Acasă Actualitate Greu de demis: UDMR-istul Tanczos Barna sfidează sportul din România

Greu de demis: UDMR-istul Tanczos Barna sfidează sportul din România

DISTRIBUIȚI

Cum memoria scurtă ne caracterizează din plin, cazul tânărului hocheist Florin Cosmin Marinescu  bătut, luna trecută, de colegii săi de la lotul național U-16 a rămas deja doar o arhivă a unui incident umilitor care arată încă o dată că discriminarea pozitivă poate genera precedente periculoase. Dintr-o serie de motive legate de incompatibilitatea sa morală cu funcția de președinte al Federației Române de Hochei (FRH), Tanczos Barna, ziarul „Curentul” cere demisia acestuia din poziția ocupată. După ce la mijlocul lunii trecute, acest scandal reprezenta practic cel mai arzător subiect al momentului, treptat acesta s-a stins la fel de la rapid cu o sancțiune banală a Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR) a celor trei copii inconștienți care au făcut acest lucru condamnabil. Cu toate acestea, cel care păstorește această Federație Română de Hochei (FRH), Tanczos Barna, un protejat al UDMR, a rămas bine-mersi în funcția de conducere de unde bașca mai și reinterpretează deciziile unor foruri superioare. Ambiguitatea declarațiilor vizavi de acest incident este evidentă deoarece la nivel declarativ Barna a fost de acord cu sancțiunea, dar în realitate ea a fost ocolită prin interpretări abile ale acestei tinere speranțe a politichii de gherilă a UDMR.

Minciuni pe bandă rulantă

Camelonul Barna i-a început eschiva pe 18 decembrie, atunci când acesta a declanșat sarabanda minciunilor și a nuanțărilor tendențioase. „Nu pot să comentez materialul (despre agresiunea jucătorului) pentru că nu l-am văzut. Dumneavostră nu știți ce s-a întâmplat pe 1 decembrie în cauzul jucătorului Marinescu. Lucrurile acelea au fost dezmințite de tatăl jucătorului, dar nu a apărut în presă. Ba mai mult am văzut că apar poze trucate, în asemenea condiții scandalul este provocat de presă. Dezmințirile nu sunt postate pe site-uri, nu se dau în știri. Sâmbătă am văzut un meci în care s-au intonat cele două imnuri naționale și pentru că România a câștigat la sfârșitul meciului în sală a fost ridicat drapelul României“. Atunci, tătăl tânărul nu a dezmințit incidentul, ci doar o poză care fusese publicată în exclusivitate de ziarul ProSport, menținându-și alegațiile la adresa celor trei agresori. Mai mult, chiar unii dintre jucători de etnie maghiară care au jucat pentru România la acel meciu recunosc că nu au cântat imnul României. „Nu cunosc imnul României. Îmi este greu să comunic, abia înțeleg câteva cuvinte. Am crescut într-o comunitate maghiară și îmi este imposibil să vorbesc româna. Am făcut câteva ore de română la școală, dar nu este suficient ca să învăț limba“, a declarat recent Peter Levente, jucătorul de etnie maghiară care a dat tonul pentru intonarea imnului Ungariei la acel meci. Jucătorul mai sus menționat a mai spus că și-ar dori mai mult să joace pentru Ungaria deoarece e o echipă mai bună și a amenințat că s-ar putea să nu mai joace pentru România. Asta după ce Ungaria a luat bătaie totuși cu 4-1 la acel meci. „Dacă românii nu termină cu asta, poate că nu mai joc pentru România (…) Mi-aș dori să joc pentru Ungaria, dar nu cred ca am vreo șansă. Ungaria este o echipă puternică, e o competiție acerbă pentru fiecare post din națională“, a mai adăugat Levente.

