Home Actualitate Grăjdan, nebunul sacrificat de Ponta pentru salvarea lui Năstase

Grăjdan, nebunul sacrificat de Ponta pentru salvarea lui Năstase

DISTRIBUIŢI

Ajuns, cu chiu cu vai, aproape de momentul pronunțării unei sentințe definitive, procesul „trofeul Calității”, al cărui „protagonist” principal este fostul premier Adrian Năstase, a luat o întorsătură cu totul neașteptată: Inspectoratul de Stat pentru Construcții a anunțat că „nu se constituie parte civilă în cauza penală de față” decizie motivată prin faptul că „Trofeul Calității” nu a produs instituției nici un fel de prejudiciu”. Un anunț intempestiv care practic, ar putea pune cruce procesului în care Adrian Năstase a fost deja condamnat, în primă instanță, la doi ani de detenție, cu executarea pedepsei. Acest document, apărut pe nepusă masă, care ar putea să arunce în derizoriu soarta întregului proces, este semnat de Constantin Adrian Balaban Grăjdan, inspector general al Inspectoratul de Stat pentru Construcții, la doar câteva zile după ce actualul premier Victor Ponta i-a semnat decretul de numire în fruntea acestei instituții. Chestionat de presă în legătură cu acest document, Balaban- Grăjdan a oferit un răspuns de-a dreptul halucinant: „Motivul pentru care…să zic…conștiința m-a obligat să fac acest lucru este pentru că se împlinesc 150 de ani de când Alexandru Ioan Cuza a înființat această structură care a contribuit de-a lungul anilor la păstrarea clădirilor și monumentelor istorice care sunt în România la ora asta”. Băi nene, n-ai toate țiglele pe casă? O fi avut Cuza Vodă păcatele lui, dar coleg de furăciune cu Adrian Năstase nu ar fi avut cum să fie, nici dacă ar fi vrut. Mai mult decât atât, Grăjdan a mai spus: „Eu sunt cel care a trimis la DNA documentele din dosarul lui Năstase, așa încât știam ce conțin. ?ê?£tiam că nu există niciun prejudiciu, am trăit acele lucruri și am fost martor la cum s-a construit acest dosar”. În plus el a mai afirmat că „În 2008, instituția a fost atrasă într-un joc politic. Procurorii DNA au făcut atunci presiuni asupra instituției și Sorin Mălinescu, -fost șef al Departamentului juridic al Inspecției și fost șef al ISC- a fost obligat să semneze actul prin care se constata prejudiciu. Conștiința nu m-a lăsat să semnez atunci documentele. Acum am trimis adresa pentru a apăra instituția”. Cam asta ar fi tot: nu există prejudiciu, nu există vinovăție, iar Adrian Năstase nu mai are de ce să-și facă griji.

Un premier pentru liniștea lui Năstase

Proaspăt numit în fruntea Guvernului, Victor Ponta a promis pe toate drumurile că vom avea parte de cel mai cinstit și mai corect executiv. Vorbe, vorbe! Deosebit de agresiv și „tare în clanță” noul premier căruia cândva i se mai zicea și „micul Tituescu”s-a dovedit a fi doar un soi de  „Păcălici” guraliv, cocoțat în fruntea Guvernului cu o misiune clară: să-și vâre nasul în haznaua politicii și să-i scoată de acolo pe cei mai urât mirositori dintre „colegii” lui, să-i spele bine și apoi să ni-i arate „mai curați și mai uscați”. În cazul de față, este vorba despre Adrian Năstase, mentorul său spiritual care, de ani buni, îl ghidează prin întortochiatele căi ale politichiei dâmbovițene. Trimis în judecată în trei dosare distincte, Năstase a fost condamnat la doi ani de pușcărie, cu executarea pedepsei exact în acest dosar, pe care toată lumea l-a numit „Trofeul calității”. Dosar care, aflat în fază de recurs, se apropia cu pași mari spre un final care ar putea fi nefericit pentru Năstase.  Ce legătura ar putea avea premierul? Una destul de complicată. Iar pentru înțelegerea acestei legături trebuie să urmărim o scurtă cronologie, legătură de evenimente și decizii politice, pe care ziariștii au și făcut-o deja. Pe scurt, lucrurile au decurs cam așa: pe 7 mai, cabinetul lui Victor Ponta a depune jurământul de credință față de patriei popor. A doua zi, pe 8 mai, prima grijă a noului premier a fost ca, în cursul primei ședințe de Guvern, să treacă Inspectoratul  de Stat pentru Construcții din subordinea Ministerului Dezvoltării în cea a executivului, urmând ca inspectorul general al instituției să poată fi numit, dar și demis de către premier. Apoi, pe 11 mai, Ruxandra Carmen Berszan a fost demisă de la șefia ISC. După o săptămână, pe 8 mai, în prag de week-end, într-o vineri, Victor Ponta a semnat decizia de numire a lui Constantin Adrian Balaban – Grăjdan în funcția de inspector general al ISC, decizie publicată în aceeași zi, în Monitorul Oficial. Abia ajuns în fruntea Inspectoratului, în cea de a doua sa zi de „șefie”, Grăjdan nu a avut nimic altceva mai bun de făcut, decât să semneze adresa către instanța supremă prin care anunță că retrage Inspecția de Stat pentru Construcții din procesul lui Adrian Năstase, pe motiv că, știe el, „Trofeul Calității” nu a produs nici un fel de prejudiciu. Exact la țanc! A doua zi, adresa lui Grăjdan a fost depusă la Înalta Curte, iar avocații lui Adrian  Năstase au împărțit presei copii după acel document.

