Acasă Actualitate Justiția europeană impune o revizuire a legislației europene privind datele personale

Justiția europeană impune o revizuire a legislației europene privind datele personale

DISTRIBUIȚI

Justiția europeană a impus marți o revizuire a legislației europene privind păstrarea datelor cu caracter personal utilizate în lupta împotriva crimei organizate și a terorismului, considerată necesară însă disproporționată și prea intruzivă, informează AFP.
Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a declarat 'invalidă' directiva privind păstrarea datelor cu caracter personal, estimând că 'reprezintă o ingerință de o amploare și gravitate particulară în drepturile fundamentale privind respectarea vieții private și protecția datelor cu caracter personal' și a cerut ca 'această ingerință să fie limitată la minimul necesar'.
CEJ consideră însă că 'păstrarea datelor în vederea eventualei lor transmiteri către autoritățile naționale competente răspunde de fapt unui obiectiv de interes general, și anume luptei împotriva formelor grave de criminalitate și siguranței publice'.
Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, lucrează la o reformă a acestei legislații, însă ea a așteptat decizia Curții pentru a-și direcționa propunerile. 'Salut clarificarea oferită de Curtea de Justiție (…), în conformitate cu evaluarea critică făcută de Comisie', a afirmat Malmstrom pe contul său Twitter.
CEJ a fost sesizată de Înalta Curte irlandeză și de Curtea Constituțională austriacă pentru a decide dacă această legislație încalcă sau nu drepturile fundamentale protejate de tratatele UE.
În concluziile sale, avocatul general al Curții, Pedro Cruz Villalon, a declarat legea invalidă și a invitat statele UE să ia măsurile necesare pentru a remedia această situație.

Olga Dumitrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.