Acasă Actualitate Instanța supremă sesizează Curtea Constituțională cu privire la suspendarea urmăririi penale a...

Instanța supremă sesizează Curtea Constituțională cu privire la suspendarea urmăririi penale a președintelui Băsescu

DISTRIBUIȚI

 

 

 

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis, vineri, sesizarea Curții Constituționale în privința suspendării urmăririi penale a președintelui Traian Băsescu, din motive de imunitate, în dosarul în care senatorul Gabriela Firea a reclamat că a fost șantajată de șeful statului. Instanța supremă a admis, vineri, cererea formulată de senatorul PSD Gabriela Firea privind sesizarea Curții Constituționale, fiind reclamată astfel neconstituționalitatea dispozițiilor articolului 312, alineatul 2 din Codul de procedură penală, care prevede că „suspendarea urmăririi penale se dispune și în situația în care există un impediment legal temporar pentru punerea în mișcare a acțiunii penale față de o persoană”. Sesizarea excepției de neconstituționalitate a fost ridicată de avocații Gabrielei Firea, în raport de faptul că președintele beneficiază de imunitate. Instanţa supremă a stabilit următorul termen în dosar la 24 iulie.

Reamintim că, pe 28 mai, Lucian Bolcaș, avocatul senatorului PSD Gabriela Firea, a depus o plângere la Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce Parchetul instanței supreme a decis suspendarea anchetării președintelui Traian Băsescu pe care Firea l-a acuzat de calomnie.

Potrivit apărătorului Gabrielei Firea, imunitatea președintelui nu trebuie să încalce egalitatea în drepturi a cetățenilor unui stat democratic. „Este ultima cale de atac, pe care, de data aceasta, am făcut-o complexă, în sensul că am adresat plângerea, cum spune la procedură, Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar în cauză se pune în discuție interpretarea unor texte constituționale. Eu consider că niciun procuror și niciun judecător, chiar și de la Înalta Curte, nu este competent să se pronunțe asupra interpretării textelor constituționale. Cu privire la interpretarea acestor texte se poate pronunța numai Curtea Constituțională”, a declarat avocatul Bolcaș.

Parchetul ICCJ a anunțat, în 18 aprilie, că a dispus urmărirea penală pentru șantaj, în urma plângerii formulate de Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu, la care a fost conexată și sesizarea parlamentarilor, însă punerea în mișcare a acțiunii penale a fost suspendată, întrucât președintele are imunitate. Anchetatorii au constatat că în această cauză există un impediment legal temporar pentru punerea în mișcare a acțiunii penale, astfel că a fost dispusă, prin ordonanță, suspendarea urmăririi penale. Articolul 84, alineatul 2 din Constituție prevede că „Președintele României se bucură de imunitate”. Lucian Bolcaș a contestat, pe 24 aprilie, la Parchetul ICCJ, suspendarea anchetării lui Traian Băsescu. El spunea atunci că a atacat ordonanța procurorului prin care s-a dispus suspendarea cercetărilor în cazul plângerii senatorului Gabriela Firea.

Scandalul Băsescu – Firea a început după ce președintele, referindu-se la senatorul PSD, a spus că și acum poate spune că aceasta este „o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist”. Dar și că „Mai bine ar sta în banca ei și s-ar ocupa ce se întâmplă pe moșia soțului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înțeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”, a spus șeful statului. În plus, Președintele Traian Băsescu a mai declarat că senatorul PSD Gabriela Firea este „o șantajistă de profesie” menționând că afirmația lui „Nu e un atac la o femeie, e un atac la o șantajistă care pretinde să fie respectată ca senator al României, după ce a făcut bine școala turnătorului Felix”. Tot atunci, Peşedintele Băsescu a mai spus că îi recomandă premierului Victor Ponta să nu o ia pe „senatoarea șantajistă” Gabriela Firea ca purtător de cuvânt la alegeri pentru coaliție, pentru că aceasta poartă ghinion bărbatului despre care spune că vrea să îl protejeze. Băsescu a ținut totodată să amintească prestația Gabrielei Firea din campania pentru prezidențiale a lui Mugur Isărescu. În această situație, Gabriela Firea a reacționat la data de 14 aprilie, când a declarat că așteaptă cu interes reacțiile instituțiilor și ale ambasadelor statelor democratice față de acest „act flagrant de intimidare a unui senator”. Ulterior, Firea a precizat, într-o postare pe Facebook, că președintele Traian Băsescu i-a transmis, în seara zilei de 13 aprilie, într-o emisiune televizată, „un mesaj fără niciun echivoc” legat de activitatea ei în Comisia Călărași. Concret ea a afirmat „Aștept cu interes reacțiile instituțiilor statului și ale ambasadelor statelor democratice față de acest act flagrant de intimidare a unui senator al României!” Atunci, în plin scandal privitor la terenul din comuna Nana, Președintele Băsescu a declarat că atât el, cât și fiica sa Ioana Băsescu stau la dispoziția Parchetului privind terenul din comuna Nana și că senatorul PSD Gabriela Firea „mai bine ar sta în banca ei și s-ar ocupa ce se întâmplă pe moșia soțului”. Ulterior, senatorul PSD a depus, în 16 aprilie, la Parchetul instanței supreme, o plângere pe numele președintelui Traian Băsescu, pentru amenințare și șantaj. În plus, 176 de parlamentari, în frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea și Ilie Sârbu, au semnat un denunț de șantaj împotriva președintelui Traian Băsescu, depus în 17 aprilie la Parchetul instanței supreme. Premierul Victor Ponta a spus atunci că a semnat documentul și a precizat că gestul este determinat de amenințările pe care șeful statului le-a adus unui senator al României. Ponta a precizat că a fost primul care a semnat plângerea penală împotriva lui Traian Băsescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.