Acasă Actualitate Judecătoarea Bârsan vrea să-și ascundă mizeria șpăgilor sub covoarele de la ...

Judecătoarea Bârsan vrea să-și ascundă mizeria șpăgilor sub covoarele de la CEDO

DISTRIBUIȚI

După „faza” epistolelor de reproș adresate colegilor din CSM, jihadul juridic declanșat de judecătoarea Gabriela Bârsan împotriva DNA-ului care a pus-o deja sub acuzare pentru trafic de influență este pe cale să se întindă până hăăăt, departe, tocmai la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. ?ê?£i asta pentru că domnul Corneliu Bârsan care, pe lângă faptul că este soțul soției sale mai deține și funcția de unic judecător român la  Curtea Europeană a Drepturilor Omului  s-a prins și el în horă, dornic să-i ia apărarea doamnei sale. ?ê?£i, de acolo, de la Strasbourg, reprezentantul nostru la CEDO a reclamat la Consiliului Superior al Magistraturii faptul că, pe 6 octombrie, anchetatorii DNA și-au permis să percheziționeze locuința comună a familiei. Concret, domnul Bârsan, a reclamat faptul că procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, care aveau aviz de perchezitie emis chiar de CSM, nu ar fi avut dreptul de a intra în imobilul din Snagov, unde locuieste soția sa.
În paralel, și doamna Bârsan a  contestat și ea, la CSM, legalitatea aceleiași percheziții. Pare că distinșii judecători, care au în spate decenii întregi de experiență juridică nu au băgat de seamă că „pâra” depusă la CSM nu mai poate avea nici un fel de efect: procurorii DNA au efectuat percheziția de la Snagov încă din data de 6 octombrie, când au căutat acolo tot ceea ce i-a interesat. Cum o fi aia să reclami un fapt juridic deja petrecut? După cum spunea cândva un celebru personaj politic: „asta sună ca dracu”. Bineînțeles că scopul acestor reclamații era să desființeze, ca fiind obținute în mod ilegal, orice probe găsite în cursul percheziției. Bineînțeles că pe domnul Bârsan nu l-a interesat absolut deloc faptul că  pretenția ca imunitatea sa de judecător la CEDO să fie extinsă și asupra soției nu face nimic altceva decât să confirme opinia forurilor internaționale care acuză vehement corupția instalată confortabil în sânul justiției românești. Evident că intervenția distinsului profesor Corneliu Bârsan n-avea cum să treacă neobservată: cotidianul Daily Mail nu a ratat ocazia de a titra: „Un judecător român la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului  a încercat să se folosească de poziția sa pentru a bloca o anchetă care o are ca subiect pe soția lui. Reprezentantul României la tribunalul din Strasbourg, Corneliu Bârsan, își folosește imunitatea diplomatică pentru a o proteja pe soția sa, Gabriela”. În acest sens, jurnalul britanic „externalizează” cazurile de corupție din instanța noastră supremă și le aduce în atenția celor câteva milioane de cititori ai săi adăugând: „Gabriela Bârsan este anchetată cu privire la acuzațiile de corupție aduse unor judecători din România, dânsa conducând o secție din Înalta Curte de Casație și Justiție. Anchetatorii susțin că ea a primit mită în valoare de mii de euro pentru sentințe favorabile. Procurorii o acuză de trafic de influență și i-au percheziționat casa, i-au confiscat computerul și documentele. Corneliu Bârsan, care nu era judecător înainte de a ajunge la CEDO, a spus însă că aceste acțiuni încalcă Convenția de la Viena, care le acordă diplomaților imunitate. Ca judecător CEDO, el este protejat. Experții susțin însă că imunitatea nu este acordată judecătorilor pentru propriul beneficiu sau pentru a bloca justiția să-și facă treaba. Cazul a ridicat noi semne de întrebare cu privire la calitatea judecătorilor de la CEDO”.Venită la doar câteva luni după presupusul scandal de corupție în care a fost implicat euro-parlamentarul român Adrian Severin, intervenția lui Bârsan are șanse mari să aibă efecte cu mult mai grave decât cele bănuite de omul nostru de la Strasbourg. În acest sens, Stephen Booth, reprezentant al grupului de analiză Open Europe, a declarat : „Acesta este o acuzație dură la adresa standardelor unora dintre judecătorii acestui tribunal, care are putere să răstoarne deciziile din Marea Britanie“.

CSM a zis: Nu!

Secția pentru judecători a Consiliul Superior al Magistraturii a luat ieri în discuție atât reclamația depusă de Corneliu Bârsan, judecătorul nostru de la Strasbourg cât și pe cea depusă de Gabriela Bârsan, soția sa care ocupă, încă, postul de șef de secție la Înalta Curte de Casație și Justiție din România. Confruntarea juridică declanșată de cei doi soți s-a derulat ca orice proces adevărat cu pledoarii susținute de avocați care au uzat de toate drepturile și prerogativele de care dispun atunci când vorbesc în fața unui complet de judecată. Inclusiv de dreptul de a-i recuza pe membrii CSM care au avut vreo legătură cu aprobarea mandatului de percheziție cerut de către DNA. În final, CSM a respins ambele reclamații. Judecătoarea Gabriela Bârsan a declarat pentru HotNews.ro că nu comentează deciziile CSM, dar că va ataca decizia cu recurs care va fi judecat la secția Curții Supreme pe care o conduce. Întrebată  dacă nu renunță la poziția pe care o deține, judecătoarea a declarat că nu are în vedere demisia și că legal „nu are alte interdicții“. „Probabil cu ajutorul colegilor de la DNA mandatul meu va fi întrerupt la un moment dat“, a mai declarat judecătoarea.

Judecătoarea Bârsan i-a lăsat pe procurori să-i fotografieze pantofii

În cursul dezbaterilor de la CSM, avocatul Liviu Popescu a susținut că anchetatorii au ridicat din locuința Gabrielei Bârsan două șiraguri de mărgele, patru fotografii în rame de carton, un bilet de avion plătit pe internet și au fotografiat o pereche de pantofi, cu voie de la doamna judecător. Iar ieri, în timp ce la CSM erau dezbătute reclamațiile soților Bârsan, procurorii  DNA și-au văzut de treaba lor  continuându-și ancheta. Ieri au fost audiați șoferul judecătoarei Gabrielei Bârsan precum și angajatul unei firme de turism din Capitală. Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că șoferul a fost chestionat în legătură cu modul  în care magistratul și-a achiziționat două bilete de călătorie cu avionul, unul pe ruta Stuttgart și unul pentru Franța. Potrivit surselor citate, șoferul le-ar fi spus anchetatorilor că în ambele situații el a fost cel care s-a deplasat personal la agenția de turism Marshall, de unde a cumpărat aceste bilete cu banii și în numele judecătoarei Gabriela Bârsan. Sursele citate au mai precizat că, potrivit declarației martorului, într-una dintre situații ar fi sunat-o pe judecătoare pentru clarificarea unor detalii personale necesare achiziției biletelor.
Un alt martor audiat ieri în acest dosar a fost unul dintre angajații agenției de turism, respectiv cel s-a ocupat de ticketing, emițând biletele pe numele judecătoarei Bârsan. Același angajat a emis bilet de călătorie cu avionul și în cazul judecătoarei Iuliana Pușoiu. El a a confirmat cele spuse de șoferul judecătoarei Bârsan. Dar a mai arătat că biletul de călătorie în cazul judecătoarei Pușoiu ar fi fost plătit de avocatul Radu Gherbovan, soțul avocatei Claudia Silinescu Gherbovan, anchetată și ea în acest dosar. Acesta i-ar fi precizat angajatului agenției de turism că banii sunt ai judecătoarei Iuliana Pușoiu, pentru care cumpără un bilet de călătorie cu destinația Malaezia.

Vasile Surcel

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.