Acasă Actualitate Filmul românesc „Poziția copilului” a primit trofeul Ursul de Aur, la...

Filmul românesc „Poziția copilului” a primit trofeul Ursul de Aur, la Berlinala 2013

DISTRIBUIȚI

Filmul "Poziția copilului", regizat de Călin Peter Netzer, a primit, sâmbătă seară, trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 63-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.
Distincția a fost primită de regizorul Călin Peter Netzer și de producătorul Ada Solomon de la celebrul cineast Wong Kar Wai, președintele juriului ediției din acest an a Festivalului de Film de la Berlin.
"Poziția copilului" s-a aflat în competiția oficială a Berlinalei 2013 alături de alte 18 filme.
Din juriul competiției oficiale a Festivalului Internațional de Film de la Berlin ( 7-17 februarie) au făcut parte Wong Kar Wai (președinte), Susanne Bier, Tim Robbins, Shirin Neshat, Athina Rachel Tsangari, Andreas Dresen și Ellen Kuras.
După ce a primit trofeul Ursul de Aur, pe scena Berlinalei, regizorul român Călin Peter Netzer a declarat: "Voi încerca să spun ceva, deși am rămas fără cuvinte. Mulțumesc Berlinalei că ne-a invitat aici, mulțumesc directorului festivalului, Dieter Kosslick, dar și lui Răzvan Rădulescu, cu care am scris scenariul acestui film".
La rândul ei, producătoarea peliculei, Ada Solomon, a declarat: "Sunt mai obișnuită să fiu o luptătoare decât să câștig. Mulțumesc actriței noastre principale, Luminița Gheorghiu, acest premiu este în mare parte și premiul ei. Desigur, îi mulțumesc lui Călin Peter Netzer care a făcut acest film".
"Politicienii români ar trebui să fie mai atenți față de cinematografia română și de cineaștii români, care sunt niște ambasadori extraordinari pentru România", a adăugat Ada Solomon.
"Le mulțumesc și celor care nu au crezut în noi, care nu ne-au susținut, pentru că ne-au făcut să devenim mai puternici și mai hotărâți", a mai spus Ada Solomon, care și-a încheiat discursul mulțumind femeilor puternice din România, femeilor care lucrează în industria cinematografică, dar și Berlinalei, un festival pe care îl consideră "un atelier de talente".
Marele premiul/ trofeul Ursul de Aur primit de "Poziția copilului", sâmbătă seara, la gala Festivalului de Film de la Berlin vine după ce, vineri seara, filmul lui Călin Netzer a primit și premiul criticii internaționale – FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.
Filmul "Poziția copilului", de Călin Netzer, care a avut premiera mondială luni seară, la Festivalul Internațional de la Berlin, a fost aclamat de presa internațională, Die Welt titrând "În sfârșit, un favorit la Ursul de Aur!", în timp ce Variety a apreciat prestația Luminiței Gheorghiu.
"Poziția copilului" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer, după multi-premiatele "Maria" (2003) și "Medalia de onoare" (2010). Filmul vorbește cu dramatism, cu emoție, dar și cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste și despre amprentele pe care le lasă părinții asupra personalității acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan și vorbește despre trafic de influență și corupție la nivel mic în instituțiile de bază ale societății și extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.
Luminița Gheorghiu și Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă și fiu. Li se alătură, într-o distribuție selectă, nume ca Natașa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu și Vlad Ivanov.
"Poziția copilului" este o producție Parada Film în co-producție cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, Soti Cable Neptun, ThomasVille, Roma 62, cu participarea HBO România.

Olga Dumitrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.