Acasă Actualitate Hop și Pintea contestă distincțiile acordate de președintele Iohannis unor spitale ca...

Hop și Pintea contestă distincțiile acordate de președintele Iohannis unor spitale ca Fundeni, Institutul Inimii Tg.Mureș sau Institutul Oncologic Cluj

DISTRIBUIȚI

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, şeful statului a semnat decretul de decorare a unor instituţii din domeniul medical în semn de „apreciere pentru importanta activitate de asistenţă medicală, precum şi pentru rezultatele obţinute în perfecţionarea actului medical”.

Astfel, preşedintele Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Mare Ofiţer Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca; Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Comandor Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti, Bacău; Ordinul „Meritul Sanitar’ în grad de Cavaler Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, Institutului Clinic Fundeni Bucureşti, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” Constanţa şi Spitalului Municipal Orşova.

Președintele a criticat guvernanții care au la dispoziție fonduri europene dar nu le accesează. Ceea ce nu a explicat Iohannis este că neaccesarea de fonduri europene este ori consecința unei crase incompetențe, ori dorința de a fura știindu-se că e mai dificil să furi bani europeni.

Aflată la Brașov, Sorina Pintea a vorbit iarăși fără să gândească. Aceasta a contestat distincțiile:”În primul rând nu înţeleg care sunt criteriile pe care domnul preşedinte le-a folosit pentru a premia spitalele, ar trebui să fie un pic mai atent la consilieri, pentru că văd că nu cunoaşte realitatea”, a declarat Pintea, răspunzând unei întrebări privind demersul şefului statului de a decora spitalul din Constanţa.

Referitor la afirmația președintelui că medicii și asistenții lucrează în condiții precare dar își fac bine meseria iar guvernanții fac un spectacol îndoielnic, cu pedepse şi controale demonstrative,

Pintea a spus: „Aceste campanii – cum le spune dânsul – au fost făcute şi de predecesori de-ai mei, e adevărat şi de altă culoare politică, şi atunci le-a apreciat. Dânsul spune că ştie realităţile din spitalele publice, atunci înseamnă că înţelege demersul meu. Cred că revoltător este că dânsul află abia acum că avem probleme în sistemul de sănătate, avem probleme în sistem şi cred că ar fi trebuit să mă susţină să încercăm să le rezolvăm. După aceea vorbeşte despre programul de guvernare că nu am făcut nimic, poate nu ştie, dar salariile s-au majorat (…) avem buget mare pentru investiţii, de anul trecut am început să dotăm spitale. Fonduri europene – vom folosi ceea ce avem pentru spitalele regionale – 150 de milioane de euro. O rog pe doamna Corina Creţu să-l informeze pe domnul preşedinte despre întâlnirea pe care am avut-o în biroul premierului, când am discutat foarte clar că nu există bani suplimentari pentru spitalele regionale, să etapizăm, să mergem în etapa a doua, următoare, de finanţare. Săptămâna trecută, comisia interministerială a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru spitalul regional Iaşi. Urmează hotărârea de Guvern şi trimiterea la Bruxelles. Noi facem paşi înainte, nu ne oprim. Tot pe fonduri europene – 26 de contracte pentru reabilitarea unităţilor de primiri urgenţe semnate, 150 de ambulatorii – proiecte care ar fi trebuit depuse în 2014, 2016 – nu au fost depuse, spitalele au achiziţionat şi ministerul Sănătăţii, Sorina Pintea, aşa cum se pricepe ea, împreună cu ministerul Dezvoltării, a depus cereri de finanţare pe proiecte retrospective şi, la sfârşitul lunii decembrie, au intrat în cont 186 de milioane de euro, bani care ar fi trebuit să intre atunci”, a spus ministrul Sănătăţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.