Acasă Actualitate Duplicitatea deontologului Bogdan Chirieac față de familia Cocoș

Duplicitatea deontologului Bogdan Chirieac față de familia Cocoș

DISTRIBUIȚI

Despre legăturile dintre Dorin Cocoș  și Bogdan Chirieac s-a scris mult, cei doi invocând de-a lungul timpului o strânsă relație de prietenie care-i leagă încă de la sfârșitul anilor 70, când erau împreună în armată. Chiar și procurorii au vorbit despre legăturile dintre cei doi, într-un rechizitoriu întocmit în dosarul privatizării Alro Slatina. Potrivit procurorilor care au instrumentat dosarul, Ciprian Nastasiu și Doru Cristescu, afaceristul Dorin Cocoș și soția acestuia, ministrul Turismului, Elena Udrea – atunci șefă a Cancelariei Prezidențiale – erau monitorizați ca posibili agenți de influență ai grupului Marco, proprietarul Alro Slatina. Cei doi s-ar fi aflat „în subordinea și în coordonarea operativă directă al lui Bogdan Chireac“. Nu știm dacă Chirieac îi coordonează pe cei doi, dar nu putem să nu remarcăm faptul că deontologul neamului, prezent aproape seară de seară la televizor ca să-și dea cu părerea despre tot și toate în țara aceasta, are o atitudine duplicitară față de vechiul său tovarăș de armată, în funcție de cum bate vântul politicii. Astfel, în 2009, când aproape nimeni nu mai credea că Traian Băsescu o să câștige alegerile prezidențiale în fața lui Mircea Geoană, Bogdan Chirieac se unduia și el după vântul majorității și-i prevestea zile grele lui Cocoș, la închisoare,  pe motiv de „ramasare de șpăgi la greu“. Aceste opinii despre Cocoș au fost împărtășite de Bogdan Chirieac lui Cătălin Macovei, fostul șef al ANI, în cadrul celebrelor deja înregistrări date publicității de ziarul Curentul, în noiembrie 2009,  în care deontologul și prietenul său Sorin Roșca Stănescu încercau să-l șantajeze pe Macovei.  Cu alte cuvinte, bunul său tovarăș din armată, Dorin Cocoș devenise pentru Chirieac un individ arestabil de către administrația Geoană, pe motiv de afaceri necurate.
Iată stenograma înregistrării din care reiese clar „aprecierea“ de care se bucura Cocoș în 2009, din partea deontologului și prietenului său Bogdan Chirieac:

Chirieac 2009: Cocoș ramasează șpăgi la greu

Cătălin Macovei: Domnul Cocoș mai trăiește?
Bogdan Chirieac: It’s hard to say.(trad. Greu de spus)
Macovei: Nu l-a mai prea văzut nimeni…în ultima vreme.
Chirieac: Ramasează (n.r.-strânge) șpăgi la greu.
Macovei: Ce?
Chirieac: Ramasează șpăgi la greu.
Macovei: Da?
Chirieac: Fratele nostru. Păi da?…?ê?£i el trebuie să se pună bine acum, bătrâne! El având personal o mare problemă! O eventuală înfrângere a lui Băsescu ar fi un an de zile cumplit pentru el, care practic trebuie să fugă din țară. Îți dai seama că prima mișcare pe care o face noul guvern, noua putere, va fi să-l aresteze pe Cocoș.
Macovei: Posibil.
Chirieac: Nu? Ca să…
Macovei: Da…
Chirieac: …Să spună! Pe ce? O să vedem după aceea pe ce! ?ê?£i el, săracul, se pune deoparte acum…De unde era atât de sigur pe Băsescu și pe… Acuma nu mai e nimic sigur. Noi ca niște oameni raționali un lucru știm la chestia  asta…se joacă! În acest moment, dacă la Băsescu-Geoană nu era niciun joc, acum se joacă.“

