Home Actualitate Hacker britanic reținut la București

Hacker britanic reținut la București

DISTRIBUIŢI

Poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 4 percheziţii domiciliare, într-o cauză având ca obiect comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată şi spălare a banilor.

Din cercetări a reieşit că, la sfârşitul anului 2014 – începutul anului 2015, ar fi fost constituit un grup infracţional organizat, care ar fi urmărit obţinerea de foloase patrimoniale, prin săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi spălare a banilor.

Au fost vizate mai multe persoane vătămate, cărora le-ar fi fost compromise sistemele informatice, prin transmiterea unor e-mailuri ce conţineau software maliţios, obţinându-se accesul la aplicaţiile de internet banking ale acestora, de unde bănuiţii ar fi transferat fraudulos sume de bani în conturile puse la dispoziţie şi administrate de către membrii grupului organizat.

Ulterior, sumele de bani obţinute în această modalitate ar fi fost supuse unui proces de spălare, prin retragerea sumelor de bani din conturi şi împărţirea acestora în cadrul grupului.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au fost conduse, în vederea audierii, 6 persoane.

Procurorii au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de o persoană (cetăţean britanic) şi măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile, faţă de o altă persoană (cetăţean român).

Cu privire la prima persoană s-a reţinut că ar fi determinat două persoane să pună la dispoziţia grupului infracţional organizat conturile bancare necesare efectuării de operaţiuni financiare în mod fraudulos, cu ajutorul acestuia, fiind efectuate 50 de tranzacţii, prin intermediul cărora s-a cauzat o pagubă totală de 2.060.137,79 lei (din care au fost recuperaţi şi restituiţi persoanelor vătămate 521.257,96 lei).

Banii obţinuţi de persoana bănuită ar fi fost folosiţi pentru achiziţionarea, în perioada 2017 – 2022, a trei apartamente, în cuantum de peste 300.000 de euro.

În cursul zilei de 25 noiembrie 2022, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a persoanei reţinute.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.