Acasă Actualitate Gripa porcină lovește în plin România

Gripa porcină lovește în plin România

DISTRIBUIȚI

Numărul bolnavilor de gripă porcină crește de la o zi la alta, lovind în special copii și tineri. Potrivit Ministerului Sănătății, 174 de cazuri de gripă cu tulpina nouă AH1N1 au fost confirmate numai în ultima săptămână, dintre care doar 34 sunt din import. Mai mult, situația în țările vecine este destul de gravă, în condițiile în care au existat chiar și decese, problemă cu care țara noastră nu s-a confruntat până acum. Pentru a preveni răspândirea gripei AH1N1, Comitetul de Coordonare pentru Gripă a decis ieri ca toate spitalele să intre în carantină, astfel că vizitele la pacienți vor fi limitate și numărul aparținătorilor va fi restricționat. În unitățile de primiri urgențe vor fi organizate fluxuri separate pentru preluarea pacienților cu afecțiuni respiratorii superioare, iar Ministerul Sănătății va emite un ordin de ministru pentru ca medicii de familie să fie mobilizați la acțiunile de vaccinare, a declarat ieri secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Adrian Streinu-Cercel. De asemenea, MS va aloca 27 milioane de lei pentru spitalele din zonele afectate, care vor achiziționa măști și dezinfectanți, iar în următoarea săptămână, vor fi distribuite medicamente antivirale în secțiile de boli infecțioase din spitalele județene. În prezent, MS dispune de un stoc de 400.000 de doze de medicamente antivirale, iar 1.375.000 de doze sunt în procedura de achiziție.
Vaccinarea va începe la sfârșitul lunii noiembrie, respectiv în 26-27, cu vaccin Antigrip produs de Institutul Cantacuzino. Inițial, vaccinul urma să fie achiziționat de la producători externi, însă MS a renunțat la achiziționarea celor un milion de doze de vaccin de la aceștia pentru că oferta era de distribuire pentru primul trimestru din 2010. Vaccinul pandemic produs de Cantacuzino va fi utilizat doar de către specialiștii implicați în campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății și nu va fi disponibil în farmacii cu circuit deschis. „Vaccinul nu diferă cu absolut nimic față de vaccinul sezonier. Singura deosebire este că vaccinul pandemic are o tulpină, iar vaccinul sezonier are trei tulpine, iar această diferență a apărut datorită faptului că OMS nu a acceptat ideea ca toate tulpinile, cele patru, să fie într-un singur vaccin.
De aici au apărut cele două vaccinuri“, a explicat Streinu-Cercel. Primele 1,3 milioane de doze de vaccin vor fi pentru personalul medico-sanitar, elevi și studenți. O altă parte din aceste doze va fi pentru imunizarea personalului angajat la Poliția de Frontieră. De asemenea, începând din această săptămână, vor fi distribuite medicamente antivirale către spitalele de boli infecțioase județene, pentru acționarea în caz de urgență, din bugetul Ministerului Sănătății fiind repartizată suma de  27.000.000 lei către spitalele din zonele afectate și direcțiile de sănătate publică, pentru achiziționarea materialelor de protecție (măști), dezinfectanți, benzină pentru transportul probelor etc.

Pandemia ar putea dura doi ani

Pandemia de gripă ar putea dura doi ani de zile, potrivit specialiștilor internaționali, iar aceasta ar putea înregistra patru valuri diferite, a avertizat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Streinu-Cercel. Potrivit secretarului de stat, virusul sezonier este în competiție cu virusul pandemic, acesta din urmă câștigând teren în ultima perioadă. Creșterea numărului de cazuri de gripă AH1N1 confirmate în această perioadă este cauzată de pătrunderea și răspândirea virusului pandemic în colectivitățile de copii și tineri din județele Iași, Dolj, Prahova și din Capitală, a declarat, luni, Adrian Streinu-Cercel. „La o persoană bolnavă clinic, există în spate zece purtători ai virusului“, a adăugat Streinu-Cercel. „Ca urmare a acestei situații, în această săptămână s-a luat decizia suspendării cursurilor în două școli din București, precum și în câte o școală din Dolj, Iași și Suceava. În plus, au mai fost suspendate cursurile în trei clase din trei școli diferite din Iași și ale unei clase dintr-o școală din Bacău“, a spus secretarul de stat.

