Acasă Actualitate Două inspectoare de la ANAF Ilfov au fost reținute de DIICOT

Două inspectoare de la ANAF Ilfov au fost reținute de DIICOT

DISTRIBUIȚI

La data de 21.03.2018 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatelor STAN STELA şi ZAMFIRESCU DANIELA LILIANA, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi favorizarea făptuitorului.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 12.01 – 22.05.2015, inculpatele Stan Stela şi Zamfirescu Daniela – Liliana, consilieri superiori, suspectul F. C., șef serviciu și suspectul B. E. C., șef administrație adjunct, din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Ilfov – Activitatea de Inspecție Fiscală Contribuabili Mijlocii, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu intenție, au efectuat cu încălcarea prevederilor legale în materie respectiv art. 45 alin. 1 din Legea 188/1999 privind statutul funcționarilor publici, art. 7 alin. 2 – 4, art. 94 alin. 1 – 3, art. 97 alin. 1 lit. b și alin. 3 lit. b, art. 105 alin. 1 din OG nr. 92/2003, republicată, privind Codul de procedură fiscală, inspecția fiscală finalizată printr-un raport de inspecție fiscală, neinvestigând, neconstatând și nesancționând fiscal toate actele și faptele rezultate din activitatea contribuabilului MERT SA supus inspecției, de care aveau cunoștință la momentul demarării inspecției fiscale și care atestau existența mecanismul evazionist inițiat și constituit de inculpații BOZDORO MARINICĂ și RISTEA GEORGE CĂTĂLIN și pus la dispoziția SC MERT SA în vederea efectuării de importuri subevaluate și a sustragerii de la plata TVA de plată, cu consecință încălcării intereselor statului prin necolectarea creanțelor fiscale datorate de acest contribuabil la bugetul de stat concomitent cu crearea unui folos necuvenit în beneficiul acestei societăți dar și în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală a acesteia.

Deși ar fi trebuit să constate nereguli sau ilegalități săvârșite de reprezentanții legali ai MERT SA în relațiile comerciale cu doi furnizori (așa cum rezultau din dosarul fiscal), organele de inspecție fiscală au stabilit în sarcina contribuabilului, prin raportul de inspecție fiscală ce a vizat perioadă 2010 – 2014, un TVA și impozit pe profit în suma de 271.181 lei la care s-au adăugat dobânzi și penalități de întârziere în sumă totală de 69.523 lei, doar în legătură cu efectuarea unor cheltuieli aferente achiziției și exploatării unor autoturisme aflate în proprietatea contribuabilului.

Prin urmare, echipa de inspecţie fiscală a acordat nelegal contribuabilului SC MERT SA drept de deducere pentru TVA aferentă achiziţiilor de bunuri efectuate de pe piaţa internă (printre care și pentru achizițiile efectuate de la cei doi furnizori susmenționați), limitându-se la a preciza în cuprinsul raportului de inspecţie fiscală că pentru analiza TVA s-au verificat, prin sondaj, documentele primare care au stat la baza întocmirii documentelor centralizatoare privind evidenţa TVA, respectiv jurnalele de cumpărări şi jurnalele de vânzări.

Astfel, inspecția fiscală derulată la SC MERT SA a avut un caracter pur formal limitându-se doar la verificarea îndeplinirii condițiilor de formă a documentelor ce au stat la baza operațiunilor comerciale (existența documentelor și înregistrarea în contabilitate) elemente favorabile societății și nu la verificarea realității operațiunilor de achiziție derulate cu societăți cu un comportament fiscal inadecvat, așa cum au procedat celelalte organe de control fiscal (Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili și Direcția Generală Antifraudă Fiscală).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.