Acasă Actualitate Doi moldoveni furau din căsuțele de valori de la bănci

Doi moldoveni furau din căsuțele de valori de la bănci

DISTRIBUIȚI

Parchetul General anunță că procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările într-o cauză preluată la data de 4 mai 2015 de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, având ca obiect furturi de bani, ceasuri de valoare și bijuterii din aur din două casete de valori aflate în incinta unei unități bancare și au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:

* ODAINIC ANDREI (cetățean moldovean), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și două infracțiuni de furt calificat;

DRUȚĂ ALEXEI (cetățean cu dublă cetățenie româno — moldovenească), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale și două infracțiuni de complicitate la furt calificat.

Din probatoriul administrat în cauză a reieșit că grupul infracțional era extrem de bine organizat, având o structură piramidală și un lider, iar fiecare membru avea sarcini și atribuții specifice, stabilit de către cel dintâi.

Modul de operare al grupului infracțional era de a identifica unități bancare de pe teritoriul României, având drept scop sustragerea din interiorul casetelor de valori bani și obiecte cu valoare mare, folosindu-se identități false și recurgând la diferite mijloace, cum ar fi trecerea frontierei de stat sau cazarea în unități de profil, în mod separat, pentru evitarea stabilirii de către organele de urmărire penală a legăturilor infracționale dintre aceștia.

La inițiativa unui membru al grupului, inculpatul Odainic Andrei a fost pus în legătură cu inculpatul Druță Alexei, care trebuia să-l sprijine în activitatea infracțională, în sensul de a-i asigura transportul și pază pe timpul cât acesta se afla pe teritoriul României.

Astfel, la data de 05.03.2015, în jurul orei 09:25, inculpatul Odainic Andrei s-a deplasat la o agenție a unei bănci și, după ce a prezentat funcționarilor bancari o carte de identitate falsă, a solicitat deschiderea unui cont bancar, ocazie cu care au fost întocmite și semnate mai multe documente specifice.

Ulterior, în ziua de 06.03.2015, ora 13:00, inculpatul Odainic Andrei s-a prezentat la sucursala din Oradea a unității bancare și, folosind actul de identitate falsificat, a solicitat și închiriat o casetă de valori, pe care a accesat-o din nou la data 16.03.2015, prezentând aceeași carte de identitate falsă.

După ce inculpatul Odainic Andrei a intrat în camera de valori, rămânând singur, cu ajutorul unor chei potrivite, a accesat fără drept cutiile de valori ce aparțineau persoanelor vătămate M.V. și B.A., de unde a sustras toate bunurile de valoare aflate în interiorul acestora.

În jurul orei 16:30, acesta a părăsit incinta băncii având asupra lui o geantă de dimensiuni medii, fiind preluat din imediata apropriere a unității bancare de către o persoană care conducea o motocicletă care a fost găsită, la data de 17.03.2015, abandonată pe un teren agricol și acoperită cu resturi de vegetație, fără plăcuțe de înmatriculare.

Prejudiciul produs în cauză a fost apreciat de persoanele vătămate la valoarea de 366.800 lei, și respectiv 535.000 lei.

Cercetările au fost efectuate în cauză de către polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române — Direcția de Investigații Criminale, al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și al Poliției Municipiului Oradea — Biroul de Investigații Criminale.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluționare, Tribunalului Bihor.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.