Acasă Actualitate Declaraţie de presă a preşedintelui PPE, Joseph Daul: Sistemul judiciar al României...

Declaraţie de presă a preşedintelui PPE, Joseph Daul: Sistemul judiciar al României trebuie să servească tuturor, nu doar unora

DISTRIBUIȚI

În urma votului de modificare a Codului Penal din România, Joseph Daul, Preşedintele Partidului Popular European (PPE), a făcut următoarea declaraţie:

„Încă o dată, coaliţia condusă de socialişti (PSD-ALDE), şi-a arătat adevărata faţă. Este descurajator să vezi că o coaliţie de guvernare a unui stat membru al UE schimbă Codul Penal pentru a se asigura că liderul lor şi alţi politicieni nu vor fi nevoiţi să răspundă pentru greşelile lor.

Un asemenea comportament al coaliţiei PSD-ALDE nu este nici pro-european, nici demn de o alianţă de guvernare. Astfel de acţiuni afectează lupta anticorupţie în România şi buna funcţionare a justiţiei, în ansamblu. Mai rău, reformele de succes ale României după aderarea la UE sunt în prezent puse în discuţie de actuala coaliţie de guvernare.

Acţiunile PSD-ALDE în ceea ce priveşte sistemul judiciar sunt incompatibile cu principiile statului de drept, sunt incompatibile cu tratatele europene şi se opun în totalitate intereselor a milioane de români cinstiţi. Este de necrezut că o majoritate de guvernământ dintr-un stat membru al UE, care deţine Preşedinţia Consiliului UE, continuă să încalce, în mod frecvent, regulile şi normele europene.

În timpul deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE, Guvernul Român ar fi trebuit să fie un model al respectării valorilor europene, dar, chiar din prima zi, nu a reuşit să o facă.

Solicit Guvernului României să ia imediat măsurile necesare pentru a pune în aplicare toate recomandările Comisiei de la Veneţia, precum şi recomandările Comisiei Europene prezentate în ultimul raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Un sistem independent de justiţie nu este un lux şi nu este făcut pentru ca doar unii să beneficieze de acesta, este o necesitate pentru o democraţie cu adevărat funcţională ce trebuie să servească fiecărui român.

Având în vedere situaţia gravă, îl felicit pe Preşedintele Klaus Iohannis pentru eforturile şi iniţiativa acestuia de a organiza un referendum cu privire la evoluţia sistemului judiciar din România.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.