Home Actualitate Guvernul Ponta împarte fără licitație 10 milioane de euro „băieților deștepți” cu...

Guvernul Ponta împarte fără licitație 10 milioane de euro „băieților deștepți” cu firme de apartament și experți pe fonduri europene

DISTRIBUIŢI

România ar putea avea din nou de suferit din cauza procedurilor de atribuire a unor contracte grase în ceea ce privește firmele de experți în fonduri europene care vor fi angajate de către guvernul Ponta pentru a aduce în țară bani europeni. Aproape 8 milioane de euro fără TVA sunt puse la bătaie de către guvernul Victor Ponta pentru o serie de firme de apartament din toată țara. Suma pentru care acești experți vor lucra la guvern este de 280 de euro pe zi. Numai că banii nu vor veni numai de la UE, ci și din bugetul țării, astfel încât experții antamați de Ponta vor deveni unii dintre cei mai bine plătiți „funcționari“ din România. Asta în condițiile în care Ponta a anunțat ieri în ședința de guvern că, din toamnă, va urma un nou val de disponibilizări din rândul funcționarilor publici pentru a avea un aparat de stat mai suplu, în condițiile în care USL a criticat vehement tăierile de 25% ale guvernului Boc. Ponta nu reduce salariile, ci le ia de tot funcționarilor care credeau că vor da lovitura dacă votează USL. Experții pe fonduri europeni care vor fi aduși la guvern și care vor încasa peste 6.000 de euro pe lună, vor fi selectați în baza unor contracte încheiate de Ministerul Fondurilor Europene cu aproape 40 de firme de consultanță și resurse umane, în majoritate cu sediul înregistrat în apartamente din București, Timișoara, Baia Mare, Deva, Buzău, Alba Iulia, Ploiești, Cluj-Napoca, Petroșani, Brăila, satul Ostratu din comuna Corbeanca și Bragadiru, care trebuie să propună astfel de persoane. Cu alte cuvinte, pe cele aproape 8 milioane de euro se vor bate o serie de firme de apartament ale unor „băieți deștepți“ cu lipici la banii publici. O mega-afacere care nu s-a făcut prin licitație, ci printr-o tehnică de „selecție competitivă“. Valoarea totală a serviciilor va depăși 7,7 milioane euro, fără TVA, iar ministerul are dreptul să majoreze bugetul în funcție de fondurile suplimentare care pot fi asigurate.

„Funcționari“ de 150.000 de euro în doi ani

Firmele  abonate la acești bani vor putea obține astfel până la 144.000 de euro pentru fiecare expert trimis, deoarece durata contractului de "închiriere" a experților va fi de 24 luni, iar banii acordați acestora vor fi asigurați atât din Fondul European de Dezvoltare Regională, cât și de la bugetul de stat. Condițiile unui astfel de contract ar fi ca experți să verifice o cerere de rambursare în cel mult 5 zile lucrătoare și o cerere de finanțare în maximum 15 zile lucrătoare, prelungirea fiind posibilă doar în cazuri excepționale și temeinic justificate. Este luat însă în calcul riscul că un grad ridicat de "încărcare" a personalului poate conduce la "disponibilitatea redusă" a acestuia de a efectua serviciile. Nu se vorbește însă nimic despre despăgubirile în cazurile în care firmele și experții acestora nu pot onora aceste termene. Argumentul invocat pentru angajarea acestor experți privați este că Guvernul încearcă să evite situația în care la sfârșitul acestui an ar urma să piardă 6,5 miliarde euro din fondurile europene puse la dispoziția României pentru perioada 2007–2013, iar autoritățile dispun de resurse umane insuficiente în raport cu numărul mare de proiecte depuse și neevaluate și cel al cererilor neprocesate pentru rambursarea de cheltuieli.
"Anul 2013 este unul crucial în ceea ce privește recuperarea întârzierilor în absorbția fondurilor europene, cu perspective deosebit de importante pentru conturarea următorului cadru de programare financiară 2014-2020. Obiectivul major pe termen mediu al Ministerului Fondurilor Europene este evitarea pierderii de fonduri europene la data de 31 decembrie 2013. Realizarea acestor ținte este condiționată de adoptarea unor măsuri urgente care să conducă la eliminarea blocajelor din calea funcționării normale a autorităților din sistemul de management al instrumentelor structurale", precizează un document emis de Guvernul României.

Procedură de atribuire contestată

Metodele de evitare a licitației clasice pentru astfel de contracte cu bani europeni au fost contestate fără succes. Corpul Experților în Accesarea Fondurilor Structurale și de Coeziune a contestat procedura decisă de minister pentru atribuirea contractelor, arătând că a fost aplicată o procedură competitivă, deși valoarea estimată a contractului, de peste 7,7 milioane euro, depășește pragul prevăzut de legislația achizițiilor publice, pentru a justifica procedura aleasă. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins însă cererea de suspendare a procedurii de atribuire. România, alături de Slovacia, ar putea beneficia de un an în plus pentru a cheltui fondurile disponibile pentru perioada 2007-2013, potrivit unei propuneri a Comisiei Europene ce oferă o mai mare libertate de a cheltui și de a solicita bani de la UE, precum și reducerea riscului de pierdere a sumelor.
Președintele Traian Băsescu declara atunci că prin această concesie acceptată de Consiliul European, România va putea evita dezangajarea a cel puțin 4 miliarde de euro din fondurile de coeziune alocate în actualul exercițiu bugetar, 2007-2013. Rata de absorbție a fondurilor de coeziune de către România era la 17 mai de 14,37%, adică 2,761 miliarde de euro, raportat la cheltuielile rambursate de Comisia Europeană. România are la dispoziție în perioada 2007-2013 suma de 19,5 miliarde de euro la capitolul fonduri de coeziune.

Dragoș Stănculescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.