Acasă Actualitate În Senat se va merge pe detașarea medicilor doar dintr-un corp de...

În Senat se va merge pe detașarea medicilor doar dintr-un corp de voluntari și cu majorare salarială

DISTRIBUIȚI

PSD va modfica la Senat unde are majoritatea, proiectul de lege privind carantina iniţiat de Guvern, în sensul ca detaşările medicilor să fie făcute dintr-un corp de voluntari, iar izolarea şi carantina să fie făcute gradual, a declarat luni liderul interimar al partidului, Marcel Ciolacu.

„Există o părere astăzi expusă cu privire la detaşări, ele să fie dintr-un corp de voluntari, cum se întâmplă în acest moment în Franţa, plătiţi normal, diferit de ceilalţi medici”, a afirmat Marcel Ciolacu, la finalul şedinţei de luni a Comitetului executiv al PSD.

Textul adoptat de Camera Deputaților prevede despre detașarea medicilor un amendament introdus chiar vineri de Grupul Parlamentar PSD: „ Pe durata instituirii măsurilor în domeniul sănătății publice, în situații de risc epidemiologic și biologic, detașarea pe durată limitată de maximum 30 de zile a personalului medical, paramedical și auxiliar specializat se face prin ordin al ministrului sănătății, al Comandantului acțiunii sau, după caz, al conducătorului instituției. Solicitarea detașării personalului se face de către Direcția de Sănătate Publică sau Inspectoratul pentru Situații de Urgență din județul în care s-a constatat deficitul de personal. Pe perioada detașării sunt asigurate cazarea, masa și transportul detașatului din bugetul instituției care beneficiază de serviciile personalului detașat, al unității administrativ-teritoriale sau al Ministerului Sănătății, după caz. Ordinul de detașare poate fi atacat, în termen legal, la instanța de contencios administrativ.” Textul integral poate fi citit AICI.

Întrebat ce înseamnă propunerea PSD ca izolarea şi carantina să fie făcute gradual, Ciolacu a răspuns: „Există în legislaţia europeană astfel de abordare. Venim la comisie cu această propunere. Cu alte cuvinte, nu te ia direct din casă şi te duce la carantină. Sunt anumite acte medicale şi în funcţie de gravitatea cercului în care te învârţi să pună aceste condiţii. Nu aţi dori să îl întrebaţi pe Orban ce a dorit în această lege? În jumătate de oră, am înţeles că încep dezbaterile la Comisia juridică”.

Marcel Ciolacu a mai anunţat că senatorii PSD vor vota legea privind carantina şi izolarea după ce premierul Ludovic Orban şi ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru vin în Parlament, pentru a explica prevederile proiectului legislativ şi de ce l-au înaintat atât de târziu.

El a explicat din nou că legea nu are avizul Ministerului Justiţiei. De asemenea, acesta a afirmat că PSD a votat legea la Cameră, pentru a nu tergiversa dezbaterile şi pentru ca aceasta să ajungă la Senat, care este Cameră decizională.

Comisia juridică a Senatului urmează să discute luni proiectul de lege privind carantina, în vederea emiterii unui raport. Ulterior, Senatul trebuie să voteze iniţiativă, în calitate de for decizional.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.