Acasă Actualitate Gripa porcină – oportunitate de business

Gripa porcină – oportunitate de business

DISTRIBUIȚI

Agentia Reporteri.ro a descoperit un astfel de caz, ce are toate ingredientele unei combinații clasice, în urma căreia se îngroașă conturile celor care întotdeauna găsesc în stat oaia perfectă de muls.

Pe măsură ce gripa porcină continuă să se propage cu repeziciune în țara noastră, măsurile luate de unele autorități pentru stoparea pandemiei se dovedesc a avea implicații economice nebănuite sau de-a dreptul bizare. „Băieții deștepți“ știu să profite de orice situație, iar pandemia de gripă porcină nu face excepție. La noi, șmecheri locali înzestrați cu un cinism similar au identificat o bună oportunitate de afaceri vånzånd autorităților soluții de combatere a virusului AH1N1, chiar și acolo unde acesta nu a ajuns încă, ba mai mult, dezinfecțiile s-au efectuat preventiv, deși autoritățile sanitare cer efectuarea acestora doar după constatarea unor cazuri de îmbolnăviri în arealul respectiv, și nu preventiv.

250 milioane de lei vechi  aruncați lunar în vânt

În data de 17.11.2009, sucursala Hidrocentrale Curtea de Argeș din cadrul companiei Hidroelectrica SA încheie contractul numărul 94, având drept scop achiziționarea unor „servicii de dezinfecție a incintelor în care personalul sucursalei își desfășoară activitatea pentru limitarea răspândirii virusului A/H1N1“. Contractul, în valoare de fix 24.673 RON (fără TVA), a fost atribuit fără licitație, invocându-se „o situație de urgență extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, în conformitate cu condițiile stricte stabilite în directivă“.
Contractul a fost încheiat cu firma „SC Borcuț srl“ din comuna Dănești, sat Botorogi, județul Gorj. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Borcuț srl are ca obiect principal de activitate „alte activități de curățenie“ și are în acționariat o familie, Eremia, compusă din trei persoane și o doamnă, Păpurică Veronica, aceasta deținând și calitatea de administrator.
În ce condiții au invocat reprezentanții Hidrocentrale Curtea de Argeș situația de urgență survenită nu știm, dar am aflat că, până la începutul lunii noiembrie 2009, nu se consemnase niciun caz de gripă porcină în rândul angajaților. În plus, Programul național pentru combaterea gripei porcine, adoptat de Guvern în august 2009, menționa că dezinfecțiile se fac doar după constatarea unor cazuri de îmbolnăviri în arealul respectiv, și nu preventiv (datele medicale certifică faptul că virusul AH1N1 nu poate rezista mult timp în atmosferă, iar în cazul apariției virusului într-o incintă, acesta moare în cel mult 7 zile de la izbucnirea focarului).

Contracte cu repetiție

Ca tabloul șmecheriei de la Hidrocentrale Curtea de Argeș să fie complet, menționăm faptul că, înainte cu o lună de contractul la care facem referire, mai exact pe 14.10.2009, conducerea sucursalei a încheiat un altul, tot cu firma Borcuț srl. În acest caz, contractul a fost atribuit în urma unei licitații deschise, dar a avut același scop: servicii de dezinfecție, dezinsecție și deratizare. Valoarea lui era de 22.923 Ron (fără TVA).
Încercarea de a se obține un punct de vedere al conducerii Hidroelectrica SA asupra acestui caz a eșuat, mai marii companiei refuzând să își prezinte poziția. Evident, utilizarea resurselor publice în scopuri din cele mai obscure nu este o noutate la noi, factorul de noutate, inedit să zicem, este folosirea până și a „gripei noi“ – cum i se zice pudic mai nou gripei porcine – pentru a stoarce bani publici de la fraieri – respectiv de la cetățenii care îngrașă bugetul de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.