privire la situațiile de fapt consemnate“. Avocatul arată că Diaconescu nu deține calitatea de administrator la SC Oglinda Television SA și SC Ocram Televiziune SA, el având doar calitatea de acționar la aceste două societăți.
Cu privire la Ordonanța de reținere de ieri dimineață, avocatul cere să se aprecieze „nelegalitatea și netemeinicia acestei măsuri“.

Cum „l-au păcălit“ procurorii

Potrivit acestuia, Diaconescu s-a pus la dispoziția organelor de cercetare pe tot parcursul anchetei, cu prioritate, întrerupându-și chiar sejurul pe litoral pentru a fi audiat luni, deși a fost citat de urgență, chiar dacă procurorul de caz nu a justificat în niciun fel citarea lui într-un termen atât de scurt. „Am fost reținut imediat după finalizarea audierii mele, fiindu-mi pus în vedere verbal, de către dl procuror Bocșan Gheorghe, să nu părăsesc sediul DNA până la aducerea inculpatului Doru Pârv, sub pretextul că ar urma o confruntare între mine și acest inculpat, după reaudierea acestuia. Toate s-au petrecut în condițiile în care avocații lui Diaconescu au solicitat domnului procuror permisiunea de a-l lăsa să plece acasă pentru a se schimba de haine și pentru a lua masa, fiind cunoscut faptul că polițiștii care îndeplineau mandatul de aducere a lui Doru Pârv se aflau la acel moment abia în localitatea Sebeș-Alba, iar drumul era aglomerat, urmând să ajungă la sediul DNA abia după 5-6 ore“, spune avocatul.
În opinia apărătorului, rezoluția de începere a urmăririi penale împotriva lui Diaconescu a fost emisă cu nerespectarea dispozițiilor Cod Procedură penală. De asemenea, avocatul a mai spus că singura probă a procurorilor este un promo difuzat pe OTV înainte de emisiunea lui Diaconescu din 21-22 iulie 2009, în care se anunțau dezvăluiri despre primarul comunei arădene Zărand, Ioan Florin Moț.

800 de euro – interviul
Primarul comunei arădene Zărand, Ioan Florin Moț, a declarat, ieri, pentru Știrile Pro TV, că a fost șantajat de Dan Diaconescu și de colaboratorul său Doru Pârv, care l-ar fi sunat „tot la două săptămâni“, pentru a-i cere bani. Primarul Ion Florin Moț susține că patronul OTV și realizatorul de emisiuni Doru Pârv l-au șantajat, motiv pentru care i-a reclamat.
„Am fost șantajat. Nu am vrut să le fac rău, nici la unu, nici la altul, dânșii au insistat să le dau bani, dar nici dacă aveam fabrică de bani… Au cerut bani împrumut să le dau, n-am făcut rău la nimeni, am ajutat cât am putut. Tot din două în două săptămâni mă sunau, domnule, bani, bani, n-am mai rezistat, trebuia să fac ceva“, a declarat, pentru Știrile Pro TV, edilul din Zărand.
Primarul susține că o echipă OTV i-a cerut 800 de euro pentru un interviu care să fie difuzat pe post.
„În ultimul timp, a fost firma OTV să ceară primarilor 800 de euro să facă interviuri. Personal, am fost chemat la primarul Muscă, la Olari, el a dat 800 de euro, mi s-a cerut și mie, eu am spus că am dat destul. Dacă mă lăsau în pace și nu mă tachinau, tot să dau bani, eu îi lăsam în pace“, a spus primarul arădean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.