După ce la începutul acestei luni candidații UDMR la președinția consiliilor județene Harghita și Covasna, Csaba Borboly și Sandor Tamas, au inflamat spiritele în cele două județe, desființând "simbolic", preț de câteva minute, linia de demarcație dintre cele două unități administrativ-teritoriale, cu un banner "pentru un Ținut Secuiesc puternic, pământ al zâmbetului", o mână de secui din Harghita au ținut morțiș la finele săptămânii trecute să creeze o nouă agitație antiromânească menită a afecta climatul interetnic din zonă.
De aceasta dată, actorul principal a fost jurnalistul român de origine secuiască de la ziarul "Harghita Nepe", Szondy Zoltan.
Mult prea înfierbântat de campania electorală, în care candidează pe listele Partidului Civic Maghiar (PCM) pentru un post de consilier local la Miercurea Ciuc, jurnalistul s-a gândit că nu ar strica să-și facă publicitate și să devină "martir". Deranjat că pe Dealul Șumuleu, de lângă Miercurea Ciuc, câțiva patrioți români rămași necunoscuți (anumite voci din Harghita susțin că ar fi vorba despre angajați ai Jandarmeriei române) au avut "tupeul" de a arbora, pe un reper geodezic aparținând Oficiului Național de Geodezie, un tricolor românesc în locul unuia maghiar, care trona ilegal de mai multă vreme, jurnalistul a decis să se dea în stambă, poate-poate confrații săi secui vor aprecia gestul său "naționalist" și-i vor acorda voturile.
Ca atare, însoțit de un grup de motocicliști mobilizați ad-hoc, dar aflați în stare de ebrietate (n.r. – motocicletele acestora nu aveau plăcuțe de identificare), Szondy Zoltan și-a luat armamentul din dotare și, pe fondul unui puternic discurs antiromânesc, a purces în grabă pe Dealul Șumuleu pentru a înlocui tricolorul românesc arborat pe "dealul sfânt al maghiarilor" cu unul aparținând Ungariei Mari.
Așa cum era de așteptat, inițiativa lui Szondy Zoltan a avut darul de a încinge spiritele între românii și maghiarii din Miercurea Ciuc, fiind astfel nevoie de intervenția jandarmilor.
Sosite la fața incidentului pentru a calma spiritele, trupele Jandarmeriei au avut surpriza să constate că, deși era înarmat (o pușcă cu aer comprimat și un pistol cu bile), Szondy Zoltan nu deținea documente care să ateste înregistrarea armelor din dotare la organele de Poliție, în termenul de cinci zile de la achiziționarea acestora. Ca atare, jurnalistul român de origine secuiască a fost amendat cu suma de 1.000 de RON, dar pentru faptul că a utilizat armele respective în public și pentru atitudinea sa antiromânească el a rămas nepedepsit.
După acest incident antiromânesc, IPJ Harghita cât și Jandarmeria română au purtat mai multe discuții cu factorii de decizie locali, în urma cărora s-a decis că este nimerit ca pe reperul geodezic să nu mai existe niciun drapel. Nici cel românesc, nici cel maghiar.
Ciudat este faptul că incidentul a fost trecut cu vederea, el nefiind raportat de către instituțiile abilitate pe buletiele de știri, deși, în mod normal, acesta trebuia difuzat, ținând cont de faptul că la mijloc a fost vorba de o persoană publică ce a încălcat regimul armelor și munițiilor și care și-a permis să dea jos, de pe turnul aparținând statului român, însemnele naționale ale țării noastre. Deși se feresc să vorbească, românii din zonă susțin că în spatele respectivului incident s-ar fi aflat și "patriotul maghiar" Csaba Borboly (UDMR), în prezent vicepreședintele Consiliului Județean Harghita.