Acasă Actualitate Încă un scandal în Justiție. CSM pârăște Guvernul la CCR

Încă un scandal în Justiție. CSM pârăște Guvernul la CCR

DISTRIBUIȚI

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constituțională cu soluționarea unui conflict de natură constituțională între autoritatea judecătorească și Guvern privind modificarea procedurii de numire a judecătorului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală, a adresat, miercuri, Curții Constituționale cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre autoritatea judecătorească și puterea executivă, reprezentată de Guvern, a anunțat CSM, într-un comunicat de presă.
"S-a apreciat că, prin schimbarea de către Guvernul României a mecanismului de numire a judecătorului român la CEDO, prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului, s-a adus atingere principiului separației și echilibrului puterilor în stat, în condițiile în care a fost vidată de substanță o atribuție fundamentală a Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa – prevăzută de art. 133 alin. 1 din Constituția României – de garant al independenței justiției", a precizat CSM.
Totodată, CSM consideră că modificarea acestui mecanism prin Ordonanță de Urgență a Guvernului încălcă dispozițiile articolului 115 alineatul 6 din Constituție – astfel cum au fost constant interpretate în jurisprudența Curții Constituționale -, conform cărora ordonanțele de urgență nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituționale, nu pot afecta regimul instituțiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertățile și îndatoririle prevăzute de Constituție, drepturile electorale și nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.
La sfârșitul lunii martie, Guvernul a adoptat o ordonanță care reglementează, prin modificarea unei alte ordonanțe, procedura de selectare a judecătorului care va lucra din partea României la CEDO, candidații urmând să fie stabiliți până spre sfârșitul lunii iulie.
Noua ordonanță stabilește înființarea unei comisii interinstituționale care să gestioneze procesul de selecție și stabilirea componenței acesteia, comisie care va fi formată din ministrul Justiției, ministrul Afacerilor Externe, agentul guvernamental pentru CEDO din cadrul MAE, directorul Direcției Afaceri Europene din cadrul MJ, un membru al CSM, un judecător al ÎCCJ, Avocatul Poporului, un cadru didactic universitar de competență recunoscută.

Olga Dumitrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.