Acasă Actualitate Jaf ca-n codru la Sometchim Iasi

Jaf ca-n codru la Sometchim Iasi

DISTRIBUIȚI

Un dosar exploziv se afla in mainile procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi. Magistratii urmeaza sa declanseze o ancheta penala pentru a elucida modul in care SC Sometchim SA Iasi a fost divizata, iar cele mai multe dintre spatiile sale comerciale au fost inchiriate pe sume derizorii. Cercetarile au fost demarate in urma unui control efectuat de inspectorii financiari ai Curtii de Conturi, care au luat la puricat documentele contabile ale fostei unitati de stat. Conform Curtii de Conturi, SC Sometchim a fost prejudiciata cu nu mai putin de 28 miliarde de lei. Voluminosul dosar a ajuns, saptamana trecuta, la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi.


Cladiri evaluate la pretul unei perechi de tenisi

Divizarea SC Sometchim prin desprinderea unei parti din patrimoniu si transmiterea catre o noua societate ce se va infiinta a fost aprobata de AGA din 30 septemebrie 2000. Pasivul, incluzand aici pierderi, datorii, penalitati, urma sa ramana in sarcina SC Sometchim. In unanimitate de voturi (inclusiv ale reprezentantilor FPS in AGA), s-a aprobat divizarea in aceste conditii. La urmatoarea sedinta, din 25 noiembrie 2000, a fost aprobata modalitatea de divizare si a fost numit noul director general a ceea ce a mai ramas din Sometchim SA, Melania Iordache, fosta directoare economica. Directorul de pana atunci, Victor Lefter, a trecut la noua firma infiintata, SC Vicom SRL, devenind actionar majoritar cu 50,22%. Conform controlului, firmei private i-a revenit o cota de 24,8% din capitalul social al SC Sometchim SA, care au constituit-o 31,05% din cladirile societatii-mama si 68,9% din terenuri, mijloace de transport etc, in vreme ce unitatii-mama ii ramaneau datoriile, estimate la 8,5 miliarde de lei.

Controlorii sustin ca in proiectul de divizare nu a fost cuprinsa si proportia corespunzatoare din pasivul total al Sometchim, de 8,5 miliarde de lei, conform studiului de fezabilitate. In acest mod, controlorii financiari au descoperit ca multe din cladiri sau depozite au fost privatizate la preturi foarte mici. Amintim aici activul cu numar de inventar 1003 (depozit in str. Sfantul Andrei 33-39) preluat la valoarea de 633.389 de lei, cladirea administrativa cu numarul de inventar 1035 cu 191.100 de lei (!), iar 500 de metri patrati pe Strada Garii, evaluati la 17,4 milioane de lei (aceasta insemnand aproximativ 34.000/m.p., in zona ultracentrala).

Spatii comerciale inchiriate pe sume de nimic

Potrivit raportului Curtii de Conturi, prin procesul-verbal nr. 13/29.09 1998 al Consiliului de Administratie al SC Sometchim, s-a dispus ca spatiile disponibile din Strada Garii nr. 22 (Vama Veche) sa fie inchiriate cu minimum patru $/m.p./luna, iar spatiile situate in str. Sfantul Andrei 33-39, cu minimum trei $/m.p./luna si pe o perioada nu mai mare de doi ani. In operatiunile ulterioare de inchiriere si concesionare nu s-a mai tinut cont de aceste oprelisti. Astfel, conform raportului, -Lefter Victor inchiriaza firmei sale, Comvini SRL Iasi, un spatiu de 459,15 m.p in magazinul Vama Veche, contra sumei de 1 USD/mp lunar pe termen de 10 ani-. In plus, controlorii financiari au descoperit ca acelasi spatiu apare ca inchiriat de SC Colegii 2000 SRL, prin acelasi contract, firma subinchiriind spatiul catre Comvini SRL Iasi (firma in care asociat era directorul Victor Lefter) contra sumei de doi USD/mp/luna. Contractul a fost incheiat pe o perioada de noua ani, cu o chirie lunara de 515 dolari si penalitati de 0,001% pe zi pentru intarzierea platii chiriei.

Vama Veche, inchiriata pentru un secol unui turc

La data de 1 august 1998, mai multe spatii comerciale si terenuri amplasate in plin centrul orasului au fost inchiriate, fara aprobarea Consiliului de Administratie, firmei Grand Orient LTD SRL, actionar unic fiind un cetatean turc. Astfel, in baza unui proces-verbal de licitatie, Grand Orient obtine doua corpuri de cladire din Vama Veche, totalizand 542 mp, terenul aferent (4.925 mp), subsolul de 202 mp si toate garajele existente, pe o perioada de 99 de ani, cu o chirie totala perceputa de 584,9 USD/luna. In plus, conform actului de constatare, -chiria pentru perioada 1 august 1998 – 1 august 2019 se va compensa cu contravaloarea lucrarilor de renovare si imbunatatire a imobilului, iar in caz ca se refuza prelungirea termenului de inchiriere (dupa 99 ani), proprietarul va suporta valoarea lucrarilor de investitii efectuate de chirias si daunele cerute-.

-Actul intocmit este tendentios-

Fostul director al Sometchim, Victor Lefter, contesta rezultatele controlului. -Actul intocmit este tendentios, deoarece nu mi s-a dat posibilitatea sa-mi sustin punctul de vedere cu actele pe care le am-, a precizat fostul director. -Exista un articol din legea societatilor comerciale care imi permite sa inchiriez pana la 50% din capital. In momentul in care au avut loc tranzactiile de la Vama Veche, nimeni nu era interesat de spatiul respectiv. Fiind socotit monument, nu se puteau amplasa spatii comerciale in acest loc, – a subliniat Victor Lefter.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.