Acasă Actualitate După „succesul” privatizării litoralului românesc, Agathon însărcinat de USL cu vânzarea Hidroelectrica

După „succesul” privatizării litoralului românesc, Agathon însărcinat de USL cu vânzarea Hidroelectrica

DISTRIBUIȚI

De numele fostului pesedist Dan Matei Agathon se leagă atât privatizarea cu multe semne de întrebare a litoralului românesc, cât și controversatul proiect Dracula Park. Pentru cei care au uitat, reamintim că urma acestei „afaceri“ inițiate de guvernul Năstase, peste 10 000 de deponenți au rămas cu buza umflată după ce depuseseră circa 3 milioane de dolari la îndemnul ministrului turismului Dan Matei Agathon și a șefului acestuia de atunci, premierul Adrian Năstase. Aceste tinichele legate de coada lui Agathon au fost ignorate de actuala putere, Victor Ponta însărcinându-l pe fostul său coleg de partid cu privatizarea unui obiectiv strategic al economiei românești, celebra Hidroelectrica, cea etern vânată de băieții deștepți din energie.
Potrivit hotnews.ro, fostul ministru al turismului Dan Matei Agathon este unul dintre cei doi reprezentanți ai statului in Adunările Generale ale Acționarilor de la Hidroelectrica. Contactat de jurnaliștii de la hotnews.ro, Agathon a spus ca încă din noiembrie participă la la ședințele AGA ale Hidroelectrica si o va face până „la finalizarea misiunii de privatizare“ a companiei. „Am mai făcut privatizări si ma pricep la privatizări“, a ținut să sublinieze Agathon. Mai mult, acesta a precizat că a fost numit reprezentantul statului la Hidroelectrica deoarece este „expert în economie“.Cu alte cuvinte, Hidroelectrica e pe mâini bune, iar privatizarea va fi un succes.
Pentru binele economiei românești, sperăm ca privatizarea Hidroelectrica, proces în care Dan Matei Agathon ne asigură că se va implica intens să nu se transforme într-un eșec profund, așa cum s-a întâmplat în cazul privatizării litoralului românesc, operațiune coordonată de același Agathon, pe vremea când era ministrul turismului în guvernul Năstase.

Zero responsabilitate

Despre modul în care arată litoralul românesc s-au făcut zeci de anchete și reportaje, iar concluzia a fost una singură: declinul și ulterior dezastrul în care a ajuns în primul rând sudul litoralului se datorează tocmai privatizării de „succes“ făcute de ministrul turismului Dan Agathon. Acesta a recunoscut recent că a vândut unitățile hoteliere prin licitație publică cu strigare pentru că voia să le vândă rapid.“Neavând o direcție de post privatizare, aceste hoteluri nu se pu teau vinde printr-un program de in vestiții, ca ulterior să le urmărim“, a declarat Agathon pentru ZF. În trebat dacă se simte responsabil pentru starea în care au ajuns hotelurile vândute de el, Agathon a spus că „am făcut o privatizare corectă, fără șpagă, cu licitație dată la televizor, probabil că sunt singurul din România. Dacă eram responsabil, acum nu mai vorbeam cu dumneavoastră, eram la Jilava“, a spus el.

Țeapa Dracula Park

Tot de numele lui Agathon se leagă și celebra țeapă Dracula Park, în urma căreia peste 10 000 de deponenți au rămas fără circa 3 milioane de dolari după ce au ascultat îndemnurile făcute de Agathon și de Adrian Năstase și au depus bani în Fata Morgana a turismului românesc. Proiectul, intitulat pompos Dracula Park a eșuat, banii s-au evaporat, iar Năstase și Agathon au scăpat și de dosarul de înșelăciune deoarece, spun anchetatorii, „s-a constatat lipsa elementelor constitutive ale infractiunilor reclamate“.
Prin urmare, banii au dispărut , investitorii au rămas cu buzele umflate , iar inițiatorii proiectului au scăpat și ei de orice răspundere. Astfel, Agathon poate veni astăzi să se laude că este un „expert în economie“, motiv numai bun pentru guvern ca să-i dea pe mână privatizarea Hidroelectrica.

Indemnizații generoase pregătite de guvernul Ponta

Guvernul a pregătit indemnizații generoase, de mii de euro pe lună, pentru membrii AGA, ordonanța de urgență în cauză fiind trimisă de președinte Parlamentului , dar e greu de crezut că majoritatea USL nu va triumfa și în acest caz.
Potrivit textului ordonanței guvernului Ponta, indemnizațiile sunt un sfert din salariul de director general. O creștere extrem de generoasă, dacă ne gândim că în cazul unui director salariul poate să ajungă și la 10.000 de euro. Odată promulgat, actul normativ va da drumul la creșterile de salarii și indemnizații în companiile de stat. Directorii firmelor neperformante vor putea să-și renegocieze salariile și să ajungă la nivelul remunerațiilor managerilor privați. Iar pentru membrii din Adunarea Generala a Acționarilor, numiți de stat, indemnizația va crește de la 47 de lei pe lună, în prezent, la până 25% la sută din salariul directorului general. Vor putea primi, lejer, câteva mii de euro. Bătaia cea mare este pentru un loc în AGA din cele mai bune companii de stat. Iar Dan Matei Agathon tocmai a obținut unul dintre cele mai râvnite locuri, pentru că, nu-i așa, este „expert în economie“.

Iulia Nueleanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.