Acasă Actualitate Delapidare la AEM Timișoara ca pe vremea lui Ceaușescu

Delapidare la AEM Timișoara ca pe vremea lui Ceaușescu

DISTRIBUIȚI

Fosta conducere a fabricii AEM din Timişoara, una dintre cele mai importante fabrici de contoare din Europa, în frunte cu fosta directoare, Olimpia Moica, este pusă sub acuzare într-un amplu dosar de înşelăciune şi delapidare, în care DIICOT a percheziționat astăzi mai multe domicilii și sedii.
Metoda folosită este cea inventată de conducerea PCR care raporta recolte uriașe la hectar, vaci care dădeau cantități impresionante de lapte, totul pentru a-și încasa premii anuale importante.

Olimpia Moica a absolvit Facultatea de Drept din București în 1979 și s-a angajat la FAEM Timişoara (fosta denumire a fabricii AEM) în anul 1981 fiind, pe rând, şef la desfacere, jurisconsult, şef la aprovizionare, director comercial şi, din 1994, director general.

Grupul infracțional, organizat de Olimpia Moica și de soțul acesteia Ioan Moica, cu complicitatea a peste 60 de angajați ai companiei a falsificat situația economică reală a societății. Olimpia Moica repartiza către membrii grupului premii enorme pentru merite deosebite și diverse alte stimulente pentru producție și performanțe economice false și contabilizate în fals. Premiile erau acordate numerar iar membrii grupului infracțional returnau familiei Moica 80% din sumele primite, pe baza unor contracte de împrumut fictiv. Aproape toate lichiditățile societății au fost folosite în acest scop. Sumele au fost create prin credite, prin neplata furnizorilor și prin bani de la clienți care au plătit în avans o marfă inexistentă.
Moica achita însă dările la stat la termen.
Auditorul PriceWaterhouse Cooper nu a descoperit frauda sau a închis ochii. Totul s-a aflat cu ocazia unui inventar comandat de acţionarii Claudiu Rădulescu, Ionel Pepenică și Luxten s-a descoperit că în stocuri figurează 800.000 de contoare care nu existau în realitate, capacitatea de producţie şi depozitare a companiei fiind de 300.000 de bucăți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.