Home Actualitate Dragnea îi trimite direct la pușcărie pe primarii PSD

Dragnea îi trimite direct la pușcărie pe primarii PSD

DISTRIBUIŢI

Disperarea USL de a aduce românii la urne, doar-doar referendumul va avea succes iar Băsescu va fi demis, atinge sfera penalului. Mai concret, a unor pedepse cu pușcăria pentru primarii care se gândesc să aplice directiva internă a PSD, emisă pe data de 12.07.2012 de către secretarul general al partidului, Liviu Dragnea.
 Precizăm că acesta a devenit cu această ocazie oficial un penal asupra căruia, în următoarele zile, se va începe urmărirea penală.  Toate acestea ni le-a confirmat și unul dintre membrii Biroului Electoral Central (B.E.C.), avocatul Cristian Ene. Acesta a declarat pentru „Curentul” că ceea ce a făcut Liviu Dragnea încalcă Legea referendumului, consecințele demersului său fiind în zona penalului. În documentul redactat în Kiseleff, Dragnea îi îndeamnă pe primarii PSD, în special pe cei din zona litoralului, să comită o serie de ilegalități mascate de diverse paravane. Directivele lui Dragnea vorbesc despre diverse „stimulente” pe care USL trebuie să le pună la bătaie pentru a atrage lumea la urne în vederea asigurării  pragului de 50% + 1 din numărul total al românilor cu drept de vot, necesar validării referendumului. Două astfel de documente au „transpirat” în mass-media centrală și indică clar ordinele venite de sus de la centru către ramificațiile PSD din teritoriu.
În primul document, stampilat și semnat de către PSD, Dragnea le cere colegilor săi de partid să organizeze secții de votare pe litoral. În mijlocul turiștilor chiar în stațiuni, printre fast-food-urile cu șaorma și lăzile frigorifice cu înghețată. „Perioada concediilor de vară poate afecta buna desfășurare a referendumului național din 29 iulie 2012 în ceea ce privește posibilitatea exercitării dreptului la vot”, argumentează directiva Liviu Dragnea. „Vă rog urgent ca propunerile pe care le fac primarii pentru delimitarea secțiilor de votare în vederea emiterii ordinului Prefectului să aibă în vedere ca secțiile de votare să fie organizate și în stațiunile turistice care nu sunt unități administrativ-teritoriale distincte", continuă Dragnea.

Liderul PSD insistă asupra acestor aspecte și indică concret, cu subiect și predicat, ceea ce trebuie făcut în teritoriu în fiecare căprărie. „Primăria Mangalia trebuie să aibă în vedere să fie organizate secții de votare și în stațiunile care îi aparțin administrativ – Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp". Nici Constanța nu scapă de directivele PSD-iste, astfel încât „Primăria Constanța trebuie să aibă în vedere să fie organizate secții de votare în stațiunea Mamaia". Totodată, Dragnea indică în epistola sa și targetul pe care primarii din teritoriu trebui să în realizeze, respectiv pentru 60% din cei cu drept de vot. El scrie că „obiectivul major al campaniei electorale" este „participarea alegătorilor într-o proporție covârșitoare (min. 60%) la referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu".

Ce riscă primarii lui Dragnea

Când a emis acest ordin intern, Dragnea a fost conștient de încălcarea Legii referen­dumului 3/2000, document care este cât se poate de explicit la capitolul referitor la pedepsirea celor care o încalcă. Numai că probabil PSD crede că abuzurile din epoca Năstase pot reînvia, odată ajunși din nou la putere. Că România este un sat fără câini iar legea este doar pentru plebeii care trebui să se supună noii stăpâniri roșii. Articolul 54 din această Lege a referendumului este unul cât se poate de explicit vizavi de încălcările acestei legi și pedepsele aferente ei. Aliniatul 1 din articolul 54 spune negru pe albă că „promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”. De asemenea, alineatul 3 face referire la faptul că și „tentativa se pedepsește”. Dar Dragnea nici măcar nu vrea să audă de aceste prevederi exprese care i-ar putea băga efectiv la pușcărie pe primarii care o pun în aplicare. Dacă pentru Dragnea deja au început demersurile pentru urmărirea penală, pe ceilalți primari USL care vor pune în aplicare această directivă internă îi paște același lucru, respectiv închisoarea de la 6 luni la 5 ani de zile și interzicerea unor drepturi. Dacă în cazul lui Dragnea PDL a anunțat că a depus plângere penală, în cazul celorlați primari care vor lua parte la această încălcare a legii, nici măcar nu este nevoie. Articolul 58 din aceeași lege spune că  „pentru toate infracțiunile săvârșite în legătura cu organizarea și desfășurarea referendumului acțiunea penala se pune în mișcare din oficiu”.

