Acasă Actualitate Felix l-a înhămat pe Dumnezeu în campania pentru Sectorul 6

Felix l-a înhămat pe Dumnezeu în campania pentru Sectorul 6

DISTRIBUIȚI

Lucrul dracului în casa popii Vin Sărbătorile de Iarnă: hoardele colindători tuciurii au luat deja cu asalt Capitala. Deosebit de vigilent, motanul – turnător Felix a fost, însă, cu mult mai rapid și mai iute de mână decât puradeii care behăie prin tramvaie: și-a trimis, deja, oamenii „cu sorcova”, ca să agonisească voturi pentru  cadidatul PC la Primăria Sectorului 6. ?ê?£i pentru că toată lumea consideră  sfârșitul de an o perioadă sacră, PC-iștii nu au stat prea mult pe gânduri și s-au decis să-l preschimbe pe Dumnezeu însuși în agentul lor electoral.
Zilele acestea, o bună parte dintre locuitorii Sectorului 6 au avut parte de o surpriză: au găsit în cutiile poștale o cărțulie albastră pe care, în jurul imaginii unei  icoane cu Maica Domnului scria, cu litere de-o șchioapă: „Calendar Creștin-Ortodox 2012”. Aleluia, Să fie primit, Bogdaproste! Calendarul, cumpărat de babe de la biserică, le-ar fi costat niște bănuți, o sumă oarecare. Pe când așa, primit gratis… se schimbă treaba. Atâta doar că, în cazul acesta nu se schimbă, ci se împute. ?ê?£i în loc de mireasma sfințeniei, cărțulia strecurată șerpește în cutiile poștele degajă o duhoare grea, de campanie electorală. Iar pentru a o sesiza, este suficient să răsfoiești „cadoul” cu pricina. Surpriza apare chiar de la prima pagină. Desigur că, văzând un „Calendar Creștin-Ortodox”, babele habotnice s-ar fi așteptat să găsească, pe fața interioră a copertei, chipul vreunui prelat de rang înalt, pe care să-l așeze la candelă, cu niște bsuioc sfințit. Ei, n-ai să vezi! În acel loc de onoare din calendarul de dar se lăfăie chipul zâmbăreț al unui individ dolofan care, departe de a avea o înfățișere ecleziastică pare mai curînd un soi de manelist în vacanță, cu un costum de chelner strîns de gît cu o cravată șuie. Individul are deasupra capului un soi de „reclamă” pe care, cu niște litere îmbîrligate savant, scrie pompos, aproape ecumenic: „Din suflet, pentru suflet o campanie umanitară în sprijinul locuitorilor Sectorului 6 și nu numai”. Abia în josul paginii, cam pe acolo pe unde ar trebui să fie burta dolofanului, apare adresa unui sait și două numere de telefon. Surpriza apare abia pe pagina următoare unde, în locul unui cuvânt duhovnicesc de înțelepciune al Preafericitului Daniel, creștinii au parte de urările de An nou, semnate olograf, de astă dată: „Din Suflet, ?ê?£tefan  Florescu”. Ei, așa da! Acum venim și noi de acasă. Este vorba despre un anume ?ê?£tefan Florescu, cîrmuitor al „Asociației pentru Protecție Cetățeanului Sector 6”. Să fie sănătos! Dar omul nu este doar atât. El mai este și președintele Partidului Conservator din Sectorul 6. Calitate în care partidul de buzunar păstorit, din umbră, de Mircea-Felix cel proaspăt avansat de justiție la gradul de „Mare turnător” , l-a lansat în cursa pentru ocuparea fotoliului de primar al Sectorului 6. Păi asta schimbă situația iar „Calendarul Creștin-Ortodox 2012” oferit gratis devine un soi aparte de afiș electoral, lansat pe piață în mod ilegal, pe ascuns și cu mult înaite de termenul prevăzut de legile în vigoare.

Icoane și propagandă

Următoarele pagini ale cărțuliei merg după tipicul altor calendare bisericești de buzunar: textele cîtorva rugăciuni, Crezul, descrierea unor rânduieli bisericești. Calendarul propriuzis începe de abia de pe la a opta pagină, unde sunt enumerați, pe zile, sfinții lunii ianuarie. Apoi, în pagina următoare avem, așa cm se și cuvine, o sfântă o icoană cu Botezului Domnului Iisus Hristos. Iar pe spatele acestei icoane avem, așa cum nu se cuvine, chipul domnului ?ê?£tefan Florescu, care tronează deasupra unui „Magazin Social”, în fața căruia stau la coadă năpăstuiții capitalis­mului care așteaptă să primească pomana oferită „Din suflet, pentru suflet”, de liderul de sector al PC. ?ê?£i tot așa, de șase ori la rînd: sfintele icoane prezentate la pritate cu omul nostru, al cărui chip patronează, din susul paginii, diverse activități care mai de care mai generoase. Deosebit de sugestivă este icoana Sfinților Împărați Constantin și Elena. Pe pagina ei pereche, durduliul Florescu privește, de sus, la un general nehalit care, cu două stele de aur pe umăr, înfulecă de zor Dumnezeu știe ce. Sunt atât de multe pozele lui Florescu în acest „Calendar Creștin-Ortodox” încât aproape că ai putea crede că Sfântul Sinod l-ar fi canonizat pe acest individ încă din cursul vieții, pe șest și fără slujbele cuvenite.

Avem sponsori

Curioși să aflăm ce-i cu acest calendar-afiș electoral, am încercat să luam legătura chiar cu ?ê?£tefan Florescu, liderul filialei PC din Sectorul 6. Am sunat la numerele de telefon menționate în cărțulie. Abia într-un tâtziu ne-a răspuns o secretară care, aflând ce dorim și că domnul Florescu nu răspunde la mobil, ne-a sfătuit să-l căutăm pe consilierul său, Cristi Curea. Foarte afabil, consilierul ne-a spus că, întredevăr, calendarele cu pricina provin „de la fundația noastră”. Privitor la hârtia și tiparul, ambele de foarte bună calitate, d-l Curea ne-a comunicat că există o colaborare cu o tipografie, care-i ajută. Pe ce bani au fost tipărite? „Păi avem niște  sponsori”. Care sonsori? „Păi asta nu știu. Vorbiți cu domnul Florescu”.  Nu răspunde la telefon. „Ei, o să răspundă dânsul până la urmă.”

Biserica nu a aprobat calendarul

Articolul 164 din „Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române” menționează clar, în Art.164: „Sfântul Sinod aprobă anual calendarul bisericesc pe baza textului eleborat de Cancelaria Sfântului Sinod, care se tipărește la tipografia Institutului Biblic și tipografiile eparhiale cu respecterea copy-right, iar difuzarea se face în condițiile stabilite de Sfântul Sinod, numai în cuprinsul fiecărei eparghii”.  Pentru a afla dacă acest calendar s-a tipărit și distribuit cu binecuvântarea  Bisericii, l-am conmtactat pe Ionuț Corduneanu, juristul BOR. Sfinția sa ne-a spus că acest calendar, distribuit prin cutiile poștele din scările blocurilor nu are nici un fel de aprobare din parte forurilor noastre ecleziastice.

Vasile Surcel

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.