Închisoare pentru cei ce răspândesc virusul

Persoanele care au fost diagnosticate cu gripă porcină și nu s-au izolat la domiciliu pot fi pasibile chiar și de închisoare de până la doi ani, considerându-se că au răspândit în mod voluntar virusul, a avertizat Adrian Streinu-Cercel. Potrivit secretarului de stat, o persoană poate contacta în același timp un virus gripal sezonier și virusul AH1N1, iar cei care au răcit deja în acest sezon sunt mai sensibili la a contacta gripa porcină. „O persoană infectată, dar care nu prezintă simptomele clinice cunoscute, poate transmite boala. O viroză lasă în organism o stare de imunodepresie, timp de 5-10 zile de la vindecare“, a mai adăugat dr. Streinu-Cercel.

Se închid „porțile“ către Ucraina?

Dată fiind situația excepțională în care se află Ucraina, autoritățile din regiunea ucraineană Cernăuți au luat în calcul chiar și necesitatea declarării situației excepționale în Ucraina și închiderea mai multor puncte de trecere a frontierei, inclusiv cu România și R. Moldova, din cauza extinderii gripei porcine. „Ne-am adresat deja serviciului de grăniceri și am cerut închiderea punctelor de trecere la frontiera cu R. Moldova și România, acolo unde nu există posibilitatea de a efectua un control medico-sanitar“, a declarat șeful administrației regionale din Cernăuți, Vladimir Kulis, citat de agenția Omega. În plus, și secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel a anunțat că traficul la frontiera cu Ucraina a fost restricționat, după ce țara vecină a confirmat deja oficial 22 de decese cauzate de gripa porcină. „La granița cu Ucraina am dispus limitarea traficului de frontieră“, a spus Streinu-Cercel. Cu toate acestea, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră nu a primit nicio adresă oficială nici de la autoritățile ucrainene, nici de la MS. „Nu am primit nimic oficial, până în prezent, cu privire la restricționarea traficului de călători în punctele de trecere ale frontierei. Activitatea se desfășoară normal, doar că se acordă atenție sporită la frontiera cu Ucraina, în sensul că sunt chestionați și informați toți cei care intră în țară“, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră, Fabian Bădilă. Până în prezent, 555 de cazuri au fost confirmate deja în România. Dintre acestea, 174 de bolnavi sunt în prezent în terapie, iar restul sunt vindecați. Singurul caz mai sever rămâne cel al baritonului Gheorghe Mogoșan din Cluj, care este încă ținut pe suport ventilator, potrivit secretarului de stat în MS.

Cum o depistăm și cum procedăm

În cazul adulților, simptomele de alarmă care indică necesitatea unui tratament medical de urgență sunt: respirație dificilă, durere sau senzație de apăsare în piept sau abdomen, amețeli, confuzie, vărsături severe și persistente, simptomele de gripă se ameliorează ințial, pentru a reapărea cu febră și tuse agravată.
În cazul copiilor, simptomele pot fi: accelerarea respirației/ respirație dificilă, tegumente cianotice (de culoare albastră), vărsături severe și persistente, somnolență și astenie, agitație, simptomele de gripă se ameliorează inițial, pentru a reapărea cu febră și tuse agravată.
Secretarul de stat în MS, Adrian Streinu-Cercel a făcut apel la populație ca la cel mai mic semn de gripă, suspectul de gripă trebuie să se izoleze la domiciliu și să își anunțe medicul de familie, fără a se duce la cabinet, care sunt simptomele.

Prima vedetă lovită de virusul AH1N1?

Mircea Badea a scris ieri pe blogul lui că este suspect de gripă porcină, astfel că nu a putut realiza emisiunea „În gura presei“ difuzată de postul Antena 3, revenirea lui în direct în fața micului ecran depinzând de rezultatele analizelor, pe care le va primi astăzi. „Am fost la spital, mi s-au luat probe, am unele simptome, altele nu. Am semnat un «angajament» că stau izolat până la stabilirea diagnosticului. Rezultatul analizelor le primesc mâine (azi, n.r.) în jurul prânzului (…) Sunt aproape convins că nu am gripă porcină și mă enervează foarte rău că trebuie să stau izolat“, a scris Mircea Badea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.