Grăjdan, nebunul de sacrificiu   

Cine este acest Grăjdan care a reușit să pună pe jar o lume întreagă prin adresa lui halucinantă? Este colonel în rezervă care la un moment dat a mai ocupat funcția de șef al ISC, cu rang de ministru secretar de stat. Asta se întâmpla pe vremea guvernării PDL-PSD. El este membru al organizației PSD București, încă de pe vremea când la cârma acesteia se afla Marean Vanghelie. De altfel „Primarul care este” l-a și adus pe Grăjdean în PSD. Lucru recunoscut de el însuși: „Am devenit membru PSD după ce Geoană a pierdut alegerile la Președinție, în 2009”. El a mai spus că, în ceea ce-l privește pe Adrian Năstase, pe acesta nu l-a întâlnit decât la acțiunile și evenimentele partidului. În plus, a mai susținut, sus și tare, că doar conștiința și dorința de a-și apăra instituția l-au împins la depunerea acelei document. Probabil că el nici nu a înțeles că tot acea  „conștiință” avea să-l aducă și în atenția DNA. Miercuri procurorii anticorupție au făcut percheziții la Inspectoratul de Stat în Construcții, de unde au ridicat o serie de documente. Oricum ar fi Grăjdean a cam încurcat-o căci scopul acestei noi anchete pare a fi clar: ori prejudiciul cauzat de „trofeul Calității” nu a existat, iar atunci Grăjdean, care a declarat cu gurița lui, că el a fost cel care a anunțat un prejudiciu de peste un milion de euro, este vinovat cel puțin de fals în acte publice, ori prejudiciul există iar el este vinovat de favorizarea infractorului. Oricum ar fi, împreună cu el, și la fel de vinovat este și premierul Ponta, cel care l-a numit în funcție. Motiv pentru care mai mulți politicieni au și cerut demisia „micului Titulescu”. Ca să scape din această încurcătură, prim-ministrul l-a aruncat, pur și simplu, la gunoi pe șeful ISC. Concret, ieri s-a anunțat că: „În această dimineață, primul-ministru Victor Ponta, a luat decizia demiterii șefului Inspectoratului de Stat pentru Construcții, Constantin Adrian Balaban-Grăjdan. Începând de astăzi, Balaban-Grăjdan nu va mai activa în această funcție. Decizia a fost luată din cauza comportamentului șefului ISC, care a luat decizii fără să-l informeze pe primul-ministru, deși instituția pe care o conduce se afla în subordinea primului-ministru. În scurt timp, va fi asumată o noua numire la conducerea acestui Inspectorat”. Un anunț neclar care, fără a aduce prea multe detalii, conduce la ideea că acest prăpădit de Grăjdan nu a fost decât un nebun de sacrificiu, folosit pe marea tablă de șah a politichiei dâmbovițene. Este foarte posibil ca actul depus de el la instanța supremă să producă efecte juridice, iar Adrian Năstase să scape de spectrul posibilității de a ajunge coleg de celulă cu Sile Cămătaru. Dar, oricum ar fi, Grăjdan se dovedește a fi un soi mai aparte de hârtie higienică: este utilă doar pentru un moment dat, după care este aruncată cu scârbă în haznaua în care îi este locul.

Vasile Surcel

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.