Acasă Actualitate Infiltrat în Mafia Medicamentelor: Am negociat șpăgi de miliarde pentru managerii...

Infiltrat în Mafia Medicamentelor: Am negociat șpăgi de miliarde pentru managerii care au falimentat sănătatea

DISTRIBUIȚI

Curentul prezintă dovezi uluitoare despre circuitul banilor în sistemul sanitar

„Curentul“ a prezentat la finele anului trecut povestea falimentului grupului de firme Relad. Am vorbit despre exporturile de medicamente și despre felul în care banii obținuți de Next Pharma și Relad au „fugit“ înainte de faliment. Totodată am încercat să creionăm un tablou al patronilor de la cel mai mare grup de distribuitori de medicamente. Investigația realizată de noi s-a întins pe durata  mai multor luni de zile în care am adunat informații, ne-am infiltrat la negocieri, am vorbit despre șpăgi și afaceri murdare cu oamenii care au distrus în mare parte sistemul național de sănătate. Am aflat informații cutremurătoare din interiorul sistemului și în premieră pentru presa din România prezentăm dovezi cu privire la corupția din sistemul de sănătate. „Curentul“ vă prezintă azi un film document în care personajele principale sunt jucători importanți pe piața farma din România.
Grupul de firme Relad (Relad Internațional, Next Pharma și Relad Internațional Pharma) au rămas cu datorii imense la furnizorii de medicamente în urma unor afaceri reprobabile desfășurate cu medicamente re-exportate. Același grup de firme a rămas cu datorii de recuperat. Banii nu au ajuns niciodată la creditori ci în buzunarele managerilor de la Relad.

Suveica Soridim – Relad

Pentru a nu avea probleme cu producătorii de medicamente, Relad distribuia marfa care urma să fie re-expor­tată către anumite farmacii și le obliga pe acestea să direcționeze marfa spre firmele controlate de Sorin Dima (escroc reținut în urmă cu două luni de poliție). Aranjamentul era menit să scoată Relad-ul din scandalul medicamentelor re-exportate. De altfel, directorul general de vânzări al Relad, Alin Ciobanu a plecat imediat după faliment să lucreze la Soridim Internațional, una din firmele lui Sorin Dima.
 Suveica Soridim – Relad a fost însă de prost augur pentru zeci de farmacii forțate să intre în aceste afaceri dubioase. Sorin Dima nu a mai plătit marfa, iar farmaciștii s-au văzut datori cu sute de miliarde de lei vechi către Relad. Atunci când am intrat pe fir am ajuns la o discuție cu Dima care a explicat cum poate fi închisă o creanță pe care Relad o are la o farmacie: „Cumpăr creanța pe Village Farma, pe o firmă de-a mea cu 5%. Am cumpărat-o, am închis-o, s-a închis tot, nu mai aveți nimic la ei, restul de 25% ii dau cash“ au fost cuvintele mitraliate de dubiosul afacerist. Deoarece acesta a repetat obsedant numele lui Iulian Pârvulescu, managerul Relad Internațional ne-am îndreptat atenția către acesta.

Negocierea unei datorii de 1 milion de dolari

Discuțiile au început degajat cu o frază asemănătoare cu cea pronunțată de Dima „Cumpărăm creanța de la noi la altcineva și altcineva v-o vinde cu o sumă mai mică“ a proclamat Iulian Evelin Pîrvulescu, un manager tânăr și aparent banal care din biroul său mic aranjează ca falimentul celui mai mare distribuitor român de medicamente să fie o afacere profitabilă pentru propria persoană.
 Încă de la început aruncă pe tapet o sumă de 20 de miliarde de lei vechi pentru o creanță de  28 de miliarde de lei vechi. „Hai să facem altfel: dați-mi un milion jumătate așa și 500.000 prin bancă, ca să dăm și o notă de legalitate“ spune în timpul negocierilor Pârvulescu nonșalant.
Discuțiile sunt lungi și se întind pe parcursul mai multor săptămâni. Ne familiarizăm cu procedurile și aflăm tot felul de mistere ale lumii distribuitorilor de medicamente. Într-un final, aflăm și cine este „partenerul“ lui Pârvulescu. Se numește Dan Mihai și este celalalt administrator al firmelor din grupul Relad.

Managerul Next Pharma închide datoria prin firma fiicei

Dan Mihai este mai scump la vorbă. Cu o mustață de șofer profesionist și o privire desprinsă din „Secretul lui Bachus“ el decide să nu se umble cu bani în pungă. Totul urma să se facă printr-o firmă special creeată cu scopul de a încasa în locul firmelor falimentare din grupul Relad datoriile farmaciilor.
La scurt timp după ce lucrurile au fost aranjate aflăm că farmacia în numele căreia negociam urma să își plătească datoria către firma Doramina Consult, nu spre Next Pharma. Spre surprinderea noastră vedem că această firmă este patronată de Alexandra Mihai, fiica lui Dan Mihai.
Practic, managerul de la Next Pharma a vândut o creanță de 28 de miliarde de lei vechi firmei controlate de fiica sa pe o sumă necunoscută, dar în mod cert extrem de mică. După aceea, firma fiicei a rezolvat problemele cu datornicii și în afară de familia Mihai nimeni nu a mai fost fericit. Cei mai mari păgubiți sunt însă producătorii de medicamente. Aceștia au sume enorme de bani de încasat de la Relad, iar din cauza matrapazlâcurilor făcute de Dan Mihai și firma lui buclucașă Relad nu are bani să le vireze.

Întrebări fără răspuns

Am încercat în repetate rânduri să aflăm o poziție oficială de la Relad/Next Pharma. Nici Dan Mihai și nici Iulian Pârvulescu nu au dorit să comenteze, susținând numai că lor li se pare legal ceea ce au făcut. În mod sigur necunoașterea legii nu ar trebui să îi scape de consecințe.
În perioada în care apele se tulburau la giganticul distribuitor de medicamente, cei doi direct sau indirect au înființat trei firme. Kam Plus Serv, Doramina Consult și Lenix Logistic Services au fost înființate  pe  14 februarie 2011, 21 aprilie 2011 și respectiv  7 februarie 2011, dar nu am putut afla câte creanțe au cesionat de la Next Pharma sau Relad și nici sumele plătite pentru acestea.
În acest timp, Relad Internațional Pharma are de plătit 155 de milioane de euro furnizorilor (în special elvețienilor de la Hoffman la Roche) și are de recuperat de la Next Pharma 110 milioane de euro. La rândul ei Next Pharma are de recuperat de la farmacii o sumă similară, dar la cum lucrează managerii de acolo credem că mare parte din această sumă a intrat deja în conturile lor în loc să ajungă în cele ale firmei.

{flv}2012-01-30-farm{/flv}

Mihai Belu, Dan Popov

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.