Amenințări în bloc

Declarațiile prostește ale acestuia seamănă izbitor cu cele ale șefului său, președintele FRH, Tanczos Barna. Imediat după izbucnirea scandalului, pe 21 decembrie, Barna amenința cu plecarea în bloc și desființarea hocheiului din România. Un fel de „După mine, potopul!” care l-ar fi făcut gelos chiar și pe Ludovic al XV-lea. „Noi trebuie să apreciem rezultatele echipei naționale după performanțele sportive, nu după cele de etnie, rasă și-așa mai departe. Toată lumea îi face nenorociți pe cei din etnia maghiară, primesc mesaje că mai bine jucăm în Liga Z decât să avem unguri în echipă și-așa mai departe. Cei care n-ar simți nimic pentru România și pentru țara natală ar pleca cum s-a mai întâmplat. Nu poți obliga pe nimeni să se dea cu o etnie anume, sau să se decare român, ungur sau țigan (…) O să plec cu toți jucătorii din România ca să fie toată lumea mulțumită și să jucați în Liga H! Încet, încet o să plece toți din țara asta minunată”, a amenințat foarte nervos Barna, citat de Gazeta Sporturilor. A două zi însă „amenințarea” acestuia nu s-a adeverit, Tanczos devenind dintr-o dată mai puțin țanțoș și mai mult diplomat. Cam așa cum îi place UDMR-ului să acționeze după ce inițial ce se umflă în pene. „La conducerea federației am venit singur, susținut de colegi și prieteni, care au avut încredere în mine. Când voi pleca, voi pleca tot singur, fără să iau cu mine jucători sau antrenori. Jucătorii de la națională nu sînt ai mei, nu pot veni și nu pot pleca împreună cu ei“, a explicat Barna. Văzând atâta smerenie la acesta, COSR avea peste numai trei zile să îi sancționeze pe ce trei tineri care au produs agresiunea cu o suspendare nelimitată de la lotul național.

Suspendare de fațadă

La numai o zi de la această decizie, sfidarea lui Tanczos Barna a continuat răstălmăcind o decizie a COSR. Acesta i-a reciclat pe micii naționaliști școliți parcă de Jobbik la o altă reprezentativă care nu are de a face cu competițiile care intră sub incidența COSR. „Am spus de la bun început că e o decizie pe care o respectăm, dar nu cred că trebuie să fie una pe viață. Trebuie sa învețe din aceasta greșeala hocheiștii. COSR nu monitorizează echipa națională de hochei pe gheață, ci lotul pentru FOTE 2013”, a spus Barna. ?ê?£i așa a și fost cum a dorit protejatul UDMR. Fostul președinte al Federației Române de Hochei pe Gheata, Marian Negoiță a susținut sâmbătă că măsura COSR, de a-i suspenda pe termen nelimitat pe hocheiștii de etnie maghiară care l-au agresat, în vestiar, pe singurul roman din lotul U-16 al „naționalei“ noastre, este luată în derâdere de actuala conducere a FHR. „Pe 1 decembrie, în cadrul pregătirilor pentru lotul U-16 se află un singur bucureștean: Bogdan Marinescu. Băiatul a fost bătut și i s-au adus injurii, se spune ca ar fi fost și ceva injurii la adresa României, dar astea nu au o relevanță prea mare. Ce s-a întâmplat între niște copii este altceva, e normal intre ei. Conflictul interetnic a fost o întâmplare. Dacă așa au auzit acasă sau la conducătorii Federației, conducătorii lotului sau ai echipei de la Miercurea Ciuc, asa se și comporta. Am aflat că cei trei suspendați pe termen nedeterminat sunt bine-mersi, la o acțiune cu lotul U-16 în Slovacia! Sunt suspendați doar pe hârtie și doar la meciurile oficiale“, a declarat Marian Negoiță, la Sport Total FM. Cu alte cuvinte, întregul scandalul a fost doar un foc de paie iar președintele FHR continuă să își bată joc de orice decizie a unui for superior și mai ales să sfideze întreaga populație care dorește ca tinerii inconștienți să fie sancționați pentru ca măcar acum în al doisprezecelea ceas să primească o lecție de educație pe care trebuie să le-o predea părinții lor prea reocupați probabil cu autonomizarea primitivă alimentată de politicienii UDMR.
   
Nicolae Bucur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.