Chirieac 2013: Cocoș și-a făcut averea licit

Cum Geoană a pierdut alegerile, iar Cocoș a rămas liber, Chirieac s-a reorientat și el , iar acum, la trei ani și jumătate de la discuția în care-l făcea praf pe fostul soț al Elenei Udrea, are o cu totul altă părere despre fostul său coleg de armată. Părere pe care a împărtășit-o tuturor în cadrul unei emisiuni la Antena 3, unde se analiza proaspătul divorț dintre Cocoș și Udrea și averea impresionantă primită de fostul ministru în urma partajului, de la prea darnicul său soț.
„Radu Tudor: Bogdan Chrieac, te rog frumos, despre averea Elenei Udrea și despre ce i-a lăsat Dorin Cocoș.
Bogdan Chirieac: Domne, Dorin Cocoș este un om de afaceri prosper și fără nicio problemă cu justiția.
R.T.: Mi se pare normal.
B.C.: Păi, mi se pare normal dar un an de zile s-a schimbat puterea. Dacă erau probleme ascunse de…
R.T.: Puterea nu influențează justiția.
B.C.:…nu influențează justiția? Cu atât mai bine.  E independentă, și-a făcut datoria. Îi prezumăm lui Dorin Cocoș că afacerile sale sunt licite: by the book, prin lege, prin tot ce dorim. Așa sunt lucrurile.
R.T.: Prin tot ce dorin, ați zis?
B.C.: Da…prin lege.
R.T.: A, nu, am înțeles Dorin,  nu dorim.Dorin sau dorim?
B.C.: Dorim.
R.T.: Am înțeles
B.C.: Deci domnul Cocoș a făcut o avere. S-a căsătorit acum zece ani cu doamna Udrea, s-au despărțit, averea aceea, dobândită în cei 10 ani în care domnul Cocoș în continuare a făcut afaceri s-a împărțit astăzi.
R.T.: ?ê?£tiți ce fel de afaceri a făcut dl. Cocoș de milioane de euro? Că…
B.C.: Afaceri în turism, a construit un hotel sau două, două hoteluri, a făcut afaceri cu parcările alea, le știe toată lumea, nu mai știu ce alte afaceri a făcut.
R.T.: Sunt câteva contracte de milioane de euro cu spitale de stat. În timp ce el făcea contracte cu statul, doamna era angajată ca și ministru.
B.C.: Domne, haideți atuncea să renunțăm la ce vreți dvs.: la ipocrizie, la felul cum se împletește politicul cu business-ul în această țară, dar semnalez faptul că politicul și afacerile se împle­tesc în toate statele lumii. Deci să nu mai trăim în iluzie că în Germania sau în Franța politicienii sunt așa, pe unde pe sus și n-au treabă… scuipă dezgustați atunci când aud zgomotul de euroi pe la Monaco și prin alte asemenea locuri. Deci hai să intrăm să analizăm cinstit, corect și cu impozite inclusiv aceste afaceri. Statele Unite au reușit. Germania au reușit. Hai să vedem cu Franța, unde sunt cele mai mari scandaluri de corupție. Desigur…
R.T.: La noi n-au izbucnit scanda­lurile de corupție pentru că milionarii în euro din politică nu sunt cercetați.
B.C.: Nu știu.
R.T.: Păi dvs. ați spus: Dorin Cocoș, Elena Udrea n-au fost niciodată cercetați, niciodată.
B.C.: Păi că n-au dat motiv.
R.T.: Dar a existat un motiv pentru că au fost implicați într-un fel sau altul… colega noastră Oana Stancu…și în pri­vința lor a fost omorâtă…
B.C.: Nu doresc modelul grecesc. Până la urmă despre asta e vorba. A divorțat unul de una și i-a rămas averea făcută. ?ê?£i dacă nu era în politică Udrea tot lua jumate din averea soțului că este, mă rog, în alte țări există o lege în care femeia ia toată averea soțului, că așa e în viață. Mă rog… În Grecia…doriți modelul grecesc? ?ê?£i ăsta e un model. A funcționat. Acum nu mai funcționează, vă spun…în care politicienii furau la greu dar din Europa. Greu, înspăimântător. ?ê?£păguiau la greu Bruxelles-ul. Bruxelles-ul nu și-a făcut anchetele că nu puteai să falsifici zece ani datele fără să nu te vadă nimeni. Dar Bruxelles-ul acum când vorbim nu și-a declanșat anchetă printre toți comi­sarii, auditorii…
R.T.: Stați puțin că nu vorbim despre greci. Vorbim despre Cocoș și Udrea. De unde milioanele de euro?
B.C.: Păi la Cocoș-Udrea. Cocoș și-a făcut averea licit. Când a divorțat dna Udrea, soția de soț, au împărțit averea. I-a rămas dnei Udrea jumătate din avere.
R.T.: E corect să ai contracte cu statul când soția e ministru și demnitar de stat?
B.C.: Stați puțin. E legal sau ilegal?
R.T.: Eu vă întreb dacă e corect să ai afaceri cu statul în timp ce soția e demnitar.
B.C.: Dacă e perfect legal, între altele se pare că și publicul din România e de părere că nu s-a greșit cu nimic pentru că dna Udrea a fost aleasă la uninominal de două ori. O dată când a candidat de la București s-a ales de pe locul întâi, iar când a candidat acum la Neamț o să spuneți că s-a dus…nu știu…s-a dus de pe locul doi. De ce? Că s-a dat o lege imbecilă în 2008 de către unii care, mă rog…așa…și jumătate din Parlament s-a dus în Parlament de pe locul doi că așa e viața“.

Antena 3, emisiunea „La ordinea zilei” 1 iulie 2013

{flv}2013-07-05chir{/flv}

Când oare a fost deontologul Chirieac onest, în 2009, când îl considera pe Cocoș un șpăgar ordinar sau în 2013 când îl apreciază drept un om de afaceri onest? Evident e o întrebare retorică, la care probabil nici măcar Chirieac nu cunoaște răspunsul, fiind prins cu totul în dupli­citatea caracterului său.

