Home Actualitate Halucinant: Ministrul Finanțelor anunță că pentru managerii care au încălcat legea vor...

Halucinant: Ministrul Finanțelor anunță că pentru managerii care au încălcat legea vor fi pedepsiți angajații

DISTRIBUIŢI

Conform Codului Penal românesc, funcționarii care încalcă o lege și prin asta cauzează o pagubă comit abuz cu în serviciu și riscă închisoarea de la 2 la 7 ani.

La finalul ședinței de guvern de ieri ministrul Finanțelor a oferit presei un răspuns prin care a anunțat că managerii care au făcut angajări cu încălcarea legii vor fi obligați acum pentru a nu se depăși bugetul de cheltuieli, să concedieze din personal. Desigur nu neapărat pe cei angajați ilegal.

Deci nu numai că managerii risipitori nu vor păți nimic, dar vor fi pedepsiți angajați la discreția șefilor.

Reporter: Vă mulțumesc. Domnule Barna, o precizare, vă rog. Am văzut tot mai multe instituții care rămân fără bani de salarii. De exemplu, Autoritatea Electorală Permanentă spunea că nu mai au bani de salarii și atunci sindicatul a venit cu o formulă, să încaseze angajații doar 60% din salarii o perioadă. Aș vrea să vă rog să ne spuneți cum veți regla această situație și mai sunt, într-adevăr, și alte instituții care au nevoie de bani de salarii.
Tánczos Barna: Au nevoie de bani de salarii doar cei care nu aplică acele reguli pe care le-am stabilit la începutul anului. Dacă o instituție angajează în februarie, martie, în loc să găsească soluții de reducere a cheltuielilor cu personalul, cu siguranță o să ajungă într-o situație dificilă. Acolo responsabil este managerul acelei instituții, care a avut o bugetare foarte clară a cheltuielilor de personal, o bugetare care a plecat de la ordonanța din decembrie și de la salariile aflate în plată la sfârșit de lună noiembrie. Ministerul Finanțelor a făcut un calcul corect pentru toate instituțiile, asigurând fondul de salarii lunar până la sfârșitul anului. AEP-ul este o excepție, pentru că dânșii au avut o activitate de vârf acum, cu ocazia alegerilor, activitate care se va reduce semnificativ în a doua parte a anului; la dânșii este o chestiune pură de etapizare și de trimestrializare, acolo cu siguranță vom găsi o soluție, dar și AEP-ul, de exemplu, în perioada de lipsă de campanie și de alegeri, trei ani de zile, cu siguranță nu trebuie să meargă cu numărul de angajați de care avem nevoie cu ocazia alegerilor. Deci acolo lucrurile sunt, din punctul meu de vedere, foarte clare și cu domnul președinte Zsombor Vajda vom găsi, cu siguranţă, soluţii. Instituțiile care încearcă să cheltuie sau să consume fondurile alocate pentru salarii în prima jumătate de an și să lase descoperită a doua parte a anului, sau ultimele luni, nu o să aibă succes, vă spun de acum.
Reporter: Adică ce înseamnă asta?
Tánczos Barna: Concret, au bugetate salariile la nivelul prevăzut de lege. Legea a spus că trebuie să se încadreze în salariile și primele și bonusurile care au fost în plată în noiembrie 2024. Asta spune ordonanța de la sfârșitul anului, ordonanța de măsuri fiscal-bugetare, care s-a numit „ordonanța trenuleț” și cei care se încadrează în limitele legale, cu siguranță nu o să aibă nicio problemă de salarizare.
Reporter: Ce înseamnă asta pentru angajații acelor instituții? Aș insista puțin. Se termină banii de salarii într-o instituție?
Tánczos Barna: Nu se termină banii de salarii dacă respectă legea. Dacă cineva nu a respectat legea, trebuie să găsească soluții în interiorul instituției.
Reporter: Dacă managerul nu a respectat legea, ce face angajatul? Câți bani primește și ce vină are el că managerul nu a respectat?
Tánczos Barna: Deci, dacă nu ajung banii de salarii, nu poți să plătești salariile și nu poți face angajări. Dacă cineva a făcut angajări în contradicție cu legea, trebuie să facă acele disponibilizări ca să se încadreze în limită.