Inca 400 de puscariasi vor fi pusi in libertate. Saptamana trecuta, guvernul a emis o ordonanta de urgenta, prin care modifica continutul articolelor 1, 2, 3 din Legea nr. 543/1 octombrie 2002. Daca legea promulgata anul trecut includea, printre cei care beneficiaza de clementa guvernului, infractorii ale caror pedepse fusesera stabilite prin sentinte definitive pronuntate de instante, prin modificarea adusa, in aceasta categorie intra toti delincventii care au comis un anumit gen de infractiuni, pana la data publicarii, chiar daca procesele lor se mai afla inca pe rolul instantelor de judecata. Din fericire, au fost pastrate prevederile din Legea 543, care stabilesc faptele ce nu pot fi gratiate, cum ar fi infractiunile la siguranta statului, vatamarile corporale grave, relele tratamente aplicate minorilor, traficul de stupefiante etc.
Este interesant faptul ca magistratii Curtii Constitutionale au apreciat ca art. 8 al legii constituie o discriminare, deoarece elimina din randul celor care pot fi gratiati infractorii ale caror procese nu au fost finalizate prin sentinte. Poate ar fi trebuit sa ia in considerare si faptul ca, in cursul unui proces, pot aparea elemente suplimentare, necuprinse in cercetarea penala, si care se pot transforma in circumstante agravante, caz in care pedeapsa este mai mare.
Directia Generala a Penitenciarelor a confirmat inceperea actiunii de analizare a dosarelor detinutilor care s-ar putea incadra in categoriile mentionate de legea de gratiere. Daca lucrurile merg bine si nu vor mai aparea si alte noi modificari, se estimeaza ca in primele zile ale acestei saptamani vor iesi din inchisori si aresturile politiei aproximativ 400 de detinuti. Dupa promulgarea Legii 543, in octombrie, anul trecut, au fost eliberati din puscarii circa 2.500 de detinuti.
– In cautarea unei motivatii
O posibila cauza a gratierilor hotarate de guvern ar fi numarul insuficient de locuri din penitenciare, ceea ce face ca, in unele inchisori, detinutii sa doarma cate doi intr-un pat.
La sfarsitul anului 2001, existau aproximativ 50.000 de persoane in stare de detentie in cele 43 de unitati ale DGP, in timp ce numarul locurilor disponibile era de numai 34.612, adica un grad de ocupare de 146%. La aceeasi data, aproape 1.500 de minori si peste 4.500 de tineri intre 18 si 21 de ani se aflau in custodia DGP. Tot lipsa spatiului este unul din motivele care au facut imposibila separarea detinutilor pe categorii de infractiuni si in raport de gradul de periculozitate a acestora. Intr-o incercare de a remedia aceasta situatie, DGP a infiintat sau modernizat aproape 7.000 de locuri, iar pentru a imbunatati conditiile de detentie a tinerilor detinuti, a fost infiintat inca un centru de reeducare, la Targu Ocna, pe langa cele trei deja existente.
Un alt motiv care ar justifica gratierea anumitor detinuti ar fi si relativa lipsa de periculozitate a faptelor comise si sanctionate de justitie cu inchisoarea. Iata doar cateva exemple: B.A.L., 19 ani, tata a patru copii minori, condamnat la 3,8 ani de inchisoare pentru sustragerea, dintr-un depozit, a 17.600 de lei; A.S., 43 de ani, casatorit, opt copii minori, condamnat la 1,6 ani pentru ca a sustras dintr-o locuinta trei hamuri, un curcan si o gaina; P.V., 35 de ani, casatorit, aflat in Penitenciarul Arad, fara antecedente penale, bolnav de TBC pulmonar secund, condamnat la un an de inchisoare pentru ca a ajutat un tovaras de puscarie sa-i fure unei persoane, in gara CFR Arad, o pereche de adidasi; M.V., 31 de ani, internat in Spitalul Jilava cu TBC pulmonar, in stare grava, si condamnat la cinci ani de inchisoare pentru ca a sustras prin amenintare o bicicleta etc.