Acasă Actualitate Dosarul fraudă la referendum: 49 de președinți de secții de vot ...

Dosarul fraudă la referendum: 49 de președinți de secții de vot din Teleorman, Vrancea și Gorj, urmăriți penal de DNA

DISTRIBUIȚI

Procurorii DNA au început urmărirea penală față de 67 de persoane acuzate de fraude la referendum, printre care 49 de președinți și membri ai unor secții din Teleorman, Vrancea și Gorj și 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid, care l-au ajutat pe Liviu Dragnea.
Procurorii anticorupție precizează, într-un comunicat remis marți, că au început urmărirea penală față 67 de persoane care au luat parte la diferite activități legate de desfășurarea referendumului din 29 iulie.
Dintre acestea, potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA), 49 au fost președinți și membri ai unor secții de votare din localități din județele Teleorman, Vrancea și Gorj, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale și introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, prevăzută de art. 26 Cod Penal raportat la art. 55, pct. 1 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.
Alte 18 persoane au fost, la referendum, observatori din partea unei organizații neguvernamentale, având însă și calitatea de membri ai unui partid, aceștia fiind acuzați de fals în declarații.
Potrivit DNA, în actele de începere a urmăririi penale, procurorii au reținut că există indicii temeinice și probe că, în 29 iulie 2012, cei 49 de învinuiți, președinți și membri ai unor secții de votare din mai multe localități din județele Teleorman, Vrancea și Gorj, având întreaga responsabilitate pentru desfășurarea, în condiții de legalitate, a procesului de votare, au înlesnit falsificarea semnăturilor unor alegători pe lista permanentă și introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot față de cele votate de alegători, corespunzător aceluiași număr de semnături falsificate.
Pe de altă parte, afirmă procurorii, în zilele de 19, 20, 21 iulie 2012, ceilalți 18 învinuiți din prezentul dosar penal au completat olograf și au semnat câte o declarație de neapartenență politică, în scopul acreditării ca observatori din partea Asociației "Țara Noastră", la referendumul din 29 iulie 2012. Deși erau membri ai unui partid politic, în actele respective, depuse la Biroul Electoral Central, cei 18 învinuiți au declarat, în mod mincinos, contrariul.
"În calitate de membri ai unei formațiuni politice și concomitent, de observatori la diferite secții de votare din localități din județul Teleorman, cei 18 învinuiți au comunicat, în fiecare oră, pe parcursul zilei de 29 iulie 2012, prezența la vot în secțiile respective, către numărul telefonic 1855, care era parte din sistemul IT controlat de Dragnea Nicolae Liviu, învinuit în același dosar. În acest fel, atât cei 49 de președinți și membri ai secțiilor de votare, cât și cei 18 observatori din partea unui ONG care erau și membri de partid, au contribuit la realizarea scopului urmărit de Dragnea Nicolae Liviu, secretar general al unui partid politic, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea prevăzută de art.13 din Legea nr.78/2000 (detalii comunicat nr. 647/VIII/3 din 6 septembrie 2012)", se arată în comunicatul DNA.
Procurorii anticorupție precizează că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare în dosarul privind referendumul în 6 septembrie, fiind acuzat că, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, și-ar fi folosit autoritatea și influența în scopul obținerii unei prezențe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia, potrivit DNA
Procurorii anticorupție au început urmărirea penală față de Nicolae Liviu Dragnea, pentru folosirea influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secției de votare ori de către alte persoane, instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.
Dragnea ar fi inițiat o asociere formată din numeroase persoane (președinți și membri ai secțiilor de votare coordonați de responsabili locali și județeni, președinți de organizații județene și locale, precum și primari ai partidului), iar scopul asocierii era săvârșirea de infracțiuni prevăzute de Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.
"În acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui număr restrâns de persoane să obțină, în timp real, informații despre numărul de votanți și modul cum s-a votat în secțiile de votare. Astfel, oră de oră, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezenței la urne, identificând secțiile de vot cu prezență slabă", preciza DNA.
Sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine și recomandări cu conținut ilicit, destinate coordonatorilor sau membrilor secțiilor de votare și altor persoane, în vederea măririi artificiale a numărului de votanți, mai arătau procurorii.
Secretarul general al PSD a fost audiat în 19 septembrie la DNA. El declara atunci că nu are de unde să știe "ce morți au înviat și s-au dus să voteze" la referendum, precizând că el a stat atunci de dimineață până a doua zi dimineață în sediul de campanie și a ieșit doar când a votat.
Întrebat în legătură cu sistemul informatic de raportare la partid a numărului de votanți la referendum, Dragnea a spus că "este un sistem informatic prin care se comunică rezultatul alegerilor după ce se termină votarea."
"Este irelevant dacă se transmite prin telefon, prin porumbei teleport sau prin internet. Sigur că noi am făcut transmiterea mai târziu decât a facut-o PD în 2009", a adăugat Dragnea.
Liviu Dragnea a spus că nu a dat declarații în fața procurorilor, dar în schimb le-a lăsat un memoriu privind faptele de care este acuzat.
Dragnea a precizat că analizarea activității sale politice în cadrul campaniei electorale crează "un precedent estrem de periculos" în ceea ce privește funcționarea partidelor politice.
Secretarul general al PSD spunea că acuzațiile DNA la adresa lui sunt "nefondate" și că, de fapt, se urmărește îndepărtarea sa din campania electorală, dar el nu se teme de luptă și le spune și colegilor săi: "La luptă, băieți!".
După ce procurorii au anunțat că îl cercetează pe Liviu Dragnea, președintele PSD, Victor Ponta, declara că el și toți membrii BPN și CExN au semnat autodenunțuri la DNA pentru că au îndemnat oamenii să vină la vot la referendum.

Mihaela Dobrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.