Acasă Actualitate Licitația care transforma printr-un algoritm prețul cel mai mare în cel mai...

Licitația care transforma printr-un algoritm prețul cel mai mare în cel mai mic, anulată

DISTRIBUIȚI

În urmă cu câteva luni, dezvăluiam cum Ministerul Fondurilor Europene a organizat o procedură de atribuire având ca obiect „Sprijinul pentru funcționarea Centrului de Informare privind Fondurile Structurale și de Investiții și pentru dezvoltarea rețelei sale teritoriale” prin anunțul de participare SEAP nr. 153105 prin procedura de licitație deschisă, fiind depuse 8 oferte în cadrul licitației. 7 dintre oferte au fost admisibile, câștigătoare fiind oferta Asocierii SC Nova Intermed- Advertising SRL (lider de asociere) – SC Agrafics Communication SRL –SC Addwise European Expertise SRL deși asocierea a avut cea mai mare valoare a ofertei, respectiv 65.454.362,64 lei, fără TVA, reprezentând 99,28% din valoarea estimată a contractului.
Criteriul anunțat pentru atribuire a fost „prețul cel mai scăzut”. Pentru a câștiga cine trebuie, Ministerul a redefinit artmetica: nu a comparat pur și simplu prețurile, ci a inventat un algoritm prin care 15 milioane de EURO au fost transformate din cel mai scump preț, în cel mai scăzut.

Algoritmul a fost:

P ofertant = PMP mediu x 10% + PCIFSI mediu x 30% + PCIT mediu x 60%   
1. Media aritmetică a onorariului pentru 22 de zile lucratoare (lunar) al experților aferenți Managementului de proiect (PMP mediu) – Pondere 10%;
2. Media aritmetică a onorariului pentru 22 de zile lucrătoare (lunar) al personalului aferent Centrului de Informare pentru Fondurile Structurale și de Investiții (PCIFSI mediu) – Pondere 30%;
3. Media aritmetică a onorariului pentru 22 de zile lucrătoare (lunar) al personalului aferent Centrelor de Informare Teritorială (PCIT mediu) – Pondere 60%
Pentru fiecare factor de preț s-au avut în vedere experții cheie, non-cheie, ofițeri de informare (PCIFSI și PCIT) și personal auxiliar în funcție de cerințele minime ale caietului de sarcini.      

Noii echipe venite la minister i-a fost frică să semneze un asemenea contract și pur și simplu a anulat licitația prin Decizia  1058/26.06.2015.

Surse oficiale ne-au dezvăluit că motivele nescrise ale anulării procedurii au fost chiar cele semnalate de noi în articolul din februarie: unul a fost că patronii Agrafics Communication SRL, susținuți puternic de Liviu Dragnea, nu sunt alții decât patronii celebrei ARS Advertising SRL firmă ce s-a remarcat în investigația Comisiei parlamentare de anchetă a ministrului Nicolae Nemirschi din 2009 și prin multe contracte cu bani publici începând cu anul 2004.
Un alt motiv a fost că schema folosită pentru a obține „prețul cel mai mic” din  oferta cu prețul real cel mai mare, a fost prin diminuarea salariilor pentru o parte a personalului sub valoarea minimă legală iar dacă ar fi semnat, Ministerul Fondurilor Europene ar fi fost practic părtaș la desfăşurarea unei activităţi ilicite din punct de vedere financiar – contabil, dacă ofertantul declarat câştigător nu a respectat modul de formare a preţului minim ce poate fi ofertat, ignorând prevederile H.G. nr. 871/2013 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, de 5,357/oră lei începând cu data de 01 iulie 2014, precum şi prevederile art. 123, art. 125, art. 126, art. 137, art. 144, art. 145 si art. 150 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.

Întrebarea care s-a născut în urma analizei a fost: De ce ar oferta o societate un preț ce încalcă prevederile legale riscând să fie eliminată din competiție daca nu ar ști că li se vor accepta ilegalitățile?

Mai mult decât atât se pare că cerințele de experiență similară din documentație au fost elaborate după experiența și recomandările SC Agrafics Communication SRL, respectându-se întocmai fiecare cuvânt (recomandările pentru SC AGRAFICS COMMUNICATION SRL au fost date chiar de Ministerul Fondurilor Europene și semnate de Directorul General Cristian Ababei).

Asocierea declarată câștigătoare pe când Dragnea era prieten cu Ponta a depus o contestație la CNSC pentru anularea anulării procedurii dar aceasta a fost respinsă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.