Chirieac către Cocoș: Banditule, mic si frumos, ce faci, mai borfașule simpatic?
Jurnalistul Bogdan Chirieac si omul de afaceri Dorin Cocoș, soțul ministrului Turismului, Elena Udrea, au fost interceptați de SRI în dosarul privatizării „Alro Slatina“. În acest dosar, SRI a interceptat o serie de politicieni, oameni de afaceri, dar si jurnaliști. Printre persoanele interceptate se număra Elena Udrea, Dorin Cocoș, Verestoy Attila, Theodor Stolojan, Bogdan Chirieac, Dan Voiculescu, Codrut Seres si Zsolt Nagy. Printre convorbirile telefonice interceptate de SRI se regăsesc o serie de discuții dintre Dorin Cocoș si Bogdan Chirieac, in care cei doi folosesc un limbaj trivial. Procurorii DIICOT au făcut cercetări fata de Bogdan Chirieac si de Dorin Cocoș, având suspiciuni ca aceștia ar fi fost agenți de influenta ai grupului rusesc Marco, proprietarul combinatului Alro Slatina. In final, jurnalistul, audiat in aceasta cauza, in iunie 2008, la Parchetul General, dar si omul de afaceri Dorin Cocoș au primit soluția de nepricepere a urmăririi penale.
Discuții telefonice intre Dorin Cocoș si Bogdan Chirieac, interceptate de SRI în dosarul „Alro“ 20 iunie 2008, ora 17.43
Dorin Cocoș Bai comunistule mic!
Bogdan Chirieac: Banditule, mic și frumos, ce faci, măi borfașule simpatic?
Dorin Cocoș
Ce să fac, mă, uite mă bucur că a ieșit domnu’ Oprescu (Sorin Oprescu ales primar al Capitalei la 15 iulie 2008-n.r.), baga-ia-i p… în gură să-i bagi!
Bogdan Chirieac: E pe sufletul meu!
Dorin Cocoș: Au, f-te-n gura și pe tine și pe el! Ce faci?
Bogdan Chirieac: Golgorine, zilele trecute am primit o citație, să mă prezint la Parchet în calitate de martor.
Dorin Cocoș: Da’ ce p mea ai făcut?
Bogdan Chirieac:
?ê?£i am sunat-o și pe tanti-ta ministru (Elena Udrea-n.r.), dar p, aia e în politica, băga-mi-aș p… Dorin Cocoș Așa!
Bogdan Chirieac: Deci
Dorin Cocoș: Dar ce ai facut, ma nenorocitule, ai furat ceva de te-a prins?
Bogdan Chirieac:
Stai, ma, stai! Pe citație scria SNN Nuclear Eletrica.
Dorin Cocoș:
Alo. Bogdan Chirieac: Alo. (discuția se interupe-n.r.) 20 iunie 2008, ora 17.44
Bogdan Chirieac: După care, că nu te sunam, mi se rupea p de chestia asta, mă întreabă, zice: „Il cunoști pe Dorin Cocoș?“ Zic: „Domnule, din meseria mea, da!“
Dorin Cocoș: ?ê?£i n-ai zis, p… mea, mă cunoaște din ’79!
Bogdan Chirieac: Zic: „Am făcut armata cu borfașul ăla, cum să spun.
Dorin Cocoș:
Da, da!
Bogdan Chirieac: Mă știu cu el de 28 de ani!
Dorin Cocoș:
Dar ce treaba am eu cu Nuclear Electrica, că aici e problema?
Bogdan Chirieac: Bai, mânca-ți-aș, stai să-ți spun, tot de la nen’tu Băsescu e toată chestia.
Dorin Cocoș: Dute-n p… mea, dacă începi cu astea.
Bogdan Chirieac: Dute-n p mea, iarăși am vorbit la televizor, s-a enervat și acum mi-a trântit Parchetul pe cap.
Dorin Cocoș: Bai, dacă începi cu de-astea, fte-n gura să te f.., îți închid și eu telefonul, dacă te iei de președinte, fir-ai al dracu’!
Bogdan Chirieac: Du-te mă în p… mea, Nastasiu (Ciprian Nastasiu- procurorul care instrumenta dosarul-n.r.) nu-i omul lui Băsescu? Lasă-mă în p… mea, măi Golgorane, nu mai veni!
Dorin Cocoș:
Băi prostule, nu e, bă, nu știi ce vorbești!
Bogdan Chirieac:
E băiat simpatic eu nu știu ce găsește el la Băsescu? Dorin Cocoș: Du-te dracu’ de prost! Hai, zi înainte!
Bogdan Chirieac:
Si zice „Pe doamna Udrea o cunoașteți?“
Dorin Cocoș:
Pai nu i-ai zis: „Domnule e nevasta lu’ fraieru’ ăla!“
Bogdan Chirieac:
Zic: „Domnule, dacă pe Cocoș nu e o mândrie să-l cunoști, pe doamna chiar e“.
Dorin Cocoș: Fte-n gură, ce-ai zis mă porcule?
Bogdan Chirieac:
Nu, mă, am zis: Domnule, am discutat, îi cunosc pe amândoi“.
Dorin Cocoș
Așa.

Iulia Nueleanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.