Acasă Actualitate După ANI, și justiția l-a găsit incompatibil pe Mircea Diaconu

După ANI, și justiția l-a găsit incompatibil pe Mircea Diaconu

DISTRIBUIȚI

Puține anchete de presă își mai regăsesc astăzi finalitatea printr-o decizie a instanțelor din România. Totuși, atât timp cât vor exista și astfel de decizii care să ne reamintească că statul de drept primează în fața unor profitori politici, parcă demersurile jurnalistice nu mai par tocmai în van. Concret, este vorba despre senatorul-mim al PNL Mircea Diaconu care a aflat azi că îi este imposibil să mai tragă la două căruțe și să încaseze două salarii de bugetar, deși legea nu îi permite acest lucru. Curtea de Apel a decis, ieri, că Diaconu este incompatibil cu funcția de director de teatru, fiindu-i astfel respinsă contestația în cazul deciziei Agenției Naționale de Integritate (ANI).
Instanța Curții de Apel București a respins ca nefondată, în 16 septembrie, contestația lui Mircea Diaconu în cazul deciziei din 27 ianuarie prin care Agenția Națională din Integritate a constatat starea de incompatibilitate în care se află din decembrie 2008, în condițiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupă și funcția de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara“ din Capitală. În concluzie, de ani de zile acesta lucrează în ilegalitate iar practica în rândul unor astfel de politicieni nu este singulară. Totuși, decizia Curții de Apel București poate fi contestată la instanța supremă, respectiv Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Potrivit ANI, Mircea Diaconu este senator din 19 decembrie 2008, iar de atunci a fost simultan și director-manager al Teatrului „C.I. Nottara“. Furios foc la auzul acesei vești, Diaconu a declarat ieri că va contesta decizia Curții de Apel București (CAB), potrivit căreia este incompatibil cu funcția de director de teatru. Mircea Diaconu a refuzat să facă alte comentarii, precizând că până în acest moment nu i-a fost comunicată decizia instanței, potrivit Mediafax.

Legea nu e pentru toți

Toată povestea cu incompatibilitatea lui Diaconu în primăvara lui 2010, când ziarul „Curentul“ a scris despre toată această tărășenie. Scriam atunci că potrivit Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată în 2008, scrie negru pe alb că un ales nu poate fi și-n Parlament și la conducerea unei instituții publice. Scriam atunci despre Mircea Diaconu pe care mai mult îl vedem în platourile Realității, decât pe micile ecrane sau sălile de teatru, acolo unde se înghesuiesc marii actori ai neamului. Potrivit Legii privind statutul deputaților și senatorilor, Articolul 15 – Incompatibilități cu funcții din economie, scrie foarte clar că dubla postură nu este permisă. „Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu următoarele funcții: președinte, vicepreședinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor la societăți comerciale, inclusiv la bănci ori la alte instituții de credit, la societăți de asigurare și la cele financiare, precum și în instituții publice“, se arată în textul legii mai sus menționate. Articolul din lege i se potrivește mănușă senatorului-actor-director de teatru și copil de mingi al lui Crin Antonescu.

Tertipuri juridice sub oblăduirea lui don Corleone

Pentru a se putea eschiva de această legi, toți practicanții acestui tertip prin care dețin o funcție politică, dar și una administrativă. Toată această ilegalitate a fost realizată prin intermediul șefului Comisiei Juridice a Senatului, Toni Greblă, un veritabil „godfather“ al clanului Soprano din USL din această comisiei care nu se dă îndărăt la încălcarea legii. Astfel, Greblă a dat o dispensă în data de 27 ianuarie 2009 prin care solicitările a nu mai puțin de 17 senatori cu privire la cumulul de funcții erau rezolvate. Printre acestea se afla și cea a trubadurului politruc  Mircea Diaconu. Potrivit inspectorilor ANI, demersul lui Greblă, a fost unul ilegal, deoarece un simplu aviz al Comisiei Juridice a Senatului nu poate substitui o lege organică. De altfel, articolul 16, aliniatul 4 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, e cât se poate de clar și precizează că „alte incompatibilități cu calitatea de deputat sau de senator se pot stabili numai prin lege organică“. Deci, nu de către Toni Greblă&co.  Astfel, cu patalamaua la mână, Diaconu s-a pus pe muncă dublă. Și la Senat și la Teatru „Nottara“.

Combinații penale cu iz teatral

Deși pare oarecum clară, povestea este mult mai încâlcită de atât iar implicații sunt întodeauna, fără excepție, extrem de bănoase. Nu numai starea de incompatibilitate dintre cumulul de funcții este o povară pentru Diaconu dar și conflictele de interese. Unele care chiar pot atinge sfera penalului. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, soția senatorului liberal a fost unic acționar la SC Succes Family SRL, firmă care se ocupa cu activități de interpretare artistică (spectacole) și a cărei activitate s-a întrerupt în noiembrie 2010, după o perioadă destul de fructuoasă din punct de vedere financiar pentru familia Diaconu. Ulterior, în decembrie 2010, senatorul PNL și soția sa au devenit coacționari la asociația familială „Diaconu Maria Diana – Întreprindere Familială“, asociație ce se ocupă tot de activități artistice. Potrivit informațiilor noastre, o parte din activitățile artistice derulate de firmele senatorului PNL s-ar fi desfășurat cu Teatrul Nottara, unde director este chiar Mircea Diaconu, cel care stabilea unde merg banii instituției. Curat-murdar, cum ar Caragiale, coane Mircică!

Senatorul mușcatelor

Chiar dacă Diaconu riscă să rămână fără mandatul de parlamentar, electoratul său nu ar rămâne păgubit. Anul trecut, Diaconu s-a făcut remarcat în cariera sa politică prin faptul că a votat din greșeală contra ordinii de zi care nu conținea revocarea lui Geoană din fruntea Senatului. PNL a votat contra ordinii de zi care nu includea demiterea lui Mircea Geoană din scaunul de președinte, deși grupul liberal susține păstrarea acestuia în funcție.
„A fost o greșeală de moment. Dacă se folosesc de greșeala mea o să le dau ceea ce merită: Vorbe, vorbe!“, declara atunci furios Diaconu. Tot anul trecut, Diaconu în calitate incertă de senator sau actor, făcea apologia florilor autohtone. „Vreau numai ca în balcoanele oamenilor să văd mușcate românești vechi, din alea grase. Măcar la mușcate să fiu și eu senator! Vreau să fac, în circumscripțiile mele, concursuri pe mușcate.
Am ajuns să ne mirăm ca proștii în fața mușcatelor din Elveția, dar ale noastre sunt cu mult mai frumoase. Ne-am tâmpit la cap cu criza asta și am uitat să trăim frumos și să ne bucurăm de begoniile noastre“, declara atunci senatorul mușcatelor, Mircea Diaconu. Îi sugerăm parlamentarului eventual să își ia și o a treia slujbă de director al serelor din sudul Bucureștilor, de lângă IML.

Nicolae Bucur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.