Acasă Actualitate Imensul tupeu al lui Kelemen Hunor: alocarea de parcele pentru mormintele soldaților...

Imensul tupeu al lui Kelemen Hunor: alocarea de parcele pentru mormintele soldaților români denigrează memoria soldaţilor maghiari

DISTRIBUIȚI

Kelemen Hunor cere partenerei sale de guvernare, Viorica Dăncilă, să „oprească denigrarea memoriei soldaţilor maghiari”.

Este inadmisibil din punct de vedere politic şi ilegal din punct de vedere administrativ faptul că primăria localităţii Dărmăneşti din judeţul Bacău a alocat ilegal parcele pentru mormintele soldaţilor români în incinta cimitirului din Valea Uzului, localitate aflată în judeţul Harghita, fără să ceară permisiunea Primăriei Sânmartin, care administrează şi întreţine cimitirul – se arată în scrisoarea pe care preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a adresat-o premierului Viorica Dăncilă, prin care îi solicită să efectueze demersurile necesare pentru a opri construcţia prin procedură administrativă, până la clarificarea situaţiei.

UDMR protestează faţă de iniţiativa primăriei localităţii băcăuane, pe care o consideră ilegală şi ofensatoare. „Toată lumea are dreptul să ridice monumente comemorative şi să organizeze acţiuni de comemorare, dar suntem ferm convinşi că nicio amplasare a unui memorial sau nicio comemorare nu trebuie să aducă atingere sensibilităţii unei comunităţi şi nu trebuie să încalce demnitatea acestuia” – se arată în textul scrisorii trimise de preşedintele UDMR.

Potrivit informaţiilor, primăria comunei Dărmăneşti intenţionează să inaugureze monumentul dedicat soldaţilor români căzuţi la datorie în timpul celor două războaie mondiale, la data de 17 mai, a.c.

Administraţia locală a amplasat deja în cimitir 52 de cruci standard şi o cruce ortodoxă de dimensiuni mari, toate acestea din beton.

Cimitirul militar figurează în inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al comunei Sânmartin, reconfirmat cel mai recent prin Hotărârea Guvernului nr. 299 din 31 martie 2010. Încălcând prevederile legale privind dreptul de proprietate, Consiliul Local Dărmăneşti a adoptat – la data de 29 martie a.c. – o Hotărâre prin care schimbă încadrarea juridică a cimitirului, obţinând avizul Ministerului Apărării pentru înfiinţarea unui „cimitir militar internaţional” pe un teren care face parte din patrimoniul public al altei administraţii locale.

În ultimii ani, cimitirul menţionat a fost renovat din resursele proprii ale Primăriei Sânmartin, din donaţiile Ministerului Ungar al Apărării şi din contribuţii ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ şase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripţionate numele soldaţilor maghiari ucişi în bătăliile din Valea Uzului. Renovarea cimitirului nu este finalizată, urmează montarea unor noi cruci din lemn, iar unele cruci din beton destinate memoriei soldaţilor români au fost amplasate pe mormintele încă neinscripţionate ale soldaţilor maghiari.”, susține Hunor.

Detalii despre bătălii și despre cimitir puteți citi AICI.

 

1 COMENTARIU

 1. Articolul are niste lipsuri:
  – Ce inseamna „soldati maghiari”? Soldati care au aparat Romania alaturi de cei Romani, sau unii veniti sa lupte impotriva Romaniei? Ar fi utila o explicatie detaliata despre ce fel de soldati maghiari este vorba.
  – Cum adica „unele cruci din beton destinate memoriei soldaţilor români au fost amplasate pe mormintele încă neinscripţionate ale soldaţilor maghiari”? Le-au pus asa, aliniate fara sa tina seama de realitatea din teren?
  – Ce treaba are aici Ministerul Ungar al Apărării? Daca acei soldati au luptat impotriva Romaniei, sa si-i ia si sa ii duca la ei acolo!
  Am apreciat intotdeauna monumentele ridicate in onoarea soldatilor Romani cazuti. De cate ori treceam pe langa un cimitir sau monument ridicat de societatea „Cultul Eroilor” ma gandeam cat de patrioti erau oamenii pe atunci si cat de mult a decazut tara asta!
  ro.wikipedia.org/wiki/Societatea_%E2%80%9ECultul_Eroilor%E2%80%9D

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.