Acasă Actualitate Interpolul și serviciile secrete române, aproape de bârlogul lui Codruț Marta din...

Interpolul și serviciile secrete române, aproape de bârlogul lui Codruț Marta din Israel

DISTRIBUIȚI

Căutat de Interpol de aproape 10 luni după ce a dispărut în mod misterios în data de 21 mai 2012 din București, Codruț Alexandru Marta, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, ar fi fost localizat de autoritățile române, el fiind monitorizat continuu se serviciile de informații ale statului în care acesta se află. Informația, neconfirmată oficial (încă!), survine după ce în ultima perioadă anchetatorii a făcut o serie de descinderi în mai multe locații din România și Monaco și au derulat o serie de acțiuni specifice în Grecia și Israel cu sprijinul instituțiilor omologe din respectivele state. In plus, la aflarea ascuzătorii aleasă de Codruț Marta au contribuit și o serie de informații culese ca urmare a anchetării mai mulți apropiați ai fugarului.
Deși anchetatorii dezvăluiau la începutul anchetei, fără însă a prezenta probe elocvente, că Marta a părăsit România prin punctul de frontieră Giurgiu, acum aceștia dețin elemente concludente care demonstrează că acesta a părăsit frontiera de stat pe calea apei, pe la Constanța, la bordul unei ambarcațiuni private, care a avut ca destinație finală Israelul, via Grecia. Ca atare, acum, o data cu identificarea locației în care se află  Codruț Marta, este posibil ca acesta să fie sfătuit de amicii săi care l-au ajutat să fugă, să urmeze modelul Mariei Vlas – „mama FMI“ – și să se predea de bunăvoie autorităților statului în care se află pentru a fi extrădat.

Fugarul și-a tras față nouă

Motivul principal al neidentificării în tmip real a lui Codruț Marta s-ar datora, spun surse din serviciile de informații, faptului că acesta și-a schimbat radical fizionomia, fapt care ne duce cu gândul că aceasta ar fi recurs și la operații estetice la nivelul feței pentru a nu fi descoperit de Interpol. Astfel, conform unei fotografii noi, postată pe site-ul Interpol, Codruț Marta este mult mai gras, nu mai poarta barbă și mustață, are un început de chelie și poartă ochelari.
Deocamdată nu este foarte clar de unde provine respectiva fotografie, cât de recentă este, dacă este o imagine surprinsă de vreo camera de suprave­ghere sau un instantaneu surprins de aparat fotografic.
Cert este un singur lucru: întărzierea găsirii locației în care se află Marta este datorată faptului că doar pe baza primei fotografii publicată pe site-ul Interpol ar fi fost aproape imposibil ca cineva să fi putut da indicii despre identitatea fuga­rului acuzat de săvârșirea infracțiunilor de constituirea și sprijinirea unui grup infracțional organizat cu ramificații transfrontaliere care ar fi prejudiciat statul cu peste 15 milioane de euro prin neplata taxele aferente vânzării de produse petroliere și complicitate la evaziune fiscală.

Pionii din „dosarul Marta“

Așa cum spuneam, informațiile privind locația în care s-ar afla Codruț Marta s-ar datora audierii unor persoane influente din cercul de afaceri al fostului funcționar ANAF, dar și monitorizării unor apropiați ai acestuia. De altfel, referatul prin care procurorii au cerut arestarea lui Codruț Marta, atestă legăturile acestuia cu foști demnitari din Ministerul Finanțelor și diverși oameni de afaceri importanți. Conform docu­mentului respectiv, patru sunt persoanele care ar putea contribui la identificarea locației în care se află Codruț Marta. Una este omul de afaceri Elan Schwartzen­berg, cu care fostul angajat ANAF avea în comun mai multe afaceri și hobby-uri. A doua este fratele lui Elan, Fabian Schwartzenberg, și el bun amic cu Codruț Marta, și el inculpat într-un dosar instrumentat de DNA, alături de un pion al Grupului „Monaco (constituit din afaceriști și politicieni, în care figura și Marta) pentru mai multe afaceri imobiliare ilegale derulate în Capitală cu terenuri în valoare de aproape 21 de milioane de euro. Cea de-a treia persoană care cu certitudine deține informații despre fugar este soția acestuia, Andreea, personaj care în mod cu totul inexplicabil a anunțat dispariția soțului său abia la patru zile după ce acesta nu a mai fost de găsit. Conform anchetatorilor, Andreea Marta ar fi primit pe telefonul mobil o serie de SMS-uri, imediat după dispariția soțului său. Anchetatorii spun că primul mesaj primit de Andreea Marta ar fi fost semnat de Codruț Marta și transmis de pe teritoriul Bulgariei. Ulterior, telefonul utilizat la transmiterea mesajelor a fost localizat de anchetatori în Monaco, însă ulterior acesta nu a mai fost funcțional.
Un alt personaj care deține o serie de secrete privind dispariția lui Codruț Marta este un anume Pușcașu ?ê?£tefan, personaj care acționa – spun anchetatorii – ca interpus al acestuia. Nu în ultimul rând, cel mai important personaj care poate oferi informații cu privire la misterul dispariției lui Codruț Marta este o anume Rodica Mîndroiu, fost angajat în Ministerul Finanțelor, actualmente implicată în mai multe societăți care oferă consultanță pentru tot felul de politicieni, sportivi,  personaje mondene, etc. Anchetatorii susțin că Rodica Mîndroiu este considerată pionul principal în această anchetă, ea putând răspunde la o întrebare esențială: a deturnat fostul angajat al ANAF în beneficial propriu câteva milioane de euro din conturile unor parteneri de afaceri, bani „negri“ pe care îi albise prin diverse manevre financiare și care trebuiau să ajungă în anumite off-shore-uri? Practic, ținând cont că Mîndroiu oferise unor firme deținute de Marta consultanță contabilă, ea poate explica anchetatorilor dacă acesta ar fi motivul real al dispariției lui Marta, ținând cont că la momentul „volatilizării“ fostul funcționar ANAF habar nu avea despre acuzațiile de evaziune ce urmau să-i fie aduse. In acest context, dacă Rodica Mîndroiu ar confirma această ipoteză, anchetatorii ar putea reface traseele respectivelor sume și ar putea stabili dacă dispariția lui Marta a fost una benevolă sau dacă avem de-a face cu o rapire. In acest context s-ar putea lămuri și eventuala implicare în acest dosar a lui Elan Schwartzenberg – personaj care a plecat în Israel, în luna mai 2012, la doar câteva zile după ce fusese anchetat în legătură cu această dispariție misterioasă.

