Acasă Actualitate Încă o amânare pentru Dan Voiculescu. Judecătorul Florică Duță a fost scos...

Încă o amânare pentru Dan Voiculescu. Judecătorul Florică Duță a fost scos la pensie

DISTRIBUIȚI

 

Magistratul Florică Duță, care judeca dosarul în care Dan Voiculescu și alte 12 persoane sunt acuzați de fapte de corupție privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, a fost pensionat, cauza urmând să fie, cel mai probabil, repartizată aleatoriu unui nou complet de judecată.

 

Președintele Traian Băsescu a semnat luni decretul de eliberare din funcție, prin pensionare, a judecătorului Florică Duță, de la Curtea de Apel București, după ce membrii Consiliului Superior al Magistraturii au luat act, în 18 iunie, de cererea magistratului.

 

Judecătorul Florică Duță făcea parte, alături de Stan Mustață, din completul de la Curtea de Apel București care a primit spre soluționare dosarul în care Dan Voiculescu și alți 12 inculpați din dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări alimentare au contestat condamnările primite la Tribunalul București.

 

Judecătorul Stan Mustață a fost arestat în 30 aprilie și ulterior trimis în judecată, pentru luare de mită și trafic de influență.

 

Și Stan Mustață a înaintat Consiliului Superior al Magistraturii, în 12 mai, o cerere de pensionare. Analizarea cererii lui Stan Mustață a fost amânată de plenul Consiliului Superior al Magistraturii până la soluționarea definitivă a dosarului în care magistratul este acuzat că ar fi cerut și primit bani pentru soluționarea favorabilă a mai multor dosare penale.

 

Magistratul Stan Mustață trebuia să judece, în 29 aprilie , împreună cu Florică Duță, apelurile formulate în dosarul privind privatizarea ICA.

 

Pe 10 iunie, avocații din dosarul privind privatizarea ICA au cerut judecarea cauzei de către un alt complet, stabilit prin repartizare aleatorie, solicitarea urmând să fie discutată în 1 iulie.

 

În 26 septembrie 2013, Tribunalul București l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Instanța a constatat că a fost împlinit termenul de prescripție specială și a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracțiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

 

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiș, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu și Flavius Adrian Pop au fost condamnați la șase ani de închisoare cu executare. Instanța a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu și Vica Ene. În cazul lui Marian Gheorghe Domnișoru, instanța a dispus încetarea procesul penal, constatând că acesta a decedat în cursul procesului penal.

 

Sentința a fost contestată la Curtea de Apel București, care va da o decizie definitivă în acest dosar.

 

Dan Voiculescu și alte 12 persoane au fost trimiși în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție susțin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.