Acasă Actualitate Instituțiile publice nu răspund la telefon! Misiune imposibilă pentru cetățeni

Instituțiile publice nu răspund la telefon! Misiune imposibilă pentru cetățeni

DISTRIBUIȚI

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a făcut publice primele concluzii privind timpii de așteptare pe care îi petrece un cetățean la telefon în cazul în care dorește sa obțină o informație publică prin intermediul birourilor de informare ale instituțiilor publice. Rezultatele sunt dezastruoase: nici după zeci de apeluri instituțiile nu au putut fi contactate.

Dreptul de acces la informaţiile de interes public este unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane și autorităţile publice. În același timp, acesta este și cel mai des încălcat sau nesocotit drept.

Aflarea unei informații publice, prin intermediul unui apel telefonic devine, de multe ori, o misiune imposibilă pentru cetățenii care nu au altă posibilitate de informare. Asta deși instituţiile de stat sunt obligate, prin lege, să pună la dispoziţia populației numere de telefon ale birourilor de informare publică la care cetățenii să obțină, pe loc, informaţii de interes public.

În cadrul proiectului de monitorizare a timpilor de așteptare în cazul apelurilor telefonice la instituțiile statului, reprezentanții FACIAS au contactat, în primă fază, instituții din Capitală, acolo unde, cu foarte puține excepții, comunicarea telefonică a fost, de cele mai multe ori, imposibil de realizat.

Astfel, nu au putut fi deloc contactate Primăria Sectorului 6, Judecătoria Sectorului 2, Judecătoria Sectorului 4, DGITL Sector 6, nici după zeci de apeluri. Daca în cazul Agenției Naționale de Administrare Fiscală call-centerul răspunde cu promptitudine, încă de la primul apel, în cazul direcțiilor locale precum ANAF Sector 1, ANAF Sector 2 sau ANAF Sector 4 nu a putut fi stabilită deloc legătura telefonică, nici după mai multe apeluri date în timpul programului de lucru.

„În cazul Primăriei Sectorului 2 și al DGITL Sector 2 cetățenii nu pot obține informații pe loc, existând un sistem de preluare a mesajelor urmând ca aceștia să fie contactați de către reprezentanții celor două instituții. În timp ce mesajul înregistrat la Primăria Sectorului 2, în data de 4 martie, a rămas până astăzi fără răspuns, mesajul transmis la DGITL Sector 2 a primit răspuns la mai puțin de două ore de la înregistrarea sa. Acolo unde vom constata disfunctionalități grave vom solicita reprezentanților institutiilor să ia măsuri.” a declarat managerul de proiect FACIAS.

Proiectul FACIAS va continua până în luna mai a acestui an, iar concluziile vor fi prezentate public și comunicate autorităților responsabile.

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) prin activitatea sa, urmăreşte asigurarea transparenţei în funcţionarea instituţiilor statului, ca principiu al democraţiei şi statului de drept şi apără drepturile cetăţenilor.

1 COMENTARIU

  1. STATUL SE BLINDEAZĂ CU AJUTORUL DIGITALIZĂRI SĂ STOPEZE / FRÂNEZE INTERVENȚIA PUBLICULUI CU PROBLEME . DE CE ? . PENTRU CĂ POATE . NU – L CONTROLEAZĂ NIMENI . NU RĂSPUNDE LA NIMENI . ACEST ,, STAT ” SE NUMEȘTE ,, S T A T D E D R E P T ” , DREPT CA FUNEIA ÎN SAC . PARCĂ ACESTE RĂZBOAIE DINAMITEAZĂ SISETEMELE OSIFICATE IN RELE ….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.