Acasă Actualitate Dosarul -Nastase mita pentru Melinescu- are hibe

Dosarul -Nastase mita pentru Melinescu- are hibe

DISTRIBUIȚI

Procurorii anticoruptie sunt pe cale sa se faca de ras cu dosarul in care fostul prim-ministru Adrian Nastase este acuzat ca l-ar fi numit pe Ioan Melinescu la sefia Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) pentru ca acesta ascunsese o tranzactie suspecta a Danei Nastase. Motivul: in acest nou dosar penal, in care Adrian Nastase este acuzat de savarsirea infractiunii de dare de mita, probele lipsesc cu desavarsire, iar afirmatiile anchetatorilor se bazeaza doar pe deductii.

Dupa cum reiese din dosar, -mita- pe care se presupune ca Adrian Nastase i-a oferit-o lui Melinescu ar consta in numirea acestuia din urma in fruntea Oficiului National de Prevenire si Combaterea Spalarii Banilor. Studiind documentele de la dosar, analiza teoriilor emise de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) arata ca acuzatiile aduse ex-premierului se clatina foarte tare.

Cazul Nastase, in evidentele unei conduceri numita de PD si PNT-CD

-Adrian Nastase e acuzat ca in baza unei intelegeri anterioare, in anul 2000, l-a numit pe Melinescu Ioan in functia de presedinte al ONPCSB, printr-o hotarare de guvern, in schimbul blocarii unei lucrari avand ca obiect o tranzactie suspecta, de 400.000 dolari in contul dnei Nastase Daniela-, se arata intr-un comunicat al DNA. Procurorii sustin ca in 1999 ONPCSB a primit de la o institutie bancara unde consoarta ex-premierului avea deschis contul o lucrare legata de o depunere a unor sume de bani in contul acesteia. Urmand acest traseu, anchetatorii presupun ca Nastase l-ar fi rasplatit pe Melinescu pentru ca ar fi ascuns respectiva lucrare. Desi acuzatiile sunt grave, anchetatorii au omis un lucru esential: la finele lui 1999, cand dosarul Nastase a ajuns la ONPCSB, Melinescu era simplu membru al ONPCSB, presedintele fiind Adrian Cucu (actual sef al Garzii Financiare Centrale), ambii fiind numiti prin HG 268/8.04.1999 – act normativ semnat de democratul Victor Babiuc (pentru premierul de atunci) si contrasemnat de ex-taranistul Dudu Ionescu.

Actualul sef al GFC stia de dosar

Presupunerile anchetatorilor, conform carora Melinescu ar fi negociat in secret ingroparea dosarului si ar fi primit drept rasplata presedintia ONPCSB, sunt greu de digerat. Motivul: inregistrarea privind contul Danei Nastase a fost discutata de doua ori in plenul Consiliului ONPCSB, pana in 2000 – an in care Adrian Nastase a devenit seful guvernului. Conform evidentelor, in perioada in care discutiile au avut loc, din Consiliul ONPCSB faceau parte atat Adrian Cucu, cat si Vasilica Enescu – persoane schimbate din functie prin HG 30/2000 – act normativ semnat de Adrian Nastase si de ex-ministrul Mihai Tanasescu, prin intermediul caruia Ioan Melinescu a fost numit presedinte al ONPCSB.

Controverse in teoria anchetatorilor

Acuzatiile procurorilor de la DNA se refera, in principal, la faptul ca HG 30/2000 ar fi fost -recompensa- oferita lui Melinescu ca a ascuns dosarul Dana Nastase. Cu toate acestea, nu se explica de ce prin acelasi act normativ Cucu si Enescu au fost dati afara din Consiliul ONPCSB, desi si ei participasera direct la sedintele in care fusese analizat dosarul Nastase si odata -expulzati- din sistem puteau divulga informatii pe aceasta tema. O alta problema care nu se leaga in teoria DNA este faptul ca presupusa -ascundere- a dosarului Nastase de catre Melinescu se bate cap in cap cu faptul ca ex-premierul a bifat contul de 400.000 dolari in declaratia de avere din 2000.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.