Acasă Actualitate Harta Învăţământului Profesional şi Tehnic din România

Harta Învăţământului Profesional şi Tehnic din România

DISTRIBUIȚI
De Ziua Naţională a Meseriilor (11 martie), asociaţia CivicNet, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi OMV Petrom, vine în sprijinul elevilor pentru admiterea în învăţământul profesional, tehnic şi dual, cu actualizarea datelor din platforma digitală meserii.ro, care prezintă harta interactivă a învăţământului profesional şi tehnic din România. Este prima platformă digitală care conectează meseriile pregătite în şcolile profesionale cu potenţialul de cerere din piaţa muncii, pe diferite domenii de activitate.
Platforma oferă informaţii utile pentru părinţi, elevi şi profesori, dar şi pentru companii sau instituţii de învăţământ. Astfel, elevii de gimnaziu şi părinţii acestora pot afla de pe meserii.ro atât ce şcoli profesionale sau licee tehnologice se află în zona în care locuiesc şi ce calificări au acestea în pregătire, cât şi numărul de firme din domeniul căutat, oferind o idee asupra potenţialului cererii din piaţa muncii pentru o anumită meserie.

Companiile pot afla în ce regiuni găsesc viitori absolvenţi în calificarea de care au nevoie, putând astfel defini mai bine planuri de extindere şi dezvoltare. Instituţiile de învăţământ şi decidenţii pot vedea numărul şi distribuţia companiilor care activează în domeniul de interes, datele de contact ale companiilor relevante (pentru a le propune parteneriate pentru sesiuni de practică sau pentru a primi echipamente şi utilaje în scop didactic) şi pot decide adaptarea programei şi politici publice mai bune.

Ce poţi face pe meserii.ro:

– Vezi toate şcolile profesionale şi liceele tehnologice din ţară. Date actualizate pentru anul şcolar 2020-2021.
– Caută o calificare (de ex. sudor, mecanic, bucătar) şi harta îţi arată câte firme şi câţi salariaţi activează în domeniul respectiv
– Filtrează căutarea după localitate, tipul unităţii de învăţământ (liceu, şcoală profesională, dual), mediul urban/rural, forma de învăţământ (de stat sau privat)

Echipa CivicNet a început dezvoltarea meserii.ro pentru a oferi un produs digital util şi uşor de folosit, care este de mare actualitate mai ales acum, în contextul situaţiei dificile prin care trece învăţământul din România.

„Am crezut într-un proiect în care sectoarele public, civic şi privat colaborează pentru prima dată în crearea unui instrument digital de vizualizare de date deschise (open data). Ne bucurăm ca alături de partenerii noştri, avem oportunitatea de a contribui la producerea unei schimbări pozitive în zona educaţiei, prin digitalizare. Am pus întotdeauna oamenii şi nevoia de informare a acestora pe primul loc. Facem toate eforturile tehnice necesare pentru a asigura disponibilitatea platformei şi pentru a aduce date şi informaţii utile şi de interes.” precizează Ionuţ Popa, coordonatorul proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.