Acasă Actualitate Fantomele trecutului bantuie prin Palatul de Justitie Cluj: apar cadavre, pusti si...

Fantomele trecutului bantuie prin Palatul de Justitie Cluj: apar cadavre, pusti si dosare

DISTRIBUIȚI

De aproximativ zece ani, de cand au inceput lucrarile de renovare a Palatului de Justitie din Cluj-Napoca, surprizele se tin lant. Arhiva este mutata dintr-o parte in alta, ocazie cu care se descopera dosare care se credeau pierdute. Cand arhiva ia foc de la un aparat de sudura, trei pusti de fabricatie maghiara sunt descoperite in pod. Ultima surpriza a avut loc la inceputul acestei saptamani: muncitorii au gasit in curte un schelet.

– Scheletul din canalizare

Cativa muncitori care lucrau la reteaua de canalizare din curtea Palatului de Justitie Cluj au descoperit, la inceputul saptamanii, mai multe fragmente dintr-un schelet uman de sex feminin. Primele fragmente din schelet au fost scoase la suprafata intamplator de un excavator care executa sapaturile.

-Luni, cam pe la ora 11.30, am vazut un craniu care s-a rostogolit din cupa excavatorului. Am dispus sistarea sapaturilor si am anuntat Politia. Au venit un capitan de la Criminalistica, un procuror si un medic legist. Ei au dus oasele. Ieri (luni – n.r.), cand sapam, am gasit altele-, spune inginerul Trustului de Constructii Industriale Cluj, Dorian Nistor, coordonatorul echipei de instalatori. Marti, muncitorii au scos la suprafata un os femural, unul iliac si mai multe fragmente din oasele antebratelor, care, la fel ca si cele descoperite luni, au fost transportate in vederea expertizei criminalistice.

– O femeie in razboi?

Din primele cercetari s-a stabilit ca scheletul apartine unei persoane de sex feminin. Anchetatorii au stabilit ca femeia a fost ingropata la o adancime de 2,10 metri, conform traditiei crestine, insa nu s-au gasit urme de sicriu care sa dovedeasca ca a fost si inmormantata conform ritualului. Din acest motiv, anchetatorii apreciaza faptul ca femeia a fost inhumata in graba, foarte probabil in timpul razboiului, la umbra unui nuc ale carui radacini au fost descoperite cu ocazia sapaturilor. Pana in prezent, nu se cunosc cauza mortii femeii si varsta acesteia, insa, cel putin pentru moment, nu se exclude varianta unei morti violente. Deoarece nu au fost gasite nici un fel de obiecte personale care sa reziste actiunii de descompunere, anchetatorii au foarte putine indicii care sa duca la identificarea persoanei ingropate in curtea Tribunalului. In perioada Primului Razboi Mondial, cand se presupune ca ar fi murit femeia, centrul orasului a fost folosit ca zona de incartiruire, in curtea actualului Palat de Justitie functionand un grajd.

– Surprize, surprize

Descoperirea de la inceputul acestei saptamani nu este singura surpriza cu care s-au confruntat executantii lucrarii de renovare. Pe parcursul celor aproximativ zece ani de cand Palatul de Justitie clujean se afla in renovare, muncitorii au gasit diverse obiecte inedite pentru institutia in cauza, chiar si trei pusti de fabricatie maghiara, dosite in podul cladirii. Mai reamintim ca o buna parte a unor dosare vechi care se considerau a fi pierdute au fost descoperite in beciurile institutiei. Tot din cauza lucrarilor, anul trecut, o parte a beciului a luat foc din cauza unui aparat de sudura cu autogen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.