Acasă Actualitate Judecătorii din dosarul retrocedărilor vor fi cercetați sub control judiciar

Judecătorii din dosarul retrocedărilor vor fi cercetați sub control judiciar

DISTRIBUIȚI

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins vineri cererea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de arestare preventivă a judecătorilor Lorand Andras Ordog și Gabriel Uța, de la Tribunalul Covasna, puși sub acuzare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri.

Instanța a decis ca aceștia să fie cercetați sub control judiciar, însă decizia nu este definitivă.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Lorand Andras Ordog și Gabriel Uța trebuie să respecte mai multe obligații, printre care să nu părăsească teritoriul României fără încuviințarea organelor judiciare și să nu comunice cu ceilalți inculpați, suspecți, martori și experți din dosar.

În același dosar, instanța supremă a dispus vineri dimineață arestarea preventivă a doi oameni de afaceri, Dan Costin Bengescu și Iosif Kadas, iar alți doi inculpați, Sorin Ion Iacob și Jănică Pernaru, vor fi cercetați în arest la domiciliu.

De asemenea, DNA a solicitat Camerei Deputaților încuviințarea arestării preventive pentru deputații PSD Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam în legătură cu aceleași retrocedări ilegale.

Potrivit DNA, pe 17 aprilie 2012, la solicitarea deputatului PSD Ioan Adam, cu sprijinul lui Paltin-Gheorghe Sturdza, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna din care au făcut parte Lorand Ordog și Gabriel Uța a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar și reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafață de teren forestier și de teren agricol, situate pe raza județului Bacău, în favoarea unei persoane și în defavoarea Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva.

Procurorii susțin că decizia judecătorească ar fi fost pronunțată în contradicție evidentă cu principiile de drept și cu starea de fapt reală, respectiv fără prezența vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reținută de instanțele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945.

DNA subliniază că a fost creat un prejudiciu în sarcina Romsilva de aproape 304 milioane euro, contravaloarea a 43.227 hectare teren forestier.

Procurorii au constatat că, imediat după pronunțarea deciziei civile, Ioan Adam, împreună cu Paltin, Varga, Bengescu și deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, a constituit și coordonat un grup ce urmărea să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului dobândit prin hotărârea judecătorească menționată.

În același dosar, DNA a anunțat că senatorul Ilie Sârbu este urmărit penal pentru folosirea influenței de o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii de foloase necuvenite și sprijinirea unui grup infracțional organizat, deputatul Viorel Hrebenciuc — pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, iar deputatul Ioan Adam — pentru instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, constituire a unui grup infracțional organizat, trei infracțiuni de cumpărare de influență.

De asemenea, a fost pus sub acuzare și Adam Crăciunescu, director general al RNP Romsilva, pentru abuz în serviciu și sprijinirea unui grup infracțional organizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.