Acasă Actualitate După pagubele de la grâu, șoarecii distrug acum și culturile de toamnă

După pagubele de la grâu, șoarecii distrug acum și culturile de toamnă

DISTRIBUIȚI

Producţiile de rapiţă şi de grâu din acest an riscă să fie compromise. Nici nu a încolţit bine cultura din această toamnă că şoarecii fac ravagii în lanuri. Fermierii sunt nemulţumiţi de faptul că nu mai găsesc metode prin care să nimicească rozătoarele, pentru că momelile existente pe piaţă sunt ineficiente. În plus, şoarecii s-au înmulţit excesiv în această perioadă din cauza iernii călduroase de anul trecut.  

Şoarecii nu sunt singurii însă care fac probleme în culturile de rapiţă.

 

„În perioada de după semănat a plouat puţin şi răsărirea este foarte slabă”, declară Mihai Popa – consilier la Direcţia pentru Agricultură Braşov.

 

Şi culturile de grâu sunt compromise de rozătoarele care sapă galerii subterane. Până acum Ioan Drăguşin a pierdut deja 5% din producţie.

 

„Fără momeli riscăm să pierdem peste 50% din producţie. Se poate ajunge chiar şi la o pierdere totală având în vedere că numărul rozătoarelor de pe suprafaţă este exagerat de mare”, a spus Ioan Drăguşin. 

 

Fermierii susţin faptul că numărul şoarecilor a crescut mai ales pentru că autorităţile au interzis deratizările, pe motiv că produsele folosite de aceştia nu sunt conforme cu normele europene. Cele două produse care se găsesc acum pe piaţă nu sunt însă pentru toţi agricultorii.

 

„Un produs din grupa a IV-a care poate fi folosit de toţi producătorii agricoli şi un alt produs care are restricţii de utilizare, face parte din grupa T PLus şi poate fi utilizat doar de agenţi economici autorizaţi”, a spus Liliana Manole – şeful Unităţii Fitosanitare Braşov

 

La nivelul judeţului Braşov au fost însămânţate în această toamnă 13.200 de ha cu grâu şi 1.200 de ha cu rapiţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.