Acasă Actualitate Dosarul baronului PSD de Argeș Constantin Nicolescu: deputatul Mircea Drăghici și 43...

Dosarul baronului PSD de Argeș Constantin Nicolescu: deputatul Mircea Drăghici și 43 de primari, urmăriți penal

DISTRIBUIȚI

Un număr de 43 de edili din Argeș sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu în dosarul deputatului Mircea Drăghici și al fostului președinte al CJ Argeș Constantin Nicolescu, în legătură cu atribuirea unor contracte de circa 3,8 milioane de lei firmei controlate de apropiați ai parlamentarului.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Pitești efectuează urmăriri penale față de Drăghici și Nicolescu, în calitate de suspecți, se arată într-un comunicat de marți al DNA.
Constantin Nicolescu, la data faptelor președinte al Consiliului Județean Argeș și președinte al organizației județene a unei formațiuni politice, este urmărit penal pentru două infracțiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000 – folosirea influenței sau autorității funcției de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, dintre care una în formă continuată (14 acte materiale), precizează sursa citată.
Deputatul Mircea Drăghici este urmărit penal este urmărit penal sub aspectul complicității la infracțiunea prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000 – folosirea influenței sau autorității funcției de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată (14 acte materiale).
În același dosar, potrivit DNA, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un număr de 28 primari și viceprimari la data faptelor, în calitate de suspecți, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
Totodată, precizează DNA, s-a dispus continuarea urmăririi penale față de Onela Carmen Oană și Aida Catană, reprezentante ale SC European Project Consulting SRL București, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

105 contracte, peste 3 milioane de lei

Potrivit DNA,  în perioada 2007-2010, ca urmare a influenței și a autorității exercitate de către Nicolescu, atât în calitate de președinte al CJ Argeș, cât și de președinte al organizației județene a PSD asupra unor primari, în marea lor majoritate fiind membrii acestui partid, SC European Project Consulting a încheiat contracte de prestări servicii, având ca obiect consultanță, elaborare strategie locală și elaborare cereri de finanțare – implementare proiect, cu un număr de 46 consilii locale ale unor orașe și comune din județul Argeș, ?ê?£coala Specială Valea Mare, Agenția de Implementare a Proiectelor de Dezvoltare a județului Argeș (instituție subordonată Consiliului Județean Argeș) și chiar cu Consiliul Județean Argeș.
Procurorii susțin că valoarea totală a celor 105 contractelor de prestări servicii încheiate de SC European Project Consulting cu instituțiile publice și unitățile administrativ teritoriale anterior menționate, în perioada 2007-2010 este de circa 3.786.804,5 lei, din care au fost efectuate plăți în sumă totală de aproximativ 3.140.687,5 lei.
"Din actele de urmărire penală aflate la dosarul cauzei rezultă indicii rezonabile că marea majoritate a contractelor de prestări servicii au fost încheiate fără justificare, în condițiile în care comunitățile respective, în multe cazuri, nu au obținut niciun folos, contractele în cauză nefiind valorificate în vreun mod, iar în alte cazuri beneficiile încheierii unor astfel de contracte au fost modice, nefiind pe măsura valorii contractelor și nejustificând sumele de bani plătite efectiv din bani publici către SC European Project Consulting București (firmă a cărei reprezentanți aveau legături de interes personal și de grup cu Drăghici Mircea Gheorghe)", mai arată DNA.?óÔé¼?¿?óÔé¼?¿Anchetatorii adaugă faptul că, în contextul încheierii și derulării în condițiile frauduloase a contractelor de prestări servicii, Mircea Drăghici Mircea Gheorghe a înființat SC European Project Consulting Management SRL Pitești, astfel încât el și o rudă a sa să poată obține, în mod facil și necuvenit, cu sprijinul nemijlocit al lui Nicolescu Constantin, foloase materiale, în calitate de asociați ai firmei, între cele două societăți fiind încheiat în acest scop un contract având ca obiect furnizarea consultanței.
"În perioada 1.10.2007- 31.12.2008, Drăghici Mircea Gheorghe a deținut și funcția de director al acestei firme care era administrată de o rudă a acestuia. Drăghici Mircea Gheorghe a avut calitatea de asociat unic al SC European Project Consulting Management SRL Pitești în perioada 6.10.2008 – 20.10.2010, în condițiile în care, în perioada de referință, începând cu luna decembrie 2008 a deținut funcția de deputat", arată DNA.
Potrivit procurorilor anticorupție, obținerea necuvenită de foloase materiale atât de către SC European Project Consulting SRL București, cât și de către SC European Project Consulting Management SRL Pitești și implicit de către asociații acestor societăți comerciale, a fost facilitată de îndeplinirea, în mod defectuos, a actelor de serviciu de către conducătorii instituțiilor și autorităților publice respective, cu consecința producerii de pagube materiale acestor entități.
DNA mai precizează că suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea din dosar.
Urmărirea penală a lui Drăghici și Nicolescu în acest dosar a început în februarie 2011.

Olga Dumitrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.