Acasă Actualitate Gripa nouă renaște afacerile farmaciilor

Gripa nouă renaște afacerile farmaciilor

DISTRIBUIȚI

A început de ieri s-apară cåte-un om… cu mască. Împotriva gripei porcine, evident. Panica în råndul populației s-a instalat repede, motiv pentru care tot mai mulți romåni au putut fi zăriți prin oraș cu măști de protecție împotriva „urgiei“ care s-a abătut asupra noastră. De altfel, majoritatea farmaciilor din țară au epuizat stocul de măști de protecție în numai trei zile. Și, pentru că afacerea e în plin avånt, comenzile au fost reînnoite. Unde nu mai pui că și oficiali din Ministerul Sănătății au pregătit în această perioadă o licitație rapidă pentru achiziționarea a 12 milioane de măști și 500 de tone de soluție dezinfectantă. Pentru aceste achiziții, Ministerul Sănătății pusese la dispoziție patru milioane de euro.
Prețul unei măști fabricate din hârtie și pânză oscilează între 4 și 15 lei și ne apără doar de bacterii, fiind ineficiente în fața virușilor, cum este și AH1N1, a declarat prof. dr Adrian Streinu-Cercel, director al Institutului „Matei Balș“ din București. Însă, farmaciile din întreaga țară au făcut vânzări-record la măști chirurgicale, dezinfectante și produse antibacteriene. „Cererea este foarte mare de câteva zile, iar marți am vândut cât într-un an. Am făcut o nouă comandă, pentru că foarte mulți oameni întreabă în continuare de măști. Avem lângă noi și un magazin de scule și unelte și am văzut că oamenii merg de la mine acolo să-și cumpere“, spunea ieri președintele Colegiului Farmaciștilor din Arad, Daniela Barbu. Aceeași situație se întålnește însă în întreaga țară, în ciuda faptului că virusul nu a ucis pe nimeni. Ba am putea spune că stăm foarte bine, comparativ cu multe alte țări. Potrivit unor surse oficiale, suntem pe picior de egalitate cu Germania în ceea ce privește gestionarea acestei situații. De altfel, excesul de zel de care dau dovadă autoritățile a dus chiar și la măsuri excesive. Spre exemplu, prefectul de Vaslui, Ciprian Iftimoaie, a solicitat, ieri, Inspectoratului Școlar Județean, ca în toate unitățile de învățământ să fie achiziționate măști de protecție și, totodată, să interzică organizarea Balurilor Bobocilor pentru a preveni răspândirea gripei porcine. Prefectul nu a ținut cont de faptul că nu sunt bani nici măcar pentru combustibil, elevii înghețând la propriu în clase, cu atât mai puțin pentru achiziționarea a 500 de măști în fiecare școală.

Băsescu: sistemul medical românesc este pregătit să trateze toate cazurile

Președintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la Mioveni, că România nu are cum să evite pandemia de gripă AH1N1, însă sistemul medical românesc este pregătit să trateze toate cazurile „cu condiția ca oamenii să anunțe imediat“.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis, în ședința în care s-a analizat evoluția gripei AH1N1, suplimentarea fondurilor pentru achiziția de echipamente, medicamente, mijloace de protecție și vaccinuri, apreciind totodată că, din punct de vedere medical, situația din România este sub control. CSAT a analizat situația gripei AH1N1, scenariile diferite de evoluție a pandemiei, precum și măsurile care se impun a fi luate în continuare de către guvern, membrii CSAT fiind informați cu privire la măsurile luate de Ministerul Sănătății în vederea limitării răspândirii infecțiilor cu AH1N1, potrivit unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială. „Din punct de vedere medical, situația din România este sub control, fapt dovedit de identificarea rapidă a focarelor, limitarea acestora și supravegherea efectuată de rețelele de epidemiologie și boli infecțioase. La momentul actual, în România situația este net mai bună, comparativ cu alte state ale Uniunii Europene sau țări din vecinătate. În prezent, pe teritoriul României se înregistrează un număr de 650 de cazuri de infecție cu AH1N1. Toate cazurile au fost tratate cu medicamente antivirale și au fost izolate prin internare sau la domiciliu. Până în acest moment, nu s-a înregistrat niciun deces ca urmare a infecției cu AH1N1“, se arată în comunicat. În plus, țara noastră are posibilitatea de a-și asigura întregul necesar de doze de vaccin. „România este însă unul dintre cei opt producători europeni ai acestui vaccin, având posibilitatea de a-și asigura întregul necesar de doze de vaccin. La Institutul Cantacuzino se află pe stoc peste 1,3 milioane de doze de vaccin, care vor putea fi utilizate spre sfârșitul lunii noiembrie, odată cu eliberarea autorizației de punere pe piață“, menționează comunicatul. În  cadrul CSAT s-a discutat de asemenea de o serie de măsuri pentru o mai bună comunicare între instituțiile responsabile, precum și pentru o mai bună informare a opiniei publice. În același timp, s-au analizat implicațiile circulației persoanelor la frontiera cu Ucraina, Republica Moldova și Bulgaria, unde se înregistrează focare extinse de gripă AH1N1 și forme mai severe de boală. Ministerul Administrației și Internelor monitorizează tranzitul la frontieră în scopul identificării potențialilor bolnavi cu afecțiuni respiratorii.

Gripa nu-i ocolește nici pe demnitari…

Numărul cazurilor de gripă porcină a depășit ieri cifra de 700 în întreaga țară. Printre noile cazuri, s-a aflat și primul demnitar bolnav. Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Grațiela Iordache, a fost dignosticată, marți seară, cu gripă AH1N1, urmând să fie izolată șapte zile la domiciliu. Iordache a declarat, ieri, pentru Mediafax, că luni dimineață a avut primele simptome de gripă, după care a mers la spital pentru a fi supusă unui consult medical. Ea a precizat că, marți seară, a primit rezultatele analizelor, care au relevat că are gripă nouă. Grațiela Iordache a precizat că va sta izolată la domiciliu șapte zile și va urma tratament cu Tamiflu. Secretarul de stat a subliniat că membrii familiei sale nu prezintă simptome ale gripei.

Alte 35 de cazuri de gripă AH1N1 confirmate ieri, totalul este de 707
Alte 35 de cazuri de gripă AH1N1 au fost confirmate, miercuri, în intervalul orar 9.00 -17.00, astfel că numărul total de îmbolnăviri pe teritoriul României a ajuns la 707, informează Ministerul Sănătății (MS).
Potrivit comunicatului Ministerului Sănătății, cele 35 cazuri confirmate în ultimele ore au fost înregistrate în 13 județe și în municipiul București.
Cele mai multe cazuri, respectiv șapte, au fost confirmate în Capitală, șase în Botoșani, cinci în Prahova, trei în Suceava, câte două în Bacău, Timiș, Dolj, Harghita și câte unul în Arad, Brașov, Călărași, Dâmbovița, Maramureș, Neamț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.