Membru BEC: „Este instigare la săvârșirea de infracțiuni”

Cristian Ene, membru BEC, a acceptat să stea de vorbă cu reporterii „Curentul”, explicând pe larg de ce sunt pasibili Dragnea și primarii PSD care decid să încalce conștient Legea referendumului.  „USL a cerut înființarea de noi secții de votare. Însă BEC a declinat deoarece nu se află în competența noastră înființarea acestor secții către Ministerul de Afaceri Interne și respectiv alte declinări de genul acesta către MAE. Conform legii, atribuția de organizare efectivă din punct de vedere tehnico-administrativ aparține Guvernului, respectiv Prefecturii și primăriilor în momentul în care se administrează preventiv astfel încât să existe un timp suficient fără să fie afectat procesul electoral și procedurile electorale. Am înțeles că partidul Democrat Liberal deja a făcut o plângere penală. Art. 54 din Legea 3/2000, în momentul în care spune că promisiunea oferirea de bani sau de alte foloase în scopul de a determina să nu voteze sau să nu voteze la referendum se pedepsește de la 6 luni la 5 ani. Totodată, mai este și art. 58 care spune că acțiunea penală se pune în mișcare din oficiu. (…) Legea referendumului are două condiții. Prima: de validitate în momentul în care se întrunește art. 10, acela care s-a tot modificat pentru 50%+1, și atunci dacă determini să se vină la vot, indiferent că se votează sau nu, tu determini prin mită ca omul să vină la vot și să întrunească prima condiție, adică să depășească pragul electoral. Legea nu cere specificații să voteze cu „X” sau să voteze cu „Y”. Neparticiparea  la referendum duce la invaliditate, automat. ?ê?£i am înțeles că în acea scrisoare a domnului Dragnea se spune ca dovada votului să se facă buletinul de vot. ?ê?£i mai apare un lucru. Uitați-vă la 54, alin. 3, care arată că și tentativa se pedepsește. Cine îndeamnă la așa ceva este deja în cercetare prealabilă pentru săvârșirea infracțiunii de la art. 54. Nu neapărat cine a semnat acea scrisoare, ci toți ceilalți care o pun în aplicare. Spune practic să voteze sau să nu voteze. Deci, să participe sau să nu participe. Să nu uităm, este instigare la săvârșirea de infracțiuni”, a declarat Cristian Ene, membru BEC.

După modul Vanghelie, cu tombole și „summer party-uri”

Directiva lui Dragnea trasează și liniile după care această ilegalitate urmează să se desfășoare. Aceleași după care în urmă cu câțiva ani Marean Vanghelie își desfășura petrecerile câmpenești cu mici și bere în parcul Izvor. Liderul PSD îi îndeamnă pe primari să „organizeze în fiecare localitate, cu sprijinul unei organizații neguvernamentale, o tombolă cu premii la care vor participa alegătorii care s-au prezentat la referendumul din 29 iulie 2012". Cu alte cuvinte, să facă aceste infracțiuni cu perdea prin intermediul unor ONG-uri înhămate la căruța politică. Numai că și aceștia se vor face părtași la această infracțiune dacă vor achiesa la planul PSD. Dragnea mai recomandă ca premiile „să nu fie mari ca valoare, dar în număr cât mai mare (…) Acestea pot fi, de exemplu, bilete la concerte, filme, cărți, vacanțe, cartele de telefon etc.". Dragnea le mai spune șefilor de campanie să organizeze diverse evenimente în ziua votului pentru ca alegătorii să aibă „intrare liberă la ștrand/club”, iar „un post local (regional) național de radio sau TV să organizeze în toate municipiile mari un «Summer party» pentru cei care au votat”.

Tupeu liberal

 Mai mult, tupeul liberalei Alina Gorghiu nu are limite. Aceasta a ieșit ieri cu o declarație cum că organizarea de tombole prin care ONG-urile sau firmele să premieze participarea la vot, după ce votul a fost exercitat de către cetățeni, nu reprezintă nici crimă, nici contravenție, nici încălcare a legii. Probabil dânsa nu știe să citească prevederile legii nr.3/2000 privind organizarea referendumului în România. "Din punctul meu de vedere, dacă e post-vot, după exercitarea dreptului de vot, dacă se organizează de către ONG-uri, de către firme, de către oricine altcineva decât un partid politic, tombole pentru a premia participarea la vot, nu mi se pare nici crimă, nici contravenție, nici încălcarea legii", a spus Gorghiu. Nu interesează pe nimeni, punctul tău de vedere doamna Gorghiu pentru că acolo „unde e lege, nu- tocmeală”. Nu există loc de interpretări personale supuse subiectivității. Pe scurt, puțină pâine și mult circ pentru o rețetă de succes. Numai că de data asta vorbim de una penală care se va lăsa cu pușcărie!

Nicolae Bucur

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.