Extras din referatul în care procurorii cereau arestarea lui Marta

„Pușcașu ?ê?£tefan actionează ca interpus al lui Marta Codruț Alexandru (….) De exemplu, la data de 05.03.2012 la orele 20:25:27, Pușcașu ?ê?£tefan a luat legătura cu Rodica Mîndroiu, iar în aceeași zi la orele 20:26:49 îl apelează la nr. 0725352515 pe Marta Codruț   Alexandru și îi comunică că a luat legatura și că urmează să se întâlnească și să vorbească cu Rodica Mîndroiu.  (….)   Revenind la data de 05.03.2012, precizăm ca în intervalul 18:30 – 19:30, Marta Codruț Alexandru a participat, în incinta restaurantului   Zvon Cafe, la o întalnire cu Mîndroiu Rodica, asociat și administrator al S.C. Excont 99 S.R.L. București, specializată în activități de contabilitate și audit financiar.  Cea în cauză, (…) a primit în data de 15.02. 2012 de la Marta Codruț Alexandru datele de identificare  ale societatii Beta Impex 93 S.R.L. Totodată, au rezultat date ca Mîndroiu Rodica ține legătura și cu numitul Pușcasu ?ê?£tefan –  om de încredere al lui Marta Codruț Alexandru, cu referire la anumite aspecte stabilite de acesta din urmă (transmiterea unor documente).“

Lefegiu la stat, avere de nabab

Potrivit ultimei declarații de avere datată 2010, Codruț Marta deținea o avere impresionantă pentru un angajat la stat care obținea un salariu de doar 86000 de lei/an: un apartament de 172 mp în Bucuresti (obținut prin donație), conturi de 50.000 lei și 547.000 euro, bani cash de 420.000 de lei, ceasuri de 30.000 de euro, tablouri de 20.000 de euro și arme de vânătoare de 10.000 de euro. Nu este de neglijat nici faptul că la momentul instalarii în funcția de șef de cabinet al președintelui ANAF, Marta avea o grămadă de bani plasați sub formă de împrumuturi acordate unor societăți comerciale sau rude: 515.000 lei societății La Reclama SRL, 140.000 lei la SC Glasul Aradului SRL, 330.000 către fratele său Alexandru, 330.000 surorii sale Anisoara si 12.000 euro acordați lui Gabriel Caragea.

Codruț Marta, asociat cu o firmă fantomă din Pantelimon

Înclinarea lui Codruț Marta spre afaceri tenebroase rezultă și din afacerile sale. Astfel, conform datelor oficiale existente la ONRC, SC Glasul Aradului SRL – societate având ca obiect principal de activitate editarea ziarului „Glasul Aradului“ – are doi asociați, fiecare cu o cotă de 50% din capitalul social: Codruț Alexandru Marta și SC Twenty Two Media SRL – o societate fantomă din București, care are sediul într-o garsonieră confort 3 dintr-un fost bloc de nefamiliști din Sectorul 2 (aleea Pantelimon nr. 8 bl. 7, sc. B, et. 2 ap. 23) în care sunt locuiesc mai multe persoane care habar nu aveau că la adresa lor figurează înmatriculat un SRL. (!!!) Cealaltă companie care a primit bani împrumut de la Codruț Marta, SC La Reclama SRL, are  ca obiect principal de activitate publicitatea, iar ca asociat unic și administrator un anume Gabriel Buzna, care este și adminstratorul SC Glasul Aradului SRL, firma în care Marta figurează ca asociat.

Ovidiu Zară

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.