Acasă Actualitate Fostul primar al Clujului Sorin Apostu, condamnat la 4 ani și 6...

Fostul primar al Clujului Sorin Apostu, condamnat la 4 ani și 6 luni închisoare cu executare

DISTRIBUIȚI

Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu a fost condamnat definitiv luni de Înalta Curte de Casație și Justiție la patru ani și șase luni de închisoare cu executare, pentru luare de mită, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Inițial, Sorin Apostu primise, în iulie 2013, o pedeapsă de trei ani și șase luni cu executare în urma unei decizii luate de Curtea de Apel Apel Târgu Mureș, însă luni instanța supremă a admis apelul DNA și a mărit condamnarea la patru ani închisoare, la care a adăugat un spor de șase luni la pedeapsa principală.

Din pedeapsă se va scădea perioada petrecută de Sorin Apostu în arest preventiv, 9 noiembrie 2011 — 28 septembrie 2012.

În același dosar, Monica Apostu, soția lui Sorin Apostu, a fost condamnată la trei ani închisoare cu suspendare, aceeași pedeapsă primind și omul de afaceri Călin Stoia.

Cei trei condamnați trebuie să plătească cheltuieli de judecată către statul român de 10.000 lei fiecare.

Fostul primar Sorin Apostu a fost acuzat de DNA că a luat mită 94.000 de euro în schimbul încheierii unor contracte legate de asigurarea parcului auto și de salubrizare.

 

”În cursul anilor 2009 — 2011, în schimbul încheierii unor contracte — de asigurare a parcului auto al regiilor subordonate Consiliului Local Cluj, respectiv de salubrizare a orașului — inculpatul Apostu Sorin, în calitatea sa de primar, a pretins și primit sume de bani totalizând echivalentul în lei a 94.000 de euro. Pentru a se disimula proveniența și scopul banilor obținuți din actele de corupție, între firmele care au primit contractele de la primărie și cabinetul de avocatură al soției primarului au fost încheiate contracte de consultanță juridică fictive, astfel încât sumele de bani au fost încasate prin cabinetul de avocatură al lui Apostu Monica Undina, învinuită în același dosar”, susține DNA.

În decembrie 2011, când DNA a anunțat trimiterea în judecată a soților Apostu, precum și a omului de afaceri Călin Mihai Stoia și a denunțătorului Aspazia Droniuc, s-a dispus și instituirea sechestrului asigurător și indisponibilizarea sumelor de 145.000 de lei și 10.000 de euro, care i-ar fi aparținut lui Sorin Apostu, precum și a sumei de 358.326,93 lei aparținând Monicăi Undina Apostu.

Procurorii DNA susțin că, în perioada 2010-2011, Călin Mihai Stoia, administratorul SC Compania de Salubrizare Brantner Vereș SA, i-ar fi remis primarului Sorin Apostu suma totală de 188.760 lei, echivalentul a 45.000 de euro, ”pentru ca inculpatul Apostu Sorin să îi favorizeze firma în obținerea contractului de salubrizare a municipiului Cluj-Napoca și pentru ca acest contract să se deruleze fără incidente”.

Conform DNA, pentru a crea aparența de legalitate a remiterii acestei sume de bani, ”suma de 188.760 de lei a fost achitată cu titlu de plată a unor contracte de consultanță juridică încheiate fictiv între firma beneficiară a contractului de salubrizare și cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu, soția primarului, în condițiile în care asistența juridică aferentă acestor contracte este inexistentă”.

Aspazia Droniuc a fost inculpată în dosar tot pentru infracțiuni de corupție, printre care dare de mită, spălare de bani, fals intelectual. Aceasta a fost inițial condamnată în dosar la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, însă a fost reinculpată ulterior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.