Acasă Actualitate Judecătorii de la Curtea Constituțională dau interdicții abuzive guvernului

Judecătorii de la Curtea Constituțională dau interdicții abuzive guvernului

DISTRIBUIȚI

La o săptămånă de la declararea neconstituțională a unor capitole importante din legea privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, Curtea Constituțională a dat publicității și motivarea deciziei. Nu comentăm articolele declarate neconstituționale sau motivele care au stat la baza deciziei, întrucåt presupunem că această hotăråre se bazează strict pe litera și spiritul Legii fundamentale. Ceea ce ne-a atras atenția este un paragraf extrem de interesant din decizia de motivare, care spune: „Ca atare, pe o perioadă de 45 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al Romåniei a prezentei decizii, Guvernul nu poate adopta o ordonanță de urgență pentru a pune de acord prevederile Legii nr.144/2007 constatate ca fiind neconstituționale cu dispozițiile Constituției, dar poate iniția un proiect de lege în acord cu cele stabilite prin prezenta decizie“. Conform acestor precizări, judecătorii de la Curte îi interzic guvernului, cu de la ei putere, să nu dea o ordonanță de urgență prin care să pună în acord legea ANI cu prevederile constituționale și-i cer Executivului, tot abuziv, să inițieze un proiect de lege în acest sens. Ca totul să pară curat constituțional, judecătorii invocă în sprijinul recomandărilor legislative art.147 alin.(1) din Constituție, potrivit căruia „Dispozițiile din legile și ordonanțele în vigoare, constatate ca fiind neconstituționale, își încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curții Constituționale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile Constituției. Pe durata acestui termen, dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale sunt suspendate de drept.“
Și cum articolul 147 al. 1 nu prevede nicăieri că guvernul nu poate adopta o ordonanță de urgență pentru a pune o lege în concordanță cu prevederile constituționale, judecătorii au simțit nevoia să dea propria lor interpretare la articol, precizând: „Curtea constată că dispozițiile art. 147 alin. (1) din Constituție disting – cu privire la obligația de a pune de acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile Constituției – între competența Parlamentului, pentru dispozițiile din legi, pe de-o parte, și cea a guvernului, pentru dispozițiile din ordonanțe ale acestuia, pe de altă parte“.

„Recomandarea Curții este abuzivă“

Specialiștii în drept constituțional consultați de ziarul „Curentul“ ne-au declarat că „recomandarea Curții este abuzivă, deoarece judecătorii nu pot spune modul în care guvernul trebuie să pună o lege în concordanță cu prevederile Constituției“. Aceiași specialiști ne-au precizat că prin această recomandare se dorește prelungirea adoptării actului normativ, întrucât se știe cum merg legile în Parlament. „Decizia judecătorilor arată disfuncțiile foarte severe care există la nivelul Curții Constituționale, unde putem spune că se desfășoară clar o bătălie politică“, ne-au declarat aceleași surse, care au subliniat că această recomandare este o premieră în deciziile de motivarea ale Curții Constituționale.

Inconștiență sau comandă politică?

Componența politică a Curții este net în dezavantajul PD-L, singurul partid care a susținut în mod public activitatea ANI. Din cei nouă judecători, doar trei – Ioan Vida, Augustin Zegrean și Petre Lăzăroiu – sunt numiți la propunerea PD-L sau a președintelui Traian Băsescu. Judecătorul Tudorel Toader a fost numit la propunerea PNL, Valentin Zoltan Pușcaș – la propunerea UDMR, iar ceilalți patru sunt numiți cu sprijinul PSD. Din cei patru, trei au deținut funcții importante în vremea guvernării PSD. Ion Predescu a fost senator PSD, Acsinte Gaspar a fost ministru în guvernul Năstase, iar Nicolae Cochinescu a deținut funcția de procuror general. Având acest tablou politic, stai și te întrebi dacă decizia judecătorilor de a interzice abuziv guvernului să dea o ordonanță de urgență prin care să pună o lege în acord cu legea fundamentală este determinată de inconștiența lor sau de o comandă politică. Înțelegem că Ion Predescu, la venerabila vârstă de 82 de ani, ar putea avea probleme de logică legislativă, determinate fie de senilitate, fie de lunga sa prietenie cu Bachus, dar ceilalți judecători cum au dat gir unui abuz?

La ordonanța CNSAS, Curtea n-a spus nici pas

Decizia judecătorilor de la Curtea Constituțională de a interzice Executivului să dea o ordonanță de urgență pentru a face legea ANI constituțională este cu atât mai surprinzătoare cu cât, într-o situație similară, Curtea nu i-a făcut nicio recomandare în acest sens guvernului Tăriceanu, atunci când s-a stabilit că o bună parte din legea de organizare și funcționare a CNSAS era neconstituțională. În urma deciziei Curții Constituționale nr. 50/2008, în care s-a arătat că Legea nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea poliției politice comuniste în ansamblul său este neconstituțională, guvernul a adoptat nu una, ci două ordonațe de urgență, iar judecătorii de la Curte n-au avut nicio obiecțiune. Este vorba de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2008 pentru asigurarea continuității unor activități ale Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, care a avut un caracter tranzitoriu și de Ordonanță de urgență nr. 24 din 05/03/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității. De ce nu i-a recomandat Curtea guvernului Tăriceanu să facă un proiect de lege și nu două ordonanțe de urgență pentru a armoniza legea CNSAS cu Constituția? Greu de răspuns la această întrebare, mai ales că mai multe articole din Ordonanța 24 din 05/03/2008 s-au aflat în vizorul Curții din motive de neconstituționalitate, judecătorii respingând de fiecare dată excepțiile de neconstituționalitate ridicate. Încurcate sunt căile judecătorilor de la Curte și mai ales ale deciziilor luate de ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.