Acasă Actualitate Fostul director RATB Viorel Popescu are averea sub sechestru

Fostul director RATB Viorel Popescu are averea sub sechestru

DISTRIBUIȚI

 

Averea fostului director RATB Viorel Popescu, urmărit penal de procurorii anticorupție pentru abuz în serviciu, a fost pusă sub sechestru asigurator de către Direcția Națională Anticorupție (DNA), în limita sumei de aproximativ 3,6 milioane de lei.

 

Potrivit DNA, a fost instituit sechestru asupra imobilelor care îi aparțin lui Viorel Popescu, în limita sumei de 3.657.576,49 de lei.

 

Astfel, anchetatorii au pus sechestru pe cinci terenuri din județul Ilfov, în suprafață totală de aproximativ 8.500 de metri pătrați, două apartamente din București, precum și o casă cu etaj și terenul aferent din București, care sunt deținute de fostul șef al RATB.

 

„Suma de 3.657.576,49 lei reprezintă prejudiciul material reținut de procurori în respectiva cauză, care a fost adus patrimoniului RATB, măsura sechestrului fiind dispusă în vederea asigurării condițiilor în vederea recuperării prejudiciului”, precizează DNA.

 

Fostul director al RATB Viorel Popescu – reținut, în 6 iunie, de procurorii anticorupție, sub acuzația de abuz în serviciu cu un prejudiciu estimat la 820.000 de euro – a fost arestat, o zi mai târziu, printr-o decizie luată de Tribunalul Capitalei.

 

Hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel București.

 

Anchetatorii susțin că Viorel Popescu a împuternicit o firmă, care nu avea drept asistență juridică, să ofere regiei astfel de servicii, prejudiciul fiind estimat la 820.000 de euro.

 

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a precizat că Popescu este urmărit penal pentru abuz în serviciu, în scopul obținerii, pentru sine ori pentru altul, de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave.

 

Potrivit anchetatorilor, în perioada 10 noiembrie 2011 – 9 octombrie 2012, Viorel Popescu, în calitate de director general al Regiei Autonome de Transport București (RATB), „nu a îndeplinit unele acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu și a efectuat în mod defectuos activități specifice funcției, cauzând un prejudiciu de aproximativ 820.000 euro, ce a reprezentat, totodată, foloase materiale necuvenite pentru o firmă privată”.

 

DNA precizează că RATB și respectiva firmă, care nu avea drept asistență juridică și reprezentare în instanță, au încheiat, la 13 martie 2012, un contract de prestări servicii juridice. „Din conținutul contractului rezultă că R.A.T.B., prin inculpatul Popescu Viorel, a împuternicit firma respectivă în vederea recuperării tuturor creanțelor de la CASMB, în baza unor simple solicitări ale firmei private către debitoare, îndrituită cu rolul de intermediar în relația Regiei Autonome de Transport București cu CASMB. Din actele existente la dosar, reiese că în contract se specifică faptul că firma privată avea obligația de asistare la controlul efectuat de CASMB față de RATB, în vederea rambursării sumelor cuvenite regiei, deși, în realitate, nu a existat și nu se prefigura un astfel de control”, au arătat procurorii anticorupție.

 

De altfel, susține DNA, conducerea regiei cunoștea clar, la momentul semnării actelor întocmite de funcționarii de specialitate ai săi, cuantumul sumelor de bani neachitate de CASMB, defalcate pe unități lunare de timp, astfel încât aceste verificări nu se impuneau a fi încredințate firmei private, prin acel contract.

 

În baza contractului de consultanță juridică, RATB a făcut plăți „nelegale și nefundamentate de prestații concrete ale beneficiarului, în sumă totală de 3.657.576,49 lei, aproximativ 820.000 euro, ce reprezintă prejudiciu material adus patrimoniului Regiei Autonome de Transport București”, potrivit DNA.

 

În acest dosar, cercetările au fost demarate ca urmare a unei sesizări formulate de Corpul de Control al premierului.

 

În cauză, anchetatorii au făcut percheziții domiciliare la opt adrese din București.

 

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații (SRI).

 

În primăvara lui 2013, Guvernul a sesizat DNA asupra unor posibile fapte de natură penală identificate în activitatea RATB în perioada 2010-2012, identificate de Corpul de Control în urma unor verificări efectuate la solicitarea primarului general.

 

În nota de control s-a arătat, printre altele, că reprezentanții RATB din perioada cercetată au acoperit pierderi de 12,1 milioane lei din fondurile destinate serviciului de transport public subvenționat, prin schimbarea destinației banilor, și au comis nereguli în atribuirea unor contracte de achiziții, ceea ce poate întruni elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

 

RATB, care în 2010 și 2011 a raportat un profit contabil zero, a efectuat cheltuieli de protocol de 450.967 lei, din care 299.119 lei pentru produse de la cantină, de patiserie, băuturi și cafea penru conducerea regiei, iar alte 10.530 lei au fost cheltuite pentru 6 stilouri cu penițe de aur și platină tip Mont Blanc, la un preț de circa 1.700-1.300 lei/bucata, pentru membrii Consiliului de Administrație al RATB.

 

Viorel Popescu a fost ales în funcțiile de președinte al Consiliului de Administrație al RATB și de director al regiei la 10 noiembrie 2011.

 

El a condus RATB până în 4 septembrie 2012, când a fost revocat de Consiliul General al Municipiului București (CGMB) din Consiliul de Administrație ale regiei, ceea ce a dus automat și la pierderea postului de director.

 

Reprezentanților USL în CGMB spuneau atunci că Viorel Popescu a fost revocat din cauza managementului